Hak de chocolade in stukjes en doe deze met de oploskoffie in een pan.
Giet er 2 dl kokend water over en laat de chocolade op laag vuur smelten.
Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en 1 theelepel zout.
Klop de boter romig met een mixer en voeg al kloppende de lichtbruine basterdsuiker en vanillesuiker toe.
Voeg één voor één de eieren toe en roer daarna de helft van het bloemmengsel, zure room, de rest van het bloemmengsel en het gesmolten chocolademengsel erdoor.
Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven ronde bakvorm.
Bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 ½ uur of tot deze gaar is.
Laat de cake iets afkoelen in de vorm, stort hem daarna op een rooster en laat verder afkoelen.
Chocoladeganache:
Hak de chocolade in stukjes.
Verwarm de chocolade en de room in een pan op laag vuur tot de chocolade gesmolten is.
Roer de boter erdoor tot een gladde massa ontstaat.
Vanillesaus:
Breng in een pan de melk, slagroom, opengesneden vanillestokje en suiker aan de kook.
Klop de dooiers en eidooiers los en voeg 2 eetlepels melk en maïzena toe.
Voeg al roerend een deel van de hete melk toe aan het eimengsel en giet het terug in de pan.
Laat het mengsel al roerende enkele minuten zachtjes koken.
Zeef de vanillesaus en laat afkoelen.
Serveren:
Snijd een punt van de chocoladecake en schenk de chocoladeganache erover.
Giet de vanillesaus eromheen en serveer.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Banyuls of een Vin Santo, die mooi past bij de intense chocolade- en vanillesmaken.