Zuurkoolstamppot met Kaassaus

Zuurkoolstamppot met kaassaus, geserveerd op een rustieke houten tafel, gegarneerd met verse bieslook en zwarte peper.

Zuurkoolstamppot met Kaassaus

Geniet van een klassiek gerecht: zuurkoolstamppot met een romige kaassaus en een heerlijke combinatie van venkel, jeneverbessen en stoofpeer. Perfect voor de winter!
Porties: 4
Bereidingstijd: 25 minuten
stooftijd 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stoofpeer
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 750 g zuurkool
  • 2 dl witte wijn
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 6 jeneverbessen
  • 1 laurierblad
  • 6 peperkorrels
  • 1,5 kg aardappels
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 7 dl bouillon
  • ½ dl slagroom
  • Nootmuskaat peper naar smaak
  • 150 g geraspte kaas

Instructies

  • Hak de schoongemaakte ui, knoflook en stoofpeer fijn in de keukenmachine.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de ui, knoflook en peer 10 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn.
  • Snijd de zuurkool fijn en voeg deze samen met de wijn, venkelzaad, jeneverbessen en het laurierblad toe aan de pan.
  • Laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes stoven.
  • Kook de aardappelen gaar.
  • Smelt de boter in een pan, roer er de bloem door en laat de roux 5 minuten op laag vuur bakken (zonder dat het bruin wordt).
  • Voeg al roerend de bouillon toe en laat de saus even doorkoken.
  • Roer er naar smaak de peper, nootmuskaat, geraspte kaas en slagroom door.
  • Verwijder het laurierblad, de peperkorrels en de jeneverbessen.
  • Stamp de aardappelen door de zuurkool (eventueel met wat kookwater) en schep er de kaassaus over.
  • Serveer eventueel met rookworst.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel een gekookt eitje voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zuurkool en de romige kaassaus.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 15 g | Vet: 30 g | Zout: 2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Stamppot
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch