Scheur het brood in kleine stukjes, meng ze met 2el olijfolie en leg ze op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster het brood in ca. 10 min. goudbruin en krokant.
Meng in een kom de sjalotten met de azijn en marineer ze 5 minuten.
Ontvel de tomaten (zie Notitie: ).
Schep de zaadjes eruit en snijd de tomaten in grove stukken.
Pureer de helft van de tomaten en de knoflook met de staafmixer.
Klop deze gepureerde tomaten met de resterende 2 el olie met zout en peper door de azijn in de schaal.
Bereiden
Verhit een koekenpan.
Bestrooi de tonijn met zout en peper en bestrijk de vis met olie.
Bak de tonijn aan elke kant 1½ minuut.
Snijd de tonijn in dunne plakken.
Schep de tonijn, olijven, kappertjes, stukken tomaat en het gebakken brood door de dressing.
Verdeel de salade over 4 borden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Tomaten ontvellen:
kruis ze aan 1 kant in, dompel ze in kokend water, kijk of het schilletje loslaat en leg ze vervolgens in koud water. Het velletje moet er nu eenvoudig af te halen zijn.
Weet:
hoe rijper de tomaat, hoe makkelijker te pellen. Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van in olijfolie gebakken brood en tomaten.