Romig Vanille-ijs

Vanille roomijs

Vanille roomijs

Porties: 10
inclusief afkoelen en draaien 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 5 deciliter room
  • 5 deciliter melk
  • 225 gram eidooiers circa 10 eieren
  • 225 gram suiker
  • 1 vanillestokje

Instructies

  • Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit.
  • Doe het vanillemerg samen met de melk en room in een pan en breng tegen de kook aan.
  • Laat het mengsel vervolgens 15 minuten sudderen op laag vuur.
  • Als alternatief kan dit ook worden gedaan in een stoomoven op 95°C gedurende 15 minuten.
  • Klop ondertussen de suiker en eidooiers romig.
  • Giet het hete roommengsel langzaam bij de eidooiers en suiker terwijl je constant blijft roeren.
  • Verwarm het mengsel al roerend op laag vuur tot het dikker wordt.
  • Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt.
  • Dit duurt meestal enkele minuten.
  • Het mengsel is klaar wanneer het dik genoeg is om een streepje te trekken op de achterkant van een lepel zonder dat het doorloopt.
  • Zeef het mengsel in een andere kom en laat het afkoelen terwijl je af en toe roert.
  • Draai het afgekoelde mengsel in een ijsmachine volgens de instructies van de fabrikant.
  • Dit duurt meestal ongeveer 45 minuten tot het ijs smeuïg en stevig is.
  • Serveer het vanille-ijs direct met wat zomers fruit.

Notities / Tips / Wijnadvies

Probeer in plaats van vanille eens tonkabonen of een kruidnagel voor een andere smaakbeleving.
Wijnadvies:
Dit romige vanille-ijs combineert goed met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een zoete Riesling.

Voedingswaarden

Calories: 300 kcal | koolhydraten: 28 g | Protein: 5 g | Vet: 18 g | Zout: 0.05 g | Sugar: 26 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Dessert – Nagerecht / Fruit / IJs
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Tarwevrij / Vegetarisch / Zout arm