10bloedsinaasappels of 10 gewone sinaasappelsevt. aangevuld met sap
110gramsuiker
4eetlepelswater
Voor de soufflé:
120mlmelk
2eetlepelsboter
2eidooiers
2eetlepelssuiker
1theelepelaardappelzetmeel
3eiwitten
2eetlepelssuiker
60mlwater
Voor de witte chocoladesabayon:
4eidooiers
½vanillestokje
2eetlepelssuikersiroop
30gramwitte chocoladegeraspt
60gramcrème fraîche
Instructies
Schil 2 sinaasappels zo dun mogelijk, snijd de schil in dunne reepjes en zet apart.
Snijd de partjes uit de sinaasappels en zet deze ook apart.
Snijd van 6 sinaasappels een kapje af en hol ze voorzichtig uit zonder de schil te beschadigen.
Bewaar de uitgeholde sinaasappels voor het serveren.
Pers de sinaasappelpulp uit en bewaar het sap.
Pers ook de overige 2 sinaasappels uit tot in totaal ongeveer 400 ml sap.
Voor de gekonfijte sinaasappel, breng in een pan met dikke bodem 110 gram suiker en 4 eetlepels water aan de kook.
Laat het ca. 5 minuten koken tot de saus bijna karamelliseert.
Voeg vervolgens voorzichtig (al roerend) ongeveer 200 ml sinaasappelsap toe en breng opnieuw aan de kook.
Voeg de sinaasappelpartjes toe en houd de saus warm tot serveren.
Voor de soufflé, breng in een pan de melk, boter en reepjes sinaasappelschil aan de kook.
Meng ondertussen de 2 eidooiers met 2 eetlepels suiker en aardappelzetmeel.
Roer het dooiermengsel door de hete melk en verwarm het tot bijna koken.
Giet het mengsel door een fijne zeef en laat het snel afkoelen.
Kook het resterende sinaasappelsap op het fornuis in tot ongeveer 100 ml.
Zeef het ingekookte sap en meng het met het dooiermengsel.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Klop de 3 eiwitten met 2 eetlepels suiker stijf en spatel het voorzichtig door het dooiermengsel.
Vul hiermee de uitgeholde sinaasappels, zet ze op een bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 11 minuten.
Voor de witte chocoladesabayon, klop in een pan op laag vuur de 4 eidooiers met vanillemerg en suikersiroop tot het luchtig wordt en goed bindt.
Haal de pan van het vuur en spatel de witte chocolade en crème fraîche er luchtig doorheen.
Laat het mengsel rustig afkoelen.
Voor het serveren, spatel vlak voor het serveren de crème fraîche door de sabayon.
Plaats op elk bord een gevulde sinaasappel.
Schenk er wat saus en sinaasappelpartjes omheen.
Verdeel de sabayon rond de sinaasappel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
De frisse zuren van de bloedsinaasappel vragen om een niet te zoete wijn met een frisse afdronk. Een stevige Zuid-Franse Muscaatwijn met zijn mondvol smaak van zondoorstoofde druiven en rijpe peer past hier uitstekend bij. Een lichtzoete Pacherenc-du-Vic-Bilh uit de Gascognestreek zou ideaal zijn.