Recept afdrukken
No ratings yet

Sliptong met jus van witlof, ham en kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vis
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier enparmezaanse kaas erop strooien.
  • Bloem erboven zeven. In midden van oven kaaskletskoppen in ca. 4-5 min. goudbruin bakken. Laten afkoelen.
  • Oven laten afkoelen tot 125 °C of gasovenstand 2.
  • Sliptongen één voor één plat op plank leggen en vis aan twee kanten tot op middengraat
  • van graatjes lossnijden (fileren).
  • Tongen keren en ook aan andere kant vis van graatjes snijden.
  • Tongen verticaal vasthouden, vis valt nu van graatjes (blijft aan middengraat vastzitten).
  • Kleine graatjes aan beide kanten weg knippen.
  • Vissen weer plat neer leggen en bestrooien met zout en peper.
  • In lage ovenschaal helft van olijfolie schenken.
  • Tongen er naast elkaar in leggen.
  • Rest van olie erover schenken, tongen moeten ongeveer half onder olijfolie liggen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Witlof schoonmaken, kern verwijderen.
  • 2 struikjes in stukjes snijden.
  • Ham en kaas in stukjes snijden.
  • In pan 2 dl water met bouillontablet verwarmen en bouillontablet al roerend oplossen.
  • Witlof, ham, kaas en snufje nootmuskaat toevoegen.
  • Bouillon afgedekt ca. 25 min. zachtjes laten trekken.
  • Intussen schaal met tongen in oven schuiven en tong in ca. 25 min. net aan gaar laten worden, halverwege tongen keren.
  • Witlofbouillon boven andere pan zeven en vocht tot helft laten inkoken.
  • Vier diepe borden voorverwarmen.
  • Basilicum en bieslook heel fijn hakken.
  • In kommetje kruiden en crème fraîche door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Steeltjes van spinazieblaadjes breken en blaadjes door crème fraîchemengsel halen.
  • Laatste struikje witlof in reepjes snijden en reepjes door crème fraîchemengsel scheppen.
  • Boter in klontjes snijden en aan witlofjus toevoegen.
  • Met staafmixer tot een lichtgebonden jus mixen.
  • Jus in borden scheppen.
  • Tongen uit olie nemen en licht droogdeppen, tongen in jus leggen.
  • Witlofreepjes en spinazieblaadjes erop leggen.
  • Kaaskletskoppen in stukken breken en op tong leggen.

Tips / Opmerkingen

Warm eventueel op het laatst nog even 100 g Hollandse garnalen mee in de jus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tuinerwtjes met bosui en ham

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.
  • Ham in dunne reepjes snijden.
  • In pan boter smelten.
  • Uiringetjes, erwtjes en tijm erdoor scheppen.
  • Afgedekt ca. 10 minuten zachtjes smoren, af en toe omscheppen.
  • Hamreepjes erdoor scheppen en ca. 2 minuten meewarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveren met cordon bleu en aardappelgolfjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Preisoep met chorizo

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappel schillen, wassen en in kleine blokjes snijden.
  • In (soep)pan boter verhitten.
  • Aardappelblokjes, prei, paprikamix en Mexicaansekruidenmix al omscheppend ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Preisoep en 1 ½ liter water toevoegen en al roerend aan de kook brengen.
  • Ca. 10 minuten zachtjes laten koken, af en toe doorroeren.
  • Intussen ham en chorizo in kleine blokjes snijden.
  • Aan soep toevoegen en ca. 2 minuten meewurmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In vier soepkommen soep scheppen en wat kaas erin strooien.
  • Rest van soep en kaas apart op tafel zetten.
  • Serveren met geroosterde pitabroodjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Preisoep met chorizo

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappel schillen, wassen en in kleine blokjes snijden.
  • In (soep)pan boter verhitten.
  • Aardappelblokjes, prei, paprikamix en Mexicaansekruidenmix al omscheppend 2 minuten zachtjes bakken.
  • Preisoep en 1 1/2 liter water toevoegen en al roerend aan de kook brengen.
  • 10 minuten zachtjes laten koken, af en toe doorroeren.
  • Intussen ham en chorizo in kleine blokjes snijden.
  • Aan soep toevoegen en 2 minuten meewurmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In vier soepkommen soep scheppen en wat kaas erin strooien.
  • Rest van soep en kaas apart op tafel zetten.

Tips / Opmerkingen

Serveren met geroosterde pitabroodjes.

Plaattaartje met asperges en ham
Recept afdrukken
No ratings yet

Plaattaartje met asperges en ham

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 u
porties: 4 personen
Calorieën: 385kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden.
  • Houtachtige uiteinden eraf snijden.
  • In aspergepan (of in wijde pan) asperges met kopjes omhoog in ruim kokend water met zout ca. 10 minuten koken.
  • Van vuur af ca. 10 minuten afgedekt laten staan.
  • Intussen oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bladerdeeg laten ontdooien. 50 g ham en peterselie fijnhakken.
  • In kom mascarpone losroeren met ei, fijngehakte ham en peterselie.
  • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak toevoegen.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Aanrecht bestuiven met bloem, plakjes bladerdeeg halveren en uitrollen tot repen van ca. 18 cm lang.
  • Naast elkaar op bakplaat leggen.
  • Bestrijken met mascarponemengsel, 1/2 cm van rand rondom vrijhouden.
  • Asperges uit pan nemen, goed laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Met kopjes naar één kant over bladerdeegrepen verdelen.
  • Bestrijken met boter.
  • In oven taartjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen rest van ham in brede repen snijden.
  • Aspergetaartjes op vier borden leggen en hamrepen erop draperen.

