Zalm fluweelsoep
Ingrediënten
- 250 gr verse zalm filet
- 2 dl droge witte wijn
- 1 ½ dl visbouillon
- boter
- zout
- 1 appels Golden Delicious of Jonagold
- 1 ui
- 1 koffielepel milde kerriepoeder
- 30 gram bloem
- 2 ei
- ¼ liter room
- ¼ bosje kervel
Instructies
- Verwijder de overtollige zalmgraatjes met een tangetje of een pincetje en snijd de zalm in blokjes van 1 1/2 cm.
- Smelt in een lage platte pan een klontje boter en voeg er de zalmblokjes, 1 dl witte wijn en 2 dl visbouillon bij.
- Breng dit mengsel aan de kook (laat niet doorkoken, maar alleen pocheren).
- Kruid met wat zout en laat de zalmblokjes in deze jus rusten.
- Schil de appel, snijd het klokhuis weg en snipper hem fijn, zonder te hakken.
- Snipper ook de ui fijn en stoof hem op laag vuur in een klontje boter, maar laat niet kleuren.
- Voeg er de gesnipperde appel bij en let erop dat deze niet bruin wordt.
- Bestrooi alles met 1/2 koffielepel kerriepoeder.
- Meng de bloem erbij en laat die wat drogen.
- Voeg al roerend de rest van de wijn en de visbouillon toe en kook alles op matig vuur op.
- Laat nog ± 15 minuten doorkoken, roer af en toe en controleer de smaak.
- Als u een sterkere smaak wenst, kunt u nog wat kerriepoeder toevoegen.
- Mix de soep fijn en zeef haar.
- Vermeng de room met de eierdooiers en haal deze 'liaison' door de soep.
- Warm de zalmblokjes even op en schik 3/4 ervan in diepe borden.
- Doe de zalmbouillon bij de soep en serveer de soep op de zalmblokjes, maar zorg ervoor dat deze nog zichtbaar blijven.
- Werk de randen van de borden met enkele plukjes verse kervel af.
- Dien de rest van de soep op in een mooie soepterrine, gegarneerd met de rest van de zalmblokjes..