Vruchtentaart met aardbeien en kiwisalsa
Recept afdrukken
No ratings yet

Vruchtentaart met aardbeien en kiwisalsa

Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 12 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 1 citroen sap en rasp er van
  • 200 g amandelspijs
  • 125 ml crème fraîche
  • 25 g amandelen geschaafde
  • 200 g aardbeien
  • eetlepel(s) gemberjam
  • 2 eetlepel(s) verse munt in reepjes
  • 2 flinke kiwi's
  • 2 eetlepel(s) citroenmarmelade of sinaasappelmarmelade
  • 2 eetlepel(s) verse basilicumverse
  • Eventueel:
  • citroen- of limoenijs

Instructies

  • De combi-stoomoven voorverwarmen op 200 °C en 30% stoom.
  • De plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht laten ontdooien.
  • De vierkante bakvorm met bakpapier bekleden.
  • De plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en tussen plasticfolie uitrollen tot een vierkante lap die iets groter is dan de vorm.
  • De vorm met het deeg bekleden (ook de rand).
  • Intussen in een schaaltje de amandelspijs met 1 eetlepel citroensap en de crème fraîche met een vork smeuïg roeren.
  • Het spijsmengsel over het deeg verdelen en de spijs met de amandelen bestrooien.
  • De taart in de combi-stoomoven op 200 °C en 30% stoom in ca. 20 minuten goudbruin bakken.
  • De taart in de vorm laten afkoelen.
  • Intussen de aardbeien schoonmaken en in vieren of in achten snijden.
  • De helft van het citroenrasp, 1 eetlepel citroensap, de gemberjam en de munt er voorzichtig door mengen.
  • De kiwi's schillen en ze in stukjes snijden.
  • De rest van het citroenrasp, 1 eetlepel citroensap, de citroen- of sinaasappelmarmelade en de reepjes basilicum er voorzichtig doorscheppen.
  • De afgekoelde taart in 12 vierkantjes snijden.
  • Op elk vierkantje midden op wat van de kiwi en daarom heen de aardbeien scheppen.
  • Serveer evt. met citroen- of limoenijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Grootmoeders cake

Recept categorieën: Cake
Porties: 1 cake
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g boter
  • 250 g kristalsuiker
  • 5 eieren M op kamertemperatuur
  • 250 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 1 citroen rasp er van

Instructies

  • In een mengkom de boter met de mixer en de gardes op de hoogste stand 2 minuten kloppen.
  • Vervolgens de suiker toevoegen en het mengsel met de mixer op de hoogste stand opnieuw 2 minuten kloppen.
  • De eieren er één voor één met de mixer doorkloppen en het volgende ei pas toevoegen als het vorige geheel met de mixer is weg geroerd.
  • Het zelfrijzend bakmeel in gedeelten (3 of 4 keer) toevoegen en met een spatel door het beslag spatelen.
  • Tot slot het citroensap en -rasp erdoor scheppen.
  • De licht ingevette bakvorm met het beslag vullen, de bovenkant met een spatel glad strijken en in het midden in de niet voorverwarmde combi-stoomoven zetten.
  • De combi-stoomoven op 150 °C en 30% stoom 75 minuten inschakelen.
  • Na het verstrijken van de baktijd de cake nog 5-10 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan.
  • Vervolgens de cake op een met bakpapier beklede taartrooster of ovenrooster keren zodat de bovenkant onder ligt.
  • De cake laten afkoelen en in plakken snijden.

Notities

Variatie:

Cake met karwij:
Vervang de suiker door rietsuiker en het zelfrijzend bakmeel door 100 g volkorenmeel plus 1 theelepel bakpoeder en 150 g zelfrijzend bakmeel.
Voeg vervolgens nog 2-3 eetlepels karwijzaad met het hierboven aangegeven citroensap aan het beslag toe.
Ga verder te werk zoals hierboven beschreven.

