Grootmoeders cake
Porties: 1 cake
Ingrediënten
- 250 g boter
- 250 g kristalsuiker
- 5 eieren M op kamertemperatuur
- 250 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
- 1 eetlepel(s) citroensap
- 1 citroen rasp er van
Instructies
- In een mengkom de boter met de mixer en de gardes op de hoogste stand 2 minuten kloppen.
- Vervolgens de suiker toevoegen en het mengsel met de mixer op de hoogste stand opnieuw 2 minuten kloppen.
- De eieren er één voor één met de mixer doorkloppen en het volgende ei pas toevoegen als het vorige geheel met de mixer is weg geroerd.
- Het zelfrijzend bakmeel in gedeelten (3 of 4 keer) toevoegen en met een spatel door het beslag spatelen.
- Tot slot het citroensap en -rasp erdoor scheppen.
- De licht ingevette bakvorm met het beslag vullen, de bovenkant met een spatel glad strijken en in het midden in de niet voorverwarmde combi-stoomoven zetten.
- De combi-stoomoven op 150 °C en 30% stoom 75 minuten inschakelen.
- Na het verstrijken van de baktijd de cake nog 5-10 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan.
- Vervolgens de cake op een met bakpapier beklede taartrooster of ovenrooster keren zodat de bovenkant onder ligt.
- De cake laten afkoelen en in plakken snijden.
Notities
Variatie:
Cake met karwij:Vervang de suiker door rietsuiker en het zelfrijzend bakmeel door 100 g volkorenmeel plus 1 theelepel bakpoeder en 150 g zelfrijzend bakmeel.
Voeg vervolgens nog 2-3 eetlepels karwijzaad met het hierboven aangegeven citroensap aan het beslag toe.
Ga verder te werk zoals hierboven beschreven.
Oveninfo
hetelucht: 150 °Cstoompercentage: 30%
baktijd: 75 minuten