Zwarte pruimenvla

Zwarte pruimenvla

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 350 g pruimedanten gedroogde
  • 250 g bloem
  • mespunt zout
  • 25 g witte basterdsuiker
  • 15 g gist
  • dl melk
  • 1 ei
  • 75 g boter
  • boter om in te vetten
  • poedersuiker om te bestuiven

Instructies

  • Zet de dag tevoren de pruimen in ruim water in de week en kook de pruimen 20 minuten.
  • Haal ze uit het kookwater en verwijder de pit.
  • Pureer de pruimen door ze door een zeef te wrijven, of draai ze door een passe-vite.
  • Doe de bloem met het zout en de suiker in een kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Los de gist op in de lauwwarme melk en giet dit in het kuiltje.
  • Voeg het ei toe.
  • Smelt de boter, maar laat deze niet warm worden.
  • Giet de boter in het kuiltje en kneed alles tot een soepel deeg, dat niet meer aan de handen of de kom plakt.
  • Laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen en kneed het nog eens door.
  • Beboter een vlaaivorm met een doorsnee van 32 centimeter.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van 1½ centimeter dik en bekleed hiermee de vorm.
  • Prik hier en daar het deeg eens in. Laat het deeg dan nog eens 30 minuten rijzen.
  • Leg de pruimenmoes in de vorm en bak de vla in een voorverwarmde oven van 200 ºC in 20 minuten gaar.
  • Laat de vla afkoelen en bestrooi de rand vlak voor het serveren met poedersuiker.

Notities / Tips / Wijnadvies

Deze vla werd en wordt in Kerkrade en omgeving geserveerd bij een begrafenis. Zo’n vla of vlaai is een overbekend Limburgs gebak, dat heus niet alleen bij begrafenissen wordt
geserveerd.

Variatietip

Gebruik in plaats van pruimenmoes vers fruit, bestrooid met suiker, of een ander
vruchtenmoes.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Dessert / Fruit / Nagerecht
Land van herkomst Nederland