Nutrition

Calorieën: 385kcal | koolhydraten: 14g | Eiwit: 13g | Vet: 31g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde champignons van Ch. Brehant

Recept categorieën: Voorgerechten
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Voor de bechamelsaus

Bereidingswijze

  • Snijd de steeltjes van de champignons af en was ze in azijnwater.
  • laat ze toegedekt braden met een eetlepel boter.
  • maak de champignons schoon en hak ze fijn.
  • de ham eveneens fijnhakken en de sjalotten en stoof dit in een eetlepel boter.
  • prepareer intussen de saus.
  • Het meel in een pannetje vermengen met gesmolten boter.
  • 2 minuten laten koken en voeg er dan, in een keer, de koude melk bij.
  • roer om tot u een dikke saus bekomt.
  • peper en zout bijdoen, een mespunt muskaat en een geutje citroensap.
  • zet van het vuur af en voeg er de eierdooiers bij, terwijl u vlug omroert.
  • dan de room er bijvoegen.
  • doe enkele lepels van deze saus (champignons, ham en sjalotten) er aan toe en verwerk de helft van de kaas er onder.
  • Goed mengen.
  • de koppen van de champignons met deze farce opvullen.
  • De rest van de farce er over strijken en het gerecht in de oven zetten.
  • De gevulde champignons er boven op leggen en alles overgieten met saus.
  • De rest van de kaas er op strooien, er een paar nootjes boter opleggen en in een warme oven gratineren.

Tips / Opmerkingen

Bijpassende wijn
een lichte, rode wijn, een streekwijn

Recept afdrukken
No ratings yet

Hamterrine in peterseliegelei

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd5 min
wachten3 u
Totale tijd3 u 35 min
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 115kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Fond en wijn (2 eetlepels achterhouden) tot 1/2 liter laten inkoken.
  • Gelatine 5 minuten in koud water laten weken.
  • Sjalotjes en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Ham in kleine blokjes snijden.
  • Peterselie fijnhakken.
  • Bosuitjes schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
  • In pan boter verhitten en sjalot en knoflook 1 minuut fruiten.
  • Rest van wijn erbij schenken en nog 1 minuut laten inkoken.
  • Fond toevoegen en aan de kook brengen.
  • Van vuur af gelatine door fond roeren.
  • Crème fraîche erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper en even laten afkoelen.
  • Bodem met dun laagje gelei bedekken.
  • Hierover 1 eetlepel peterselie strooien en vervolgens 3 eetlepels hamblokjes.
  • Bosui door gelei scheppen en 3 eetlepels gelei over hamblokjes verdelen.
  • Hierover weer 1 eetlepel peterselie strooien.
  • Dit herhalen tot gelei, peterselie en ham op zijn.
  • Gelei afdekken met plasticfolie en 12 uur in koelkast laten opstijven.

Bereiden

  • Cakevorm enkele seconden in heet water zetten.
  • Bord op vorm leggen, samen keren en aspic uit vorm laten glijden.
  • Aspic in plakken van 1 cm dik snijden.

Tips / Opmerkingen

De hamterrine kan ook worden geserveerd als onderdeel van een buffet.

Nutrition

Calorieën: 115kcal | koolhydraten: 2g | Eiwit: 11g | Vet: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse rolletjes

Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Maak een pannenkoekdeeg van 150 gr bloem, 2 eigelen, 1 ei, 50 gr boter & Rodenbachbier.
  • Bak er fijne pannenkoeken van en vul die op de

volgende wijze:

  • Leg op elke pannenkoek ½ snede gekookte ham, daarop 1 lepel goed gekruide, fijngehakte champignons en 1 gehakte sjalot, vermengd met wat room.
  • Rol de pannenkoeken als sigaren op, schik ze in een gratineerschotel en overgiet ze met Rodenbachbier.
  • Bestrooi met geraspte kaas en laat die in de oven bruinen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensniertjes op Gentse wijze

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kruid de gekuiste varkensniertjes met peper en zout en bak ze in boter op.
  • Versnijd de champignons en bak die eveneens op.
  • Voeg de gesnipperde ui bij de niertjes en men de reepjes ham er goed onder.
  • Voeg de champignons toe, flambeer het geheel met cognac en blus met een beetje wijn; kruid daarna.
  • Bestrooi met versgehakte peterselie.

Tips / Opmerkingen

Dien op met gebakken nieuwe aardappeltjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Uiensoep met bier Klassiek

Recept categorieën: Kaas, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: België
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de uien in uiterst smalle ringen.
  • Fruit deze ringen in de hete boter tot ze zacht zijn en ook al wat kleur hebben gekregen.
  • Schep er de gekookte, tot grove kruimels gehakte ham door.
  • Pers er de look erboven uit en roer alles goed door.
  • Strooi er door een zeef de bloem over en roer alles opnieuw krachtig door.
  • Schenk er, onder opnieuw voortdurend roeren, de ,kippebouillon en het bier Klassiek bij.
  • Blijf roeren tot een gebonden soep is verkregen.
  • Laat die enkele minuten zachtjes koken.
  • Klop nu de kaas en de mosterd onder de soep.
  • Roer de eidooier en de melk in een kom goed los en voeg er 3 eetlepels hete soep aan toe.
  • Schenk dit mengsel door de soep en roer het nogmaals krachtig door.
  • Neem hierna onmiddellijk de pan van het vuur en voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Roer ook nog 2 eetlepels fijngehakte peterselie en 2 theelepels fijngehakte kervel onder de soep.

Tips / Opmerkingen

Eet hierbij warm en knapperig stokbrood.