Gember perenpie

Aller Hande 1996
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 160 g bloem
  • ½ theelepel zout
  • 75 g boter of margarine
  • 50 g krenten
  • 2 handperen halfrijpe
  • ½ potje gemberbolletjes á 450 g,
  • 1 eetlepel(s) citroenrasp potje, Baukje,
  • mespunt kruidnagel gemalen
  • Poedersuiker strooibus,
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten
  • 2 eetlepel(s) bloem om te bestuiven

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • 1 Eetlepel bloem achterhouden voor vulling, rest van bloem met zout boven kom zeven.
  • Boter toevoegen en met twee messen in kleine blokjes snijden.
  • 5 Eetlepels koud water erdoor roeren en met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden.
  • Deeg afgedekt ca. 30 minuten in koelkast laten rusten.
  • Krenten wassen en in zeef goed laten uitlekken.
  • Peren schillen, halveren, klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden.
  • Peerblokjes in kom doen.
  • Gemberbolletjes in stukjes snijden.
  • 2 Eetlepels .gemberstukjes achterhouden voor garnering, rest met krenten, citroenrasp, kruidnagel en achtergehouden bloem door peerblokjes roeren.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Vorm invetten.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deeg in 2 iets ongelijke stukken verdelen.
  • Grootste deel uitrollen tot ronde lap van ca. 24 cm doorsnede.
  • Vorm met deeglap bekleden, zodat deeg iets over rand hangt.
  • Vulling in vorm scheppen.
  • Rest van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 20 cm doorsnede.
  • Deeglap op vulling leggen en deegranden met water op elkaar plakken.
  • Overtollig deeg langs rand wegsnijden.
  • Met vork deegranden aandrukken en gaatjes in deegdeksel prikken.
  • Gemberstukjes over deegdeksel verdelen.
  • Gember-perenpie in midden van oven in ca. 30 minuten gaar bakken (wordt lichtbruin).
  • Pie in vorm ca. 15 minuten laten afkoelen.
  • Pie uit vorm nemen. In 4 punten snijden.
  • Punten op bord zetten en bestrooien met poedersuiker

Notities / Tips / Wijnadvies

Eventueel serveren met bolletje roomijs.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Dessert / Fruit / Nagerecht