Waterzooi van kalkoen met romige groentesaus
Een smaakvolle Belgische waterzooi van kalkoen met zachte groenten en een romige, gebonden saus. Perfect voor een hartig en verwarmend hoofdgerecht.
Equipment
- Grote kookpan
- Kleine kookpan
- messen
Ingrediënten
- 1 dikke kalkoen
- 200 g kleine uien
- 300 g wortels
- 3 preiwitten
- 2 takjes selderij
- 1 kruidenbosje tijm, laurier, peterselie
- 1 snufje dragon
- 1 blokje gevogeltebouillon
- 2 dl room
- 3 eierdooiers
- 1 koffielepel citroensap
- 3 eetlepels gehakte peterselie
- 50 g boter
- Zout en peper
Instructies
- Maak de groenten schoon en snijd de prei, wortels en selderij in dunne reepjes (julienne).
- Breng ½ liter water aan de kook met de groenten, uien, kruidenbosje, zout en peper.
- Laat 15 minuten zachtjes stoven.
- Voeg de boter toe en roer goed door.
- Snijd de kalkoen in 12 tot 24 stukken, verwijder het vel en kruid met zout, peper en dragon.
- Leg de kalkoenstukken in de bouillon en voeg indien nodig extra water en het bouillonblokje toe.
- Laat de kalkoen op laag vuur met deksel 20 tot 30 minuten sudderen tot het vlees mals is.
- Haal de kalkoenstukken en groenten met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm.
- Giet 4 dl van de bouillon in een kleine pan en verwarm op laag vuur.
- Klop de eierdooiers los met de room en voeg dit mengsel al roerend toe om de saus te binden.
- Laat niet koken.
- Voeg het citroensap toe en roer er de gehakte peterselie door.
- Serveer de kalkoen en groenten in een diepe schaal en giet de saus erover.
- Serveer met gekookte aardappelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Garneer met extra gehakte peterselie en serveer met een knapperig stuk stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rosé of een lichte rode Bordeaux past uitstekend bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 480 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 50 g | Vet: 24 g | Zout: 1.4 g | Sugar: 5 g