Vegetarische Borsjtsj
Ingrediënten
- 25 gram paddestoelen
- 2 liter water
- 3 fijngehakte ui
- 1 gekookt bietje
- 1 kleine fijngesneden winterwortel
- 100 gr gesnipperde witte kool
- olie
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 klein blikje tomatenpuree of 3 ontvelde tomaten
- 2 eetlepels wijnazijn
- 1 theelepel suiker
- zout
- peper
- 2 laurierbladeren
- 12 gedroogde pruimen zonder pit
- 2 eetlepels fijngeknipte peterselie
- 1 beker zure room
Voor de specifieke rode kleur:
- 1 gekookt bietje
- 2 dl bouillon
- 1 theelepel wijnazijn
Instructies
- Maak eerst een paddestoelenbouillon door de paddestoelen met 1 ui 1 uur in het water te laten koken.
- Neem de paddestoelen er dan uit en snijd ze fijn.
- Snijd een bietje fijn en smoor dit met de wortel, de uien en de kool ± 10 minuten in wat olie met de peterselie, de tomatenpuree of de tomaten, de wijnazijn en de suiker.
- Voeg de bouillon, zout, peper en laurier toe, breng alles aan de kook en laat het geheel ± 30 minuten op zacht vuur koken tot de groenten zacht zijn.
- Was de pruimen, kook ze 15-20 minuten in wat water, haal ze eruit en schenk het pruimenvocht bij de soep.
- Om de soep de specifieke rode kleur te geven kunt u 1 bietje schillen en raspen en dit met 2 dl bouillon en 1 theelepel wijnazijn 10-15 minuten tegen de kook aan houden.
- Zeef dit vocht en wrijf het bietje door een zeef.
- Doe dit vocht op het laatste moment bij de soep.
- Voeg vlak voor het opdienen de fijngesneden paddestoelen aan de soep toe en strooi er de bladselderij over.
- Leg op elk bord wat pruimen en giet de soep daarover.
- Geef de zure room er apart bij, zodat ieder daarvan zelf een eetlepel in de soep kan doen.