Zwitserse Kaassoep met Emmentaler en Witte Wijn
Equipment
- soeppan
- Roerlepel
- Terrine
- Rechaud (om de soep warm te houden)
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 1 theelepel gedroogde dragon
- 5 dl melk
- 3 kruidenbouillontabletten
- 2 dl droge witte wijn
- 250 g geraspte emmentaler
- 1 eetlepel citroensap
- 125 ml slagroom
- 75 g rucolasla grofgehakt
- Versgemalen peper
Instructies
- Verhit de boter in een soeppan en fruit de gesnipperde ui zachtjes gedurende 1 minuut.
- Voeg de bloem en gedroogde dragon toe en bak dit 1 minuut mee; zorg ervoor dat de bloem niet te donker kleurt.
- Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.
- Verkruimel de kruidenbouillontabletten erboven.
- Voeg de droge witte wijn en 1 1/2 liter kokend water toe en breng de soep aan de kook.
- Meng de geraspte emmentaler in gedeelten door de soep en blijf roeren tot alle kaas gesmolten is en er een gladde, lichtgebonden soep ontstaat.
- Breng de soep op smaak met versgemalen peper.
- Voeg indien nodig citroensap toe om de soep homogeen te binden.
- Klop de slagroom halfstijf.
- Schep de kaassoep in een terrine en houd deze warm op een rechaud.
- Serveer de halfstijf geklopte slagroom en grofgehakte rucola apart in kommetjes op het buffet, voor garnering.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij deze Zwitserse kaassoep.Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 15 g | Vet: 25 g | Zout: 2 mg | Sugar: 3 g