Recept afdrukken
No ratings yet

Coquille Saint-Jacques Sauté met Anijschampignons

Recept categorieën: Tussengerecht, Zeevruchten
Auteur: ChatGTP

Instructies

  • Pluk en was de ficoidesla.
  • Snipper de sjalotten.
  • Snijd de onderkant van de stelen van de anijszwammen af.
  • Laat de Sint-Jacobsschelpen uitlekken op papier.

Saus:

  • Voeg aan de visfond het gespleten vanillestokje, de steranijs en bruchetta toe en reduceer tot de helft.
  • Zeef de fond en voeg de schaaldierenfond toe, breng aan de kook.
  • Voeg de crème fraîche en room toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Laat het geheel nog 5 minuten reduceren en breng op smaak.

Bereiding:

  • Verwarm de ficoidesla heel kort in wat boter.
  • Fruit de sjalotten in olijfolie, voeg de anijszwammen toe en sauteer ze goudbruin.
  • Kruid de Sint-Jacobsschelpen met peper en wentel ze door de bloem.
  • Sauteer ze in een mengsel van boter en olijfolie gedurende 1 minuut aan elke kant.
  • Verhit de saus tot aan het kookpunt en roer de boter erdoor.

Opmaak:

  • Schep wat sla op een warm bord.
  • Leg hierop de anijszwammen met daarbovenop de Sint-Jacobsschelpen.
  • Voeg aan de hete saus de eidooier toe en klop deze schuimig met een staafmixer.
  • Schep de saus over de borden.
  • Garneer met Roomse kervel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tarbot in tulband Rembrandt

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Instructies

  • Fileer een tarbot van 3 kg en snijd de filets in lapjes.
  • Kook 2 kreeften van 600 gr op de gewone wijze.
  • Breng met de tarbot 10 Sint-Jacobsschelpen in
  • Rodenbachbier aan de kook, laat uitdruppen en bewaar het vocht, samen met dat van de kreeften.
  • Bereid een tomatensaus met al het kookvocht, laat goed inkoken, voeg er boter bij en laat de saus rusten.
  • Bereid Creoolse rijst en doe die in een savarinvorm.
  • Stort de rijst dan op een ronde schotel, met in het midden de tarbotlapjes.
  • Schik hierop de kreeften en vervolgens de fijngesneden Sint-Jacobsschelpen.
  • Bedek het geheel met een dun laagje tomatensaus.

Notities

serveer de overige saus apart in een sauskom.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselkronen op Breugheliaanse wijze

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Instructies

Kook de mosselen op zeemanswijze:

  • Hak de ui, selder en sjalotten fijn en stoof ze in boter.
  • Voeg de mosselen toe en overgiet ze met Rodenbachbier, hoeveelheid: driemaal het
  • gewenste volume kookvocht.
  • Giet de gekookte mosselen vervolgens af en haal ze uit de schelp.
  • Maak van de rest van het kookvocht en het bier met 1 eigeel en room een gebonden saus en parfumeer met saffraan.
  • Kook de rijst en doe hem in een savarinvorm.
  • Bak de rijst even in de oven en stort hem dan op een ronde schotel.
  • Schik de mosselen schikken in het midden en garneer het geheel met de gepaneerde en gefruite Sint-Jacobsschelpen rond de rijstkrans.

Oestersalade 2
Recept afdrukken
No ratings yet

Oestersalade 2

Recept categorieën: Salade, Zeevruchten
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Breng de wijn, de bouillon en de fijngesnipperde sjalot in een brede en lage pan aan de kook, leg het deksel op de pan en laat 5 minuten koken.
  • Open intussen de oesters en giet het vocht bij de kokende bouillon.
  • Maak de oesters voorzichtig los en kook ze eveneens in de bouillon.
  • Haal ze er met een schuimspaan weer uit als ze ietwat stevig zijn geworden (na 1-2 minuten).
  • Maak ook de sint-jacobsschelpen open, verwijder de ingewanden en kook de weekdieren in de bouillon tot ze stevig zijn geworden (3-5 minuten).
  • Giet ze af.
  • Verdeel de gewassen en gedroogde blaadjes sla op de borden.
  • Snijd de bonen en selderij in stukjes, verdeel ook die over de borden en voeg de weekdieren toe.
  • Snijd de courgette in blokjes en verdeel die over de salade.
  • Voeg aan de wijnazijn 2 mespuntjes zout toe en klop er met een vork de olie door tot een vinaigrette is ontstaan.
  • Breng op smaak met peper en giet de dressing over de salade.

