Verwarm de witte wijn met de fijngehakte sjalotten en laat inkoken tot ongeveer een kwart van de vloeistof overblijft.
Zeef het mengsel en klop er geleidelijk de koude boterblokjes doorheen met een garde om de beurre blanc te maken.
Houd warm au bain-marie.
Bestrooi een ingevette ovenschaal met een dun laagje zeezout.
Kruid de bovenkant van de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant op het zeezout.
Dek af en zet koel weg om te marineren.
Maak een vinaigrette door de azijn, mosterd, olijfolie, zout en peper goed door elkaar te kloppen.
Verwarm de oven voor op 230 °C.
Kook de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
Plaats de zalm onafgedekt gedurende 3-5 minuten in de hete oven.
De zalm moet rosé blijven vanbinnen.
Verwijder voorzichtig het vel van de zalm en snijd de filet in repen.
Meng de vinaigrette door de groene salade.
Schik op borden: een handje groene salade, enkele krieltjes, de zalmreepjes en partjes citroen.
Besprenkel met de beurre blanc en serveer de rest van de saus apart.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer met een extra stukje krokant brood om de heerlijke beurre blanc-saus op te deppen.Wijnadvies:Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.