Oveninfo

hetelucht: 150 °C
stoompercentage: 30%
baktijd: 75 minuten

Focaccio
Recept afdrukken
No ratings yet

Focaccio

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Porties: 1 brood
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • ½ theelepel zout
  • 1 zakje droge gist
  • 150 ml water
  • verder:
  • eetlepel(s) olie om te besprenkelen
  • zeezout
  • 2 eetlepel(s) rozemarijn

Instructies

  • De bloem met het zout boven een kom zeven en met de gist vermengen.
  • Een kuiltje in het midden maken en het lauwwarme water erin gieten.
  • De ingrediënten in ca. 5 minuten tot een soepel deeg kneden.
  • Het deeg op een stuk bakpapier op de bakplaat op 35-38 °C en 100% stoom laten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • De helft van de rozemarijn door het deeg kneden en van het deeg een plat brood van ca. 1,5 cm hoog vormen. Het deeg opnieuw 15 minuten op dezelfde manier laten rijzen.
  • Intussen de combi-stoomoven voorverwarmen op 230 °C en 60% stoom
  • Tot slot het deeg met de olie besprenkelen en met de rest van de rozemarijn en zeezout bestrooien.
  • Het brood in ca. 10 minuten op 230 °C en 60% stoom bruinbakken.
  • Lekker om bij de borrel, eventueel met nog wat pesto te serveren.

Notities

Lekker om bij de borrel, eventueel met nog wat pesto te serveren.
hetelucht : 35-38 °C + 230 °C
stoompercentage: 100% + 60%
bereidingstijd: ca. 30 minuten + 10 minuten

Boeuf Bourguignon 7
Recept afdrukken
No ratings yet

Boeuf Bourguignon van Madmum

Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1,5 kg doorregen runderlappen of hacheevlees in dobbelstenen
  • 150 g ontbijtspek in blokjes
  • 3 grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 50 g boter of margarine
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ theelepel tijm Provençaalse kruiden of takje rozemarijn
  • 3 eetlepel(s) bloem
  • 1 klein blikje tomatenpuree 70 g
  • 500 ml rode wijn
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 250 g kastanjechampignons
  • klontje boter
  • 3 eetlepel(s) peterselie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Het vlees droogdeppen, in blokjes snijden en met zout en peper bestrooien.
  • Het spek in een droge braadpan of wok krokant bakken.
  • Intussen de uien en de knoflook pellen.
  • De uien in ringen snijden en de knoflook uitpersen.
  • Eventueel nog water boter aan het spekvet toevoegen, het vlees erdoor scheppen en op hoog vuur bruinbakken.
  • De ui met de knoflook toevoegen en alles kort bakken.
  • De laurierblaadjes met de tijm erbij doen en het vlees nog 5 minuten zachtjes bakken.
  • De combi-stoomoven voorverwarmen op 130 °C en 60% stoom.
  • De bloem door de tomatenpuree roeren, het mengsel toevoegen, kort bakken en vervolgens de wijn en de vleesfond toevoegen en alles aan de kook brengen
  • Alles in de dichte schaal overdoen en in 2-2½ uur op 130 °C en 60% stoom gaar laten worden.
  • Ca. 20 minuten voor het einde van de bereidingstijd de champignons schoonmaken en in vieren snijden.
  • De champignons toevoegen en alles goed doorscheppen.
  • De stoofpot op smaak brengen met zout en peper.

Notities

hetelucht: 110 °C
stoompercentage:60%
bereidingstijd: ca. 2-2½ uur

Boerenvleespaté
Recept afdrukken
No ratings yet

Boerenvleespaté

Recept categorieën: Kalfsvlees, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Duitsland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 g bacon in dunne plakjes
  • 250 g hamlappen
  • 250 g mager kalfsvlees
  • 1 plak gekookte ham van 125 g
  • 125 g varkenslever
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 2 eetlepel(s) rode port
  • mespunt suiker
  • mespunt koriander gemalen
  • mespunt tijm
  • 1 eetlepel(s) groene peperkorrels verse
  • 1 laurierblaadje

