Sambal Kacang
Pindasaus
Ingrediënten
- 1 grote pot pindakaas met stukjes noot
- 3 eetlepel(s) fijngesneden ui
- 4 teentjes knoflook fijngeknepen/gesneden
- 2 flinke theelepels sambal oelek of 2 rode pepers of als je van heet houdt 12 lombok rawit
- 3 cm kentjoer vers of (galangal), geschild of anders 1 eetlepel kentjoerpoeder
- 3 blaadjes djeroek peroet
- 100 cl ketjap manis
- 1 eetlepel(s) zout
- ca. 500 cl water
- 1 eetlepel(s) limoensap - of citroensap
- 1 eetlepel(s) olie
Instructies
- Fruit de ui met de knoflook in de inmiddels hete olie en voeg de sambal c.q. pepers, kentjoer, djeroek peroet, en het zout toe.
- Voeg om en om een lepel pindakaas en water toe tot er een soepele brij ontstaat.
- Voeg dan de ketjap manis erbij en blijf steeds door de massa roeren. Laat dit een ½ uur pruttelen en voeg tot slot het citroensap erdoor.
Notities / Tips / Wijnadvies
Veel en veel lekkerder dan de kant-en-klare satésauzen....
Lekker over gado-gado of saté
De saus smaakt veel meer naar pinda's.