Smoor van frikadel

een pittig gehaktrecept of maak het van een lekkerbekje

Porties: 2 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 gram half-om-half gehakt
  • 2 uien waarvan 1 gesnipperd en 1 in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • zout
  • versgemalen peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 1 theelepel ketoembar koriander
  • 1 ei losgeklopt
  • 25 gram boter of margarine
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels suiker

Instructies

  • Gehakt mengen met gesnipperde ui, helft van de knoflook, zout, peper, nootmuskaat, ketoembar en ei.
  • Van gehakt kleine balletjes draaien van 3-4 cm rond.
  • Gehaktballetjes in boter ca. 5 minuten rondom aanbraden.
  • Uiringen en rest van knoflook toevoegen en ca. 5 minuten meebakken.
  • Ketjap, 1 dl water, citroensap, suiker, zout, peper toevoegen en deksel op pan leggen.
  • Gehakt balletjes op een laag vuur ca. 15 minuten stoven.
  • Gehaktballetjes serveren met witte rijst en taugésalade. Geer er kroepoek en sambal bij.

Notities / Tips / Wijnadvies

I.p.v. gehaktballen kan je ook gebakken kibbeling (zelf bakken of visboer) in de jus smoren.
Taugésalade - 2 personen
100 gr taugé met kokend water overgieten en laten uitlekken.
1 bosje radijs en 1 komkommer in plakjes, 1/2 rode paprika in blokjes, 1/2 ui in hele dunne ringen en met taugé mengen. Dressing roeren van 1 eetlepel citroensap, zout, peper en 1/2 theelepel suiker en door salade scheppen. Salade bestrooien met 1 eetlepel fijngesneden selderij en 1 rode peper in ringen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Vis / Vlees
Land van herkomst Indonesië