Instructies

  • De combi-stoomoven voorverwarmen op 175 °C en 100% stoom.
  • De bodem en de wanden van de vorm bekleden met de plakjes bacon. Zorg ervoor dat er voldoende plakjes overblijven voor de bovenkant om de paté mee af te dekken.
  • De hamlappen met het kalfsvlees in een foodprocessor kleinsnijden. De ham en de lever in blokjes snijden.
  • De boter smelten.
  • De overige ingrediënten, behalve de peperkorrels en het laurierblaadje, met het kleingesneden vlees en de gesmolten boter goed vermengen.
  • Tot slot er de peperkorrels doorroeren en het vleesmengsel in de vorm scheppen. De bovenkant gladstrijken met een spatel, afdekken met het laurierblaadje en de resterende plakjes bacon.
  • De vorm met het deksel of aluminiumfolie afsluiten.
  • De paté in ca. 1½ uur op 175 °C en 100% stoom gaar worden.

Notities

hetelucht: 175 °C
stoompercentage: 100%
bereidingstijd: ca. 1½ uur + 24 uur afkoeltijd

Beenham met rode pestosaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Beenham met rode pestosaus

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Duitsland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 beenhammetje naturel van ca. 500 g
  • boter

Voor de saus:

  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 kleine rode ui
  • 2 eetlepel(s) rode pesto
  • 200 ml slagroom
  • 1 bosuitje of 2 eetlepels fijngeknipt bieslook

Instructies

  • De combi-stoomoven voorverwarmen op 130 °C en 60% stoom. hetelucht: 130 °C / stoompercentage: 60% / kerntemperatuur: 68 °C
  • De beenham met zout en peper inwrijven.
  • Intussen de boter in een pan verhitten en het beenhammetje snel aan alle kanten bruin bakken.
  • Het vlees uit de pan nemen, op het rooster leggen en de kernthermometer in het midden steken.
  • De kerntemperatuur op 68 °C instellen en het vlees in de combi-stoomoven op 130 °C met 60% stoom bereiden.
  • Voor de saus de ui pellen, halveren en in ringen snijden.
  • De ui in de bakboter in enkele minuten glazig fruiten, de rode pesto erdoor roeren en de slagroom toevoegen. De saus iets laten inkoken en op smaak brengen met zout en peper.
  • Het vlees in dunne plakjes snijden en met de saus die met ringetjes bosui of bieslook is gegarneerd, serveren.
  • Lekker met gestoomde krielaardappeltjes met truffelroomsaus.
  • De bereidingstijd voor dit vlees zal ca. 60 minuten zijn.

Notities

Variatie

Serveer de plakjes warm als borrelhapje met wat olijventapenade.

Paastulband
Recept afdrukken
No ratings yet

Paastulband

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Cake, Taart
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Porties: 8
calorieën: 380kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 gram basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 eieren op kamertemperatuur
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • ½ vanillepeul
  • Violen geel en wit
  • Atsina cress
  • Pure en melkchocolade
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 ½ eetlepel citroensap

Instructies

  • Verwarm de combi-stoomoven voor op 160 °C.
  • Als je een gewone oven gebruikt, verwarm deze dan voor op 180°C.
  • Klop de boter met de basterdsuiker en vanille luchtig.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe en klop goed door.
  • Voeg vervolgens één voor één de eieren toe, terwijl je blijft kloppen.
  • Spatel het zelfrijzend bakmeel voorzichtig door het beslag tot alles goed gemengd is.
  • Vet de tulband- of rozenvorm in en giet het beslag erin.
  • Bak de tulband in de combi-stoomoven op 160 °C met 100% vocht gedurende 60 minuten.
  • Als je een gewone oven gebruikt, bak dan op 180 °C.
  • Controleer of de cake gaar is door er een prikker in te steken; als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm voordat je hem uit de vorm haalt.
  • Meng de poedersuiker met het citroensap tot een glad glazuur.
  • Laat het glazuur over de afgekoelde cake lopen.
  • Garneer de tulband met chocolade-eitjes, viooltjes en atsina cress.

