ijstaart met bosvruchten

IJstaart met bosvruchten

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 200 gram lange vingers
  • 50 gram amandelpoeder
  • 100 gram echte boter
  • Zeste van een limoen of citroen

Ingrediënten voor de vulling:

  • 400 ml slagroom 40 % vetgehalte
  • 250 gram mascarpone
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 150 gram poedersuiker
  • 30 ml Limoen of citroensap
  • Zaadjes van 2 vanille stokjes of vanille extract naar smaak
  • 125 gram braambessen
  • 125 gram blauwe bessen
  • 125 gram frambozen
  • 125 gram aardbeien

Ingrediënten voor de afwerking:

  • Verse braambessen blauwe bessen, frambozen en aardbeien.

Instructies

  • Maal of hak de lange vingers fijn en voeg er het amandelpoeder aan toe.
  • Smelt de boter op een laag vuur en schenk dit bij de lange vingers.
  • Roer goed door. Neem de springvorm erbij.
  • Maak de rand los van de bodem.
  • Knip een stuk bakpapier uit en leg dit op de bodem.
  • Zet de rand erover heen en sluit deze nu af.
  • Je bakpapier trekt zich nu mooi recht.
  • Doe er de kruimels in.
  • Verdeel dit mooi gelijkmatig over de bodem en druk aan met een rond glas of iets dergelijks. Zet de bodem in de diepvries.
  • Pureer de aardbeien en haal ze boven een kommetje door een zeef.
  • Zet aan de kant en doe hetzelfde met de frambozen, blauwe bessen en braambessen.
  • Als je deze volgorde aanhoudt dan heb je geen extra afwas ?
  • Klop de slagroom stijf.
  • Doe de yoghurt, mascarpone, poedersuiker, limoen of citroensap en de vanille zaadjes of extract met elkaar in een kom.
  • Klop tot het een mooi geheel is.
  • Voeg hier de slagroom aan toe en meng deze eronder.
  • Neem de kommetjes met puree erbij en voeg aan elke kom 200 gr slagroom/yoghurt beslag toe.
  • Roer goed door met een garde.
  • Zet alle kommetjes behalve de braambessen afgedekt in de koelkast.
  • Neem de springvorm uit de diepvries en leg de eerste laag (braambessen) op de bodem.
  • Strijk mooi egaal uit met een paletmes.
  • Klop met de springvorm lichtjes op het aanrecht zodat de laag mooi egaal uitloopt.
  • Zet deze nu een 45 minuten in de diepvries.
  • Wanneer de eerste laag bevroren is neem je de 2de laag (frambozen) en schenk je deze op de laag braambessen.
  • Strijk weer uit met een paletmes, klop lichtjes aan en zet het weer 45 minuten in de diepvries. Daarna volgt de 3de laag ( witte laag ), uitstrijken, aankloppen en invriezen.
  • De 4de laag (blauwe bessen) vullen, uitstrijken, aankloppen en invriezen en eindigen met de 5de laag (aardbeien), uitstrijken, aankloppen en invriezen.
  • Voordat je de ijstaart gaat serveren leg je er wat verse braambessen, blauwe bessen, frambozen en aardbeien op.

Notities / Tips / Wijnadvies

Het fruit mag uit de diepvries komen en hoeft niet per se vers te zijn aangezien het gepureerd wordt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën IJs / Nagerecht