Sambal Kacang

Pindasaus 

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 grote pot pindakaas met stukjes noot
  • 3 eetlepel(s) fijngesneden ui
  • 4 teentjes knoflook fijngeknepen/gesneden
  • 2 flinke theelepels sambal oelek of 2 rode pepers of als je van heet houdt 12 lombok rawit
  • 3 cm kentjoer vers of (galangal), geschild of anders 1 eetlepel kentjoerpoeder
  • 3 blaadjes djeroek peroet
  • 100 cl ketjap manis
  • 1 eetlepel(s) zout
  • ca. 500 cl water
  • 1 eetlepel(s) limoensap - of citroensap
  • 1 eetlepel(s) olie

Instructies

  • Fruit de ui met de knoflook in de inmiddels hete olie en voeg de sambal c.q. pepers, kentjoer, djeroek peroet, en het zout toe.
  • Voeg om en om een lepel pindakaas en water toe tot er een soepele brij ontstaat.
  • Voeg dan de ketjap manis erbij en blijf steeds door de massa roeren. Laat dit een ½ uur pruttelen en voeg tot slot het citroensap erdoor.

Notities / Tips / Wijnadvies

Veel en veel lekkerder dan de kant-en-klare satésauzen....
Lekker over gado-gado of saté
De saus smaakt veel meer naar pinda's.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Saus
Land van herkomst Indonesië