Notities

  • Als er geen kinderen mee-eten, kun je Limoncello gebruiken als alternatief voor citroensap.
  • Deze cake kan een dag van tevoren worden gebakken. Garneer de cake pas vlak voor het serveren.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.3mg | Sugar: 40g

Oma’s cake
Recept afdrukken
No ratings yet

Oma's Limoen Cake

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • 5 eieren
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel limoensap
  • Geraspte schil van 1 limoen
  • 250 gram bloem gezeefd + extra bloem om te bestuiven

Instructies

  • Verwarm de combi-stoomoven voor op:
  • Combinatiestand - Hetelucht Plus op 150°C met 100% vocht, of
  • Combinatiestand - Boven- en onderwarmte op 170°C met 100% vocht.
  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Meng de boter en suiker met behulp van een keukenmachine gedurende ongeveer 2 minuten op de hoogste stand.
  • Voeg de eieren één voor één toe aan het mengsel en mix goed na elk ei.
  • Voeg een snufje zout, limoensap en limoenrasp toe aan het mengsel en meng goed.
  • Spatel geleidelijk de gezeefde bloem door het beslag totdat alles goed is opgenomen.
  • Vet een cakevorm in en bestuif met wat bloem.
  • Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  • Plaats de cakevorm in de voorverwarmde combi-stoomoven en bak gedurende ongeveer 60 minuten, of totdat een tandenstoker er schoon uitkomt als je die in het midden van de cake steekt.
  • Laat de cake enkele minuten in de uitgeschakelde oven staan en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen.

Notities

Voor een prachtig effect, bak de cake in een rozenbakvorm. Serveer de afgekoelde cake op een cakeplateau, bestrooi met poedersuiker en garneer met verse frambozen en blauwe bessen.

Wijnadvies:

Een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze verfrissende limoen cake.

Focaccia met olijven en tomaat
Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane Focaccia met Olijven en Tomaat

(inclusief rijstijd)2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8 porties
calorieën: 330kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 10 g zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2,5-3 deciliter water
  • 100 g olijven
  • 10 takjes oregano
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik tomaten van 400 g uitgelekt
  • Tomaat gehalveerd
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 150 g geraspte pecorino Italiaanse schapenkaas of belegen kaas

Instructies

  • Meng in een kom de bloem met de gist en het zout.
  • Voeg al roerende 2 eetlepels olijfolie en het lauwwarme water toe en meng alles tot een samenhangend deeg.
  • Kneed dit 8-10 minuten op een met wat olie ingevet werkvlak tot het soepel en elastisch is.
  • Of kneed het deeg in de keukenmachine.
  • Leg het deeg in een licht ingevette kom en plaats deze in de combi-stoomoven.
  • Kies de functie Combi-koken, stel de temperatuur in op 37 °C, de vochtigheid op 100% en de tijd op 30 minuten.
  • Laat het deeg rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Hak de olijven in stukjes.
  • Hak de oregano fijn.
  • Pel de tenen knoflook en pers ze boven de uitgelekte tomatenstukjes uit.
  • Roer ook de oregano erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm op een licht ingevette bakplaat het deeg tot een focaccia.
  • Druk met de vinger wat holtes in het brood.
  • Leg in wat van de uitgelekte tomaten en druk daarin een gehalveerd cherrytomaatje.
  • Verdeel de overige tomaten, stukjes olijf en pecorino erover.
  • Strooi de oregano, wat grof zeezout en de peper over het brood.
  • Schuif de bakplaat in de combi-stoomoven.
  • Kies de functie Combi-koken en stel de volgende stappen in:

Stap 1:

  • temperatuur 37 °C, vochtigheid 100%, en tijd 30 minuten

Stap 2:

  • temperatuur 200 °C, vochtigheid 75%, en tijd 15 minuten

Stap 3:

  • temperatuur 30 °C, vochtigheid 30%, en tijd 2 minuten
  • Het brood wordt nu automatisch voor de tweede keer gerezen en afgebakken.

Notities

Wijnadvies:
Deze focaccia met olijven en tomaat gaat goed samen met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 10g | Vet: 13g | Zout: 1.7mg | Sugar: 1.5g