Recept afdrukken
No ratings yet

Walnotentaartjes

Recept categorieën: Nagerecht
Porties: 1 taartje
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 g walnoten gepelde
  • 2 eetlepel(s) suiker
  • eetlepel(s) honing
  • ½ citroen sap er van
  • ½ theelepel anijszaad
  • 1 theelepel anijslikeur
  • 3 plakjes bladerdeeg
  • olie voor het invetten

Instructies

  • De combi-stoomoven voorverwarmen op 200 °C en 30% stoom.
  • Intussen de walnoten grof hakken en de suiker, honing, het citroensap, anijszaad en de anijslikeur erdoor roeren.
  • De plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht laten ontdooien.
  • De muffinplaat invetten en elk plakje bladerdeeg in vieren snijden.
  • In elke opening een vierkantje bladerdeeg leggen, het deeg met een vork inprikken en wat van het notenmengsel erop leggen.
  • De walnoottaartjes in ca. 10 minuten op 200 °C en 30% stoom goudbruin bakken.

Vruchtentaart met aardbeien en kiwisalsa
Recept afdrukken
No ratings yet

Vruchtentaart met aardbeien en kiwisalsa

Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 12 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 1 citroen sap en rasp er van
  • 200 g amandelspijs
  • 125 ml crème fraîche
  • 25 g amandelen geschaafde
  • 200 g aardbeien
  • eetlepel(s) gemberjam
  • 2 eetlepel(s) verse munt in reepjes
  • 2 flinke kiwi's
  • 2 eetlepel(s) citroenmarmelade of sinaasappelmarmelade
  • 2 eetlepel(s) verse basilicumverse
  • Eventueel:
  • citroen- of limoenijs

Instructies

  • De combi-stoomoven voorverwarmen op 200 °C en 30% stoom.
  • De plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht laten ontdooien.
  • De vierkante bakvorm met bakpapier bekleden.
  • De plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en tussen plasticfolie uitrollen tot een vierkante lap die iets groter is dan de vorm.
  • De vorm met het deeg bekleden (ook de rand).
  • Intussen in een schaaltje de amandelspijs met 1 eetlepel citroensap en de crème fraîche met een vork smeuïg roeren.
  • Het spijsmengsel over het deeg verdelen en de spijs met de amandelen bestrooien.
  • De taart in de combi-stoomoven op 200 °C en 30% stoom in ca. 20 minuten goudbruin bakken.
  • De taart in de vorm laten afkoelen.
  • Intussen de aardbeien schoonmaken en in vieren of in achten snijden.
  • De helft van het citroenrasp, 1 eetlepel citroensap, de gemberjam en de munt er voorzichtig door mengen.
  • De kiwi's schillen en ze in stukjes snijden.
  • De rest van het citroenrasp, 1 eetlepel citroensap, de citroen- of sinaasappelmarmelade en de reepjes basilicum er voorzichtig doorscheppen.
  • De afgekoelde taart in 12 vierkantjes snijden.
  • Op elk vierkantje midden op wat van de kiwi en daarom heen de aardbeien scheppen.
  • Serveer evt. met citroen- of limoenijs.

Runderlende met rauwe ham en rozemarijnsaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Runderlende met rauwe ham en rozemarijnsaus

Recept categorieën: Rundvlees
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg runderzij lende
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepel(s) rozemarijn vers gehakte
  • 6 plakken rauwe ham
  • 45 g boter
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • zout
  • peper
  • voor de saus:
  • 1 rode ui middelgrote
  • 1-2 eetlepel(s) balsamico-azijn
  • 1-2 eetlepel(s) rozemarijn vers gehakte
  • liter slagroom
  • zout
  • peper

