Appel kaneelijs met gekarameliseerde appels
Ingrediënten
- 750 g appels
- 1 flinke theelepel kaneel
- 150 g witte basterdsuiker
- 2 dl slagroom
- 1 beker Griekse yoghurt 150 g
Voor de gekarameliseerde appels:
- 4 appels
- 50 g boter
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 sinaasappel
- ½ citroen
eventueel
- 1 borrelglaasje calvados rum of cognac
Instructies
- Snijd de geschilde appels zonder de klokhuizen in blokjes en kook ze met een klein scheutje water tot moes.
- Roer de appelmoes door een fijne zeef en roer er de kaneel en de suiker door.
- Laat afkoelen.
- Klop de slagroom bijna stijf en klop er de yoghurt en de appelmoes door.
- Bevries het mengsel in een ronde kunststof kom in de diepvries en klop het ieder uur met een garde goed door om de ijskristallen te breken.
- Na drie keer zal het ijs vast worden.
- Of maak het ijs volgens de gebruiksaanwijzing in een sorbetière.
- Pers de sinaasappel en de citroen uit.
- Zet het ijs circa 30 minuten voor het serveren van de diepvries in de koelkast.
- Snijd de geschilde appels elk in 8 parten.
- Verhit de boter in een koekenpan met een anti-aanbaklaag en bak de appelparten op hoog vuur omscheppend circa 5 minuten tot ze beginnen te kleuren.
- Bestrooi met de suiker, laat nog kort bakken en bedruppel met het sinaasappel- en citroensap.
- Laat de pan nog 2 minuten op het vuur staan tot de appelparten met een glanzend laagje zijn bedekt.
- Flambeer desgewenst met de calvados, de rum of de cognac.
- Verdeel de appels over de bordjes en schep er een bol appel-kaneelijs bij.