Appel kaneelijs met gekarameliseerde appels

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 g appels
  • 1 flinke theelepel kaneel
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 2 dl slagroom
  • 1 beker Griekse yoghurt 150 g

Voor de gekarameliseerde appels:

  • 4 appels
  • 50 g boter
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 sinaasappel
  • ½ citroen

eventueel

  • 1 borrelglaasje calvados rum of cognac

Instructies

  • Snijd de geschilde appels zonder de klokhuizen in blokjes en kook ze met een klein scheutje water tot moes.
  • Roer de appelmoes door een fijne zeef en roer er de kaneel en de suiker door.
  • Laat afkoelen.
  • Klop de slagroom bijna stijf en klop er de yoghurt en de appelmoes door.
  • Bevries het mengsel in een ronde kunststof kom in de diepvries en klop het ieder uur met een garde goed door om de ijskristallen te breken.
  • Na drie keer zal het ijs vast worden.
  • Of maak het ijs volgens de gebruiksaanwijzing in een sorbetière.
  • Pers de sinaasappel en de citroen uit.
  • Zet het ijs circa 30 minuten voor het serveren van de diepvries in de koelkast.
  • Snijd de geschilde appels elk in 8 parten.
  • Verhit de boter in een koekenpan met een anti-aanbaklaag en bak de appelparten op hoog vuur omscheppend circa 5 minuten tot ze beginnen te kleuren.
  • Bestrooi met de suiker, laat nog kort bakken en bedruppel met het sinaasappel- en citroensap.
  • Laat de pan nog 2 minuten op het vuur staan tot de appelparten met een glanzend laagje zijn bedekt.
  • Flambeer desgewenst met de calvados, de rum of de cognac.
  • Verdeel de appels over de bordjes en schep er een bol appel-kaneelijs bij.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

De appels zijn ook erg lekker met een bolletje kant-en-klaar gekocht ijs.

Wijnadvies:

Zo'n zoet toetje vraagt om begeleiding van zoete muskaatwijnen (7-9°C).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / IJs / Nagerecht