Stoofpeertjes

Boodschappen 10-2006
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 8 stoofpeertjes liefst met steeltje
  • 1 fles witte wijn
  • 200 g geleisuiker
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje

Instructies

  • Schil de peertjes met een dunschiller vanaf het steeltje naar beneden.
  • Verwijder het klokhuis vanaf de onderkant met een meloenboortje of appelboor.
  • De peren blijven daardoor na het stoven mooi staan.
  • Zetd e peertjes in een pannetje, voeg de wijn en de suiker toe en zorg dat de peren onder staan.
  • Boen de citroenen schoon en schil ze met een dunschiller.
  • Voeg de schilletjes bij de peertjes.
  • Halveer de citroen en pers deze uit.
  • Voeg het ssap en de uitgeperste citroenhelften bij de peertjes.
  • Snij het vanillestokje open en leg het er samen met het kaneelstokje bij.
  • Breng de peertjes aan de kook en laat ze daarna zachtjes garen.
  • Zorg dat de peertjes onder het vocht blijven, leg eventueel een bordje op de peren zodat ze onder blijven staan.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

serveer de peertjes een anders dan anaders, bijvoorbeeld in een doorzichtige weckpot.

Tip:

voeg eens rode wijn of bessensap toe zodat de peertjes rood stoven

Tip:

peertjes wecken: stop de peertjes naast elkaar, 3 - 5 cm onder de rand, in een weckpot. Giet het stoofvocht in de pot, zodat de peertjes net onder staan. Sluit de weckpot af en zet deze in een pan water net tegen de kook aan. Zorg ervoor dat het waterniveau in pan gelijk is aan het perenvocht in de pot. Verwarm, dus weck de pot ± 40 minuten en laat hem daarna afkoelen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Fruit / Nagerecht
Land van herkomst Nederland