Bloedsinaasappelsoufflé met witte chocoladesabayon en gekonfijte sinaasappelpartjes

Bloedsinaasappelsoufflé met Witte Chocoladesabayon en Gekonfijte Sinaasappelpartjes

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de gekonfijte sinaasappelpartjes:

  • 10 bloedsinaasappels of 10 gewone sinaasappels evt. aangevuld met sap
  • 110 gram suiker
  • 4 eetlepels water

Voor de soufflé:

  • 120 ml melk
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • 3 eiwitten
  • 2 eetlepels suiker
  • 60 ml water

Voor de witte chocoladesabayon:

  • 4 eidooiers
  • ½ vanillestokje
  • 2 eetlepels suikersiroop
  • 30 gram witte chocolade geraspt
  • 60 gram crème fraîche

Instructies

  • Schil 2 sinaasappels zo dun mogelijk, snijd de schil in dunne reepjes en zet apart.
  • Snijd de partjes uit de sinaasappels en zet deze ook apart.
  • Snijd van 6 sinaasappels een kapje af en hol ze voorzichtig uit zonder de schil te beschadigen.
  • Bewaar de uitgeholde sinaasappels voor het serveren.
  • Pers de sinaasappelpulp uit en bewaar het sap.
  • Pers ook de overige 2 sinaasappels uit tot in totaal ongeveer 400 ml sap.
  • Voor de gekonfijte sinaasappel, breng in een pan met dikke bodem 110 gram suiker en 4 eetlepels water aan de kook.
  • Laat het ca. 5 minuten koken tot de saus bijna karamelliseert.
  • Voeg vervolgens voorzichtig (al roerend) ongeveer 200 ml sinaasappelsap toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg de sinaasappelpartjes toe en houd de saus warm tot serveren.
  • Voor de soufflé, breng in een pan de melk, boter en reepjes sinaasappelschil aan de kook.
  • Meng ondertussen de 2 eidooiers met 2 eetlepels suiker en aardappelzetmeel.
  • Roer het dooiermengsel door de hete melk en verwarm het tot bijna koken.
  • Giet het mengsel door een fijne zeef en laat het snel afkoelen.
  • Kook het resterende sinaasappelsap op het fornuis in tot ongeveer 100 ml.
  • Zeef het ingekookte sap en meng het met het dooiermengsel.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Klop de 3 eiwitten met 2 eetlepels suiker stijf en spatel het voorzichtig door het dooiermengsel.
  • Vul hiermee de uitgeholde sinaasappels, zet ze op een bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 11 minuten.
  • Voor de witte chocoladesabayon, klop in een pan op laag vuur de 4 eidooiers met vanillemerg en suikersiroop tot het luchtig wordt en goed bindt.
  • Haal de pan van het vuur en spatel de witte chocolade en crème fraîche er luchtig doorheen.
  • Laat het mengsel rustig afkoelen.
  • Voor het serveren, spatel vlak voor het serveren de crème fraîche door de sabayon.
  • Plaats op elk bord een gevulde sinaasappel.
  • Schenk er wat saus en sinaasappelpartjes omheen.
  • Verdeel de sabayon rond de sinaasappel.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

De frisse zuren van de bloedsinaasappel vragen om een niet te zoete wijn met een frisse afdronk. Een stevige Zuid-Franse Muscaatwijn met zijn mondvol smaak van zondoorstoofde druiven en rijpe peer past hier uitstekend bij. Een lichtzoete Pacherenc-du-Vic-Bilh uit de Gascognestreek zou ideaal zijn.

Voedingswaarden

Calories: 364 kcal | koolhydraten: 1 g | Protein: 8 g | Vet: 13 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Fruit / Nagerecht
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Tarwevrij / Vegetarisch / Zout arm