Een stevige en smaakvolle Duitse bonenschotel met diverse soorten vlees, waaronder schouderkarbonades en spek, langzaam gestoofd met witte bonen en kruiden.
100gramsalamiboerenmetworst of cervelaatworst (in stukjes)
Instructies
Week de witte bonen de avond tevoren (minimaal 8 uur) in ruim water.
Giet de bonen af en spoel ze goed.
Breng de bouillon aan de kook.
Voeg de geweekte bonen, de grofgesneden uien, peper, zout, het laurierblaadje en de tijm toe.
Laat alles goed afgedekt ongeveer 1 uur zachtjes sudderen.
Snijd de schouderkarbonades in dobbelstenen.
Verhit de olie in een koekenpan en braad het vlees rondom bruin.
Blus af met een beetje van de bouillon uit de bonenpan.
Voeg het aangebraden vlees toe aan de bonenbouillon.
Zorg ervoor dat alles net onder het vocht staat.
Laat het vlees in een goed gesloten pan nog 1 uur zachtjes gaar sudderen.
Snijd het spek in blokjes en de worst in stukjes.
Voeg het spek en de stukjes worst toe aan de bonen en het vlees.
Schep alles voorzichtig door elkaar.
Breng het bonen-vleesmengsel over in een grote vuurvaste schaal.
Strooi het paneermeel gelijkmatig over de bovenkant en leg hier en daar kleine vlokjes boter.
Zet de schaal ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 250°C (of tot de bovenkant goudbruin is).
Strooi vlak voor het serveren de gesnipperde peterselie over de schotel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de Duitse bonenschotel warm, eventueel met stevig donker brood en mosterd.Wijnadvies:Een stevige rode wijn, zoals een Duitse Dornfelder of een Oostenrijkse Zweigelt. Ook een krachtig donker bier past goed bij dit gerecht.