Zuurkoolstamppot met Kaassaus
Geniet van een klassiek gerecht: zuurkoolstamppot met een romige kaassaus en een heerlijke combinatie van venkel, jeneverbessen en stoofpeer. Perfect voor de winter!
Equipment
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 stoofpeer
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 750 g zuurkool
- 2 dl witte wijn
- 1 theelepel venkelzaad
- 6 jeneverbessen
- 1 laurierblad
- 6 peperkorrels
- 1,5 kg aardappels
- 60 g boter
- 60 g bloem
- 7 dl bouillon
- ½ dl slagroom
- Nootmuskaat peper naar smaak
- 150 g geraspte kaas
Instructies
- Hak de schoongemaakte ui, knoflook en stoofpeer fijn in de keukenmachine.
- Verhit de olie in een braadpan en bak de ui, knoflook en peer 10 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn.
- Snijd de zuurkool fijn en voeg deze samen met de wijn, venkelzaad, jeneverbessen en het laurierblad toe aan de pan.
- Laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes stoven.
- Kook de aardappelen gaar.
- Smelt de boter in een pan, roer er de bloem door en laat de roux 5 minuten op laag vuur bakken (zonder dat het bruin wordt).
- Voeg al roerend de bouillon toe en laat de saus even doorkoken.
- Roer er naar smaak de peper, nootmuskaat, geraspte kaas en slagroom door.
- Verwijder het laurierblad, de peperkorrels en de jeneverbessen.
- Stamp de aardappelen door de zuurkool (eventueel met wat kookwater) en schep er de kaassaus over.
- Serveer eventueel met rookworst.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel een gekookt eitje voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zuurkool en de romige kaassaus.
Voedingswaarden
Calories: 550 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 15 g | Vet: 30 g | Zout: 2 g | Sugar: 5 g