Instructies

  • Het vlees ten minste 30 minuten voor gebruik uit de koelkast halen en droogdeppen met keukenpapier.
  • De knoflook pellen en in dunne plakjes snijden.
  • Het vlees rondom met knoflook bedekken.
  • Het vlees met zout en peper inwrijven en de bovenkant met fijngehakte rozemarijn bestrooien.
  • De oven voorverwarmen op 130 °C.
  • Op het aanrecht de rauwe ham dakpansgewijs naast elkaar leggen dat de uiteinden elkaar overlappen.
  • Het vlees erop leggen en op de bovenkant ook nog een plakje rauwe ham leggen.
  • De rauwe ham om het vlees wikkelen en de rauwe ham met een stukje keukengaren om de centimeter met het garen vastbinden.
  • In een braadpan de boter heet laten worden en als het schuim voor de helft is weggetrokken de olie erbij schenken.
  • Kort verwarmen en dan het vlees snel op hoog vuur aan alle kanten bruinbakken.
  • Het vlees uit de pan nemen en op het ovenrooster met de braadslede eronder met de kernthermometer op 50 °C met 60% stoom bereiden.
  • Intussen de ui pellen en halveren en in ringen snijden.
  • De ui in het bakvet glazig fruiten en vervolgend de rozemarijn en de balsamico-azijn toevoegen.
  • Alles kort verwarmen en tot slot de slagroom erdoor roeren.
  • De saus op smaak brengen met zout en peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Grootmoeders cake

Recept categorieën: Cake
Porties: 1 cake
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g boter
  • 250 g kristalsuiker
  • 5 eieren M op kamertemperatuur
  • 250 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 1 citroen rasp er van

Instructies

  • In een mengkom de boter met de mixer en de gardes op de hoogste stand 2 minuten kloppen.
  • Vervolgens de suiker toevoegen en het mengsel met de mixer op de hoogste stand opnieuw 2 minuten kloppen.
  • De eieren er één voor één met de mixer doorkloppen en het volgende ei pas toevoegen als het vorige geheel met de mixer is weg geroerd.
  • Het zelfrijzend bakmeel in gedeelten (3 of 4 keer) toevoegen en met een spatel door het beslag spatelen.
  • Tot slot het citroensap en -rasp erdoor scheppen.
  • De licht ingevette bakvorm met het beslag vullen, de bovenkant met een spatel glad strijken en in het midden in de niet voorverwarmde combi-stoomoven zetten.
  • De combi-stoomoven op 150 °C en 30% stoom 75 minuten inschakelen.
  • Na het verstrijken van de baktijd de cake nog 5-10 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan.
  • Vervolgens de cake op een met bakpapier beklede taartrooster of ovenrooster keren zodat de bovenkant onder ligt.
  • De cake laten afkoelen en in plakken snijden.

Notities

Variatie:

Cake met karwij:
Vervang de suiker door rietsuiker en het zelfrijzend bakmeel door 100 g volkorenmeel plus 1 theelepel bakpoeder en 150 g zelfrijzend bakmeel.
Voeg vervolgens nog 2-3 eetlepels karwijzaad met het hierboven aangegeven citroensap aan het beslag toe.
Ga verder te werk zoals hierboven beschreven.

Oveninfo

hetelucht: 150 °C
stoompercentage: 30%
baktijd: 75 minuten

Chocoladepuddinkjes met vanillesaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Chocoladepuddinkjes met vanillesaus

Recept categorieën: Chocolade, Dessert, Nagerecht
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 40 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepel(s) cacaopoeder
  • ¾ theelepel koekkruiden
  • 45 g amandelpoeder*
  • 75 g boter op kamertemperatuur
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei M
  • 1 eidooier M
  • 2 eetlepel(s) melk
  • 2 eetlepel(s) gembersnippers gekonfijte

Instructies

  • De bodem van de vormpjes met bakpapier bekleden.
  • Het bakmeel boven een kom zeven en het cacaopoeder, de koekkruiden en het amandelpoeder erdoor roeren.
  • De boter en de suiker met de mixer in een tweede kom kloppen tot het schuimig is en een lichte kleur heeft gekregen.
  • Het ei erdoor kloppen en vervolgens de eidooier met de melk.
  • Eerst het cacaomengsel in gedeelten en daarna de gembersnippers voorzichtig door het botermengsel spatelen. De vormpjes met het beslag vullen en afdekken met aluminiumfolie.
  • De puddinkjes in ca. 35 minuten op 175 °C en 100% stoom gaar bakken.
  • Vlak voor dat de baktijd is verstreken de puddinkjes met een houten prikker controleren of ze gaar zijn. De puddinkjes serveren met vanillesaus.

