Biryani

Biryani 2

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 gr rundvlees in blokjes
  • 250 gr rijst
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • stukje gemberwortel fijngesneden
  • 1 groene peper fijgesneden
  • 2 dl yoghurt
  • 1 eetlepel(s) suiker
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Fruit de ui, knoflook, het pepertje en komijnzaad drie minuten in olie of ghee; voeg het vlees toe en bak het goed rondom bruin.
  • Voeg de gemberwortel toe, de suiker en kaneel en roer goed.
  • Neem het vlees uit de pan en roer eerst de yoghurt erdoor en vervolgens de rijst.
  • Voeg een halve liter water toe en roer het 1 keer goed om; doe het deksel op de pan en laat dit geheel een kwartier sudderen.
  • Leg het vlees terug op de rijst en laat het nog vijf minuten sudderen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Het woord “biryani” betekent “gebakken”. In Bangladesh is rijst de belangrijkste voedselbron en ook het hoofd-ingrediënt van biryani. Voor biryani worden de bestanddelen eerst gebakken en dan gekookt, bij pullao is het net andersom. Biryani is populair in heel zuid-oost Azië, bij voorbeeld in Myanmar (daar heet het “dan pauk”), in Maleisië, Indonesië en in India. Beroemde variaties zijn Hyderabadi biryani en Kashmiri biryani. In Bangladesh wordt biryani altijd bij ceremonies zoals trouwpartijen geserveerd, en soms gebruikt men gepofte rijst (muri).
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rijst / Rundvlees / Vlees
Land van herkomst Bangladesh