In een mengkom de boter met de mixer en de gardes op de hoogste stand 2 minuten kloppen.
Vervolgens de suiker toevoegen en het mengsel met de mixer op de hoogste stand opnieuw 2 minuten kloppen.
De eieren er één voor één met de mixer doorkloppen en het volgende ei pas toevoegen als het vorige geheel met de mixer is weg geroerd.
Het zelfrijzend bakmeel in gedeelten (3 of 4 keer) toevoegen en met een spatel door het beslag spatelen.
Tot slot het citroensap en -rasp erdoor scheppen.
De licht ingevette bakvorm met het beslag vullen, de bovenkant met een spatel glad strijken en in het midden in de niet voorverwarmde combi-stoomoven zetten.
De combi-stoomoven op 150 °C en 30% stoom 75 minuten inschakelen.
Na het verstrijken van de baktijd de cake nog 5-10 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan.
Vervolgens de cake op een met bakpapier beklede taartrooster of ovenrooster keren zodat de bovenkant onder ligt.
De cake laten afkoelen en in plakken snijden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatie:
Cake met karwij: Vervang de suiker door rietsuiker en het zelfrijzend bakmeel door 100 g volkorenmeel plus 1 theelepel bakpoeder en 150 g zelfrijzend bakmeel. Voeg vervolgens nog 2-3 eetlepels karwijzaad met het hierboven aangegeven citroensap aan het beslag toe. Ga verder te werk zoals hierboven beschreven.
Oveninfo
hetelucht: 150 °C stoompercentage: 30% baktijd: 75 minuten