Zwarte Kleefrijstpudding met Kokossaus

Zwarte Kleefrijstpudding met Kokossaus

Geniet van een exotisch dessert met deze zwarte kleefrijstpudding, perfect geserveerd met een rijke kokosmelksaus. Een smakelijke afsluiter voor elke maaltijd!
Porties: 4
(exclusief weken) 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de rijst:

  • 185 g zwarte kleefrijst
  • 750 ml water
  • 1 verse jonge kokosnoot

Voor de saus voor de rijst:

  • 3-5 eetlepels kristalsuiker
  • 125 ml dunne kokosmelk
  • ½ tl zout

Voor de saus voor de topping:

  • ½ tl zout
  • 1 tl kristalsuiker
  • 65 ml dikke kokosmelk
  • 1 eetlepel maïzena opgelost in 4 el koud water

Instructies

  • Week de zwarte kleefrijst een nacht in koud water, 5 uur in warm water, of 15 minuten in kokend water.
  • Doe de rijst en het water in een pan.
  • Kook de rijst 20-30 minuten, of totdat 90% van het water is verdampt, af en toe roeren.
  • Zet de vlam op matig en voeg de dunne kokosmelk, suiker en zout toe.
  • Blijf roeren totdat de suiker is opgelost.
  • Doe de gekookte rijst in de verse jonge kokosnoot en zet apart.
  • Voor de saus: Verhit de dikke kokosmelk met de kristalsuiker en het zout.
  • Bind de saus met de opgeloste maïzena.
  • Doe een kleine hoeveelheid van de saus op de zwarte kleefrijst en serveer het gerecht warm of koud.

Notities / Tips / Wijnadvies

Zwarte kleefrijst moet men voor het koken laten wellen. 1 nacht in koud water, 5 uur in warm water of 15 minuten in kokend water.
In Thailand wordt de zwarte kleefrijst uitsluitend gekookt en alleen gegeten als een dessert.
Wijnadvies:
Serveer met een zoete Riesling of een lichte, fruitige witte wijn voor een harmonieuze afsluiting van de maaltijd.

Voedingswaarden

Calories: 250 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 3 g | Vet: 7 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 15 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Rijst
Land van herkomst Thailand
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Veganistisch / Vegetarisch
Feestdagen etc Pasen