Hoe Lan Doe Tsjow Ts'Ai Tse
Recept afdrukken
No ratings yet

Hoe Lan Doe Tsjow Ts'Ai Tse

schelpdieren met peultjes
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Het gewicht aan schelpdieren is zonder schelp.
  • Maak de schelpdieren goed schoon en verwijder alle ongerechtigheden.
  • Maak ze daarna zo droog mogelijk met keukenpapier.
  • Maak de peultjes schoon en ook zo droog mogelijk maken.
  • Van de preien, het witte en groene gedeelte apart in smalle reepjes snijden.
  • Verhit de olie in een wadjan en bak de schelpdieren voor 1 minuut onder voortdurend omscheppen.
  • Schep ze uit de olie en laat ze boven de wadjan uitlekken.
  • Houd ze daarna warm.
  • Fruit de geraspte gember voor ca. 30 sec. in de overgebleven olie.
  • Voeg vervolgens de peultjes en preireepjes toe.
  • Alles goed omscheppen.
  • Schuif daarna alles naar een zijde en voeg twee en een halve dl. water toe.
  • Leng de maïzena aan met 2 eetlepels koud water.
  • Schenk het mengsel bij het vocht in de wadjan.
  • Blijf roeren totdat een gebonden saus is verkregen.
  • Roer de sojasaus hierdoor en voeg naar eigen smaak wat zout toe.
  • Schuif daarna alle ingrediënten van de zijkant in de saus en schep de warm gehouden schelpdieren hierdoor.
  • Laat heel even de kook erover komen en neem daarna de wadjan van het vuur.
  • Verdeel de inhoud over 4 voorverwarmde borden en strooi er wat gesnipperde voorjaarsui overheen.

Notities

Geef er witte rijst bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sint Jacobsschelpen met avocado

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Avocade in blokjes snijden en met citroensap omscheppen.
  • Helft van de avocado in zure room en 2 eetlepels olijfolie pureren.
  • Op smaak brengen met zout en julienne gesneden spaanse peper.
  • Grillpan verhitten, Sint Jacobsschelpen goed droog deppen , met olie bestrijken en in 2-3 minuten gaargrillen, halverwege keren.
  • Avocadomousse over 4 borden verdelen, rest van avocadoblokjes en Sint Jacobsschelpen erop leggen, met chilipeper bestrooien.

Notities

Serveren met geroosterd (bruin) brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Coquilles St. Jacques

Sint Jacobsschelpen
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Schil de uien en hak ze zo fijn mogelijk.
  • Smelt 50 gram boter en bak hierin de schelpdieren heel even, zodat ze stevig worden maar niet kleuren.
  • Flambeer ze met cognac, neem ze uit de pan en houdt ze warm.
  • Voeg de ui toe en laat, met het deksel op de pan, deze heel zachtjes stoven.
  • Voeg de bloem bij de uien en meng alles goed. Schenk er dan de muscadet bij en de visfumet, voeg de uitgeperste knoflook toe, zout, peper, kruidnagelpoeder, gemberpoeder en nootmuskaat.
  • Laat alles 15 minuten zachtjes koken.
  • Snij de champignons in dunne plakken en bak ze even in wat boter.
  • Voeg ze dan bij de saus en voeg ook de schelpdieren hierbij.
  • Meng de eierdooier met de room en geef dit, van het vuur af, bij de saus.
  • Verwarm nog even maar laat het niet aan de kook komen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Coquilles Saint Jacques à la diable van Henk van Lierop

Duivelse Sint Jacobsschelpen

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Maak de sjalotjes schoon, hak ze fijn en doe ze samen met de wijn en de azijn in een pannetje. Breng het aan de kook en laat het zachtjes voor een derde deel inkoken.
  • Verwarm de visbouillon, geef er mosterd bij en meng deze goed door de bouillon en laat nog 5 minuten koken.
  • Geef deze bouillon bij het vocht met de sjalotjes en laat weer iets inkoken.
  • Kneed de boter met de bloem tot een beurre manie en voeg deze onder kloppen bij beetjes bij de bouillon zodat er een gladde saus ontstaat. Laat de kruiden even meetrekken in de saus, breng de saus evt. op smaak met zout en peper. Flambeer de saus met de cognac. Droog de schelpdieren goed af en klop het ei los.
  • Wentel de schelpdieren door het ei en vervolgens door het paneermeel. Sauteer ze in wat olie bruin in 3 minuten.
  • Plaats ze in de schelpen, schenk er wat saus over en serveer meteen!

Coquilles Saint Jaques Au Gratin
Recept afdrukken
No ratings yet

Coquilles Saint Jaques au gratin

gegratineerde Sint Jacobsschelpen
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Instructies

  • Was de schelpen en snij het koraal eraf.
  • Hak het sjalotje fijn en snij de champignons in plakjes.
  • Smelt boter in een pan en fruit de sjalot en champignon samen in de boter.
  • Schep er wat bloem overheen en roer voorzichtig in de massa tot de bloem gaar is.
  • Snij het koraal in kleine stukjes en voeg toe.
  • Blus af met de witte wijn, zodat een gladde maar niet te dunne saus ontstaat.
  • Laat de saus even doorkoken.
  • Snij de schelpdieren in drie of vier plakjes.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Haal ze door de bloem en bak ze in boter aan beide kanten bruin.
  • Leg de schijfjes schelpdieren in de schelpen.
  • Schenk er wat saus over.
  • Strooi er wat paneermeel over.
  • Leg er een klontje boter op en gratineer onder de grill.
  • Serveer met vers stokbrood met boter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Coquilles Saint Jacques en croûte

