Russische stoofpot
Ingrediënten
- 4 lapjes varkenslende á 50 gr
- 2 lapjes kalfsvlees á 50 gr
- 2 lapjes rundvlees á 50 gr
- 4 eetlepels olijfolie
- 75 gram boter
- peper zout
- 2 ½ dl bouillon
- 400 gram in smalle repen geschaafde witte kool
- 2 middelgrote gesnipperde uien
- 4 eetlepels droge witte wijn of geurige azijn
- 40 gram bloem
- 6 in plakjes gesneden ontpitte groene olijven
- 6 in plakjes gesneden zoetzure augurken
- 6 in plakjes gesneden champignons
Instructies
- Dep het vlees met keukenpapier goed droog.
- Verwarm de olie in een braadpan bak daarin de lapjes aan weerszijden vlug mooi van kleur.
- Voeg 30 gr boter toe en bestrooi het vlees met peper en zout.
- Schenk 1 1/2 dl bouillon in de pan en doe er het deksel op.
- Draai het vuur laag en laat het vlees stoven.
- Overgiet de kool in een vergiet met kokend water en laat de groente uitlekken.
- Verwarm 30 gr boter, fruit daarin de ui goudgeel, voeg dan de kool met wat peper en zout toe en laat de kool onder af en toe keren slinken.
- Sprenkel er de wijn over en schenk er de rest van de bouillon bij.
- Schep de groente om, strooi er, al roerend, de bloem door en schenk er het braadvet van het vlees bij.
- Bestrijk een ovenschaal met de rest van de boter, schuif het rooster even onder het midden van de oven en verwarm de oven op 200 °C voor.
- Proef de kool en voeg naar smaak peper en zout of soja toe.
- Schep de helft van de kool in de ovenschaal, verdeel daar de helft van de plakjes olijf, augurk en champignons over en leg de lapjes vlees op de kool.
- Schep de rest van de kool in de schaal en verdeel er de rest van de olijven, augurken en champignons over.
- Zet de schaal in de oven tot het gerecht door en door warm is.
- Serveer er gekookte peulvruchten, aardappelen of rijst bij