Amandelpoeder:

  • Maal in een keukenmachine met het sikkelmes 1 zakje amandelen (45 g).
  • Laat de machine draaien tot de amandelen tot poeder zijn vermalen.

Vanillesaus:

  • Breng voor een vanillesaus 350 ml volle melk met 1 in de lengte opengesneden vanillestokje in een steelpan aan de kook.
  • Schrap met de achterkant van een mes de zaadjes uit het vanillestokje en doe het zaad met het stokje terug in de melk.
  • Laat de melk afgedekt 30 minuten staan.
  • Verwijder het vanillestokje en roer 1 eidooier met 2 eetlepels suiker en 1 theelepel maïzena glad.
  • Giet wat van de warme melk al roerend bij het dooiermengsel.
  • Breng de vanillemelk al roerend aan de kook en voeg het dooiermengsel al roerend toe.
  • Neem de pan van het vuur zodra het mengsel is gebonden.
  • Roer de saus in een bak koud water koud.

Notities

hetelucht: 175 °C
stoompercentage: 100%
bereidingstijd: 35 minuten

Recept afdrukken
No ratings yet

Bruschetta met auberginetapenade

Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes, Hapjes, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Porties: 30 sneetjes
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • citroensap naar smaak
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 100 g olijven
  • 1-2 teentjes knoflook
  • voor de garnering:
  • bieslook of bosui,
  • Parmezaanse kaas

Instructies

  • De oven voorverwarmen op 110 °C.
  • De steelaanzet van de aubergine verwijderen en de aubergine heel op het rooster met 100% stoom in 18-20 minuten gaar stomen.
  • Intussen de zongedroogde tomaten kleinsnijden en de olijven fijnhakken.
  • De aubergine in stukken snijden, deze met citroensap naar smaak besprenkelen en met het gepelde teentje knoflook pureren met de staafmixer.
  • Tomaten en de olijven door de auberginepuree roeren en op warme sneetjes stokbrood smeren.
  • Garneren met bieslook of bosui of Parmezaanse kaas.

Notities

hetelucht: 110 °C
bereidingstijd: 18-20 minuten
stoomtoevoer: 100%

Boerenvleespaté
Recept afdrukken
No ratings yet

Boerenvleespaté

Recept categorieën: Kalfsvlees, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Duitsland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 g bacon in dunne plakjes
  • 250 g hamlappen
  • 250 g mager kalfsvlees
  • 1 plak gekookte ham van 125 g
  • 125 g varkenslever
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 2 eetlepel(s) rode port
  • mespunt suiker
  • mespunt koriander gemalen
  • mespunt tijm
  • 1 eetlepel(s) groene peperkorrels verse
  • 1 laurierblaadje

Instructies

  • De combi-stoomoven voorverwarmen op 175 °C en 100% stoom.
  • De bodem en de wanden van de vorm bekleden met de plakjes bacon. Zorg ervoor dat er voldoende plakjes overblijven voor de bovenkant om de paté mee af te dekken.
  • De hamlappen met het kalfsvlees in een foodprocessor kleinsnijden. De ham en de lever in blokjes snijden.
  • De boter smelten.
  • De overige ingrediënten, behalve de peperkorrels en het laurierblaadje, met het kleingesneden vlees en de gesmolten boter goed vermengen.
  • Tot slot er de peperkorrels doorroeren en het vleesmengsel in de vorm scheppen. De bovenkant gladstrijken met een spatel, afdekken met het laurierblaadje en de resterende plakjes bacon.
  • De vorm met het deksel of aluminiumfolie afsluiten.
  • De paté in ca. 1½ uur op 175 °C en 100% stoom gaar worden.

Notities

hetelucht: 175 °C
stoompercentage: 100%
bereidingstijd: ca. 1½ uur + 24 uur afkoeltijd