Zwitserse Kaassoep met Emmentaler en Witte Wijn

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • soeppan
  • Roerlepel
  • Terrine
  • Rechaud (om de soep warm te houden)

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 1 theelepel gedroogde dragon
  • 5 dl melk
  • 3 kruidenbouillontabletten
  • 2 dl droge witte wijn
  • 250 g geraspte emmentaler
  • 1 eetlepel citroensap
  • 125 ml slagroom
  • 75 g rucolasla grofgehakt
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verhit de boter in een soeppan en fruit de gesnipperde ui zachtjes gedurende 1 minuut.
  • Voeg de bloem en gedroogde dragon toe en bak dit 1 minuut mee; zorg ervoor dat de bloem niet te donker kleurt.
  • Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.
  • Verkruimel de kruidenbouillontabletten erboven.
  • Voeg de droge witte wijn en 1 1/2 liter kokend water toe en breng de soep aan de kook.
  • Meng de geraspte emmentaler in gedeelten door de soep en blijf roeren tot alle kaas gesmolten is en er een gladde, lichtgebonden soep ontstaat.
  • Breng de soep op smaak met versgemalen peper.
  • Voeg indien nodig citroensap toe om de soep homogeen te binden.
  • Klop de slagroom halfstijf.
  • Schep de kaassoep in een terrine en houd deze warm op een rechaud.
  • Serveer de halfstijf geklopte slagroom en grofgehakte rucola apart in kommetjes op het buffet, voor garnering.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij deze Zwitserse kaassoep.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 15 g | Vet: 25 g | Zout: 2 mg | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Kaas / Soep / Voorgerechten
Land van herkomst Zwitserland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch