Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 275 gram brood
- 75 gram cakemeel
- 175 gram basterdsuiker
- ½ theelepel koekkruiden
- ½ theelepel nootmuskaat
- zout
- 250 gram boter
- 5 ei
- 100 ml melk
- 350 gram rozijnen
- 350 gram krenten
- 175 gram sultana's
- 50 gram hazelnoot
- 1 citroen
- 30 ml zoete sherry
- 30 ml cognac
- 30 ml rum
- 100 ml bier
- 125 gram boter
- 2 eetlepel(s) basterdsuiker
- 2 eetlepel(s) rum
- 2 eetlepel(s) cognac
Instructies
- Meng broodkruim, suiker, cakemeel, specerijen, nootmuskaat en zout in een grote kom dooreen.
- Sla de eieren in een aparte kom goed lobbig, met de melk.
- Meng de zachte boter door het broodkruim mengsel en voeg rozijnen, krenten en suitana's toe.
- Hak de noten fijn (of maal ze fijn) en schep deze er eveneens door.
- Roer er nu beetje bij beetje het eimengsel door een, alsmede de uitgeperste citroen, sherry, cognac, rum en bier.
- Roer alles heel goed door.
- Beboter een puddingvorm (inhoud ± 1 1/2 liter) en vul deze met het mengsel.
- Dek de bovenkant af met vetvrij papier en daarover een laag aluminiumfolie.
- Bind er, voor de zekerheid, een touw omheen.
- Zet de puddingvorm in een grote met water gevulde pan.
- Het water moet net tot onder de rand van de puddingvorm komen.
- Kook de pudding nu op een matig vuur in 7 uur gaar.
- Let er op dat het water steeds bijgevuld moet worden.
- Laat de pudding afkoelen.
- Kook de pudding voor het serveren op dezelfde wijze, minstens anderhalf uur.
- Laat de pudding opnieuw afkoelen en stort hem dan op een bord.
- Maak de cognac en boter als volgt: Maak met een vork de boter met de suiker tot een cremige massa.
- Giet er beetje bij beetje de rum en cognac bij.
- Doe dit in een schaaltje en zet het in de koelkast.
- Serveer de boter goed gekoeld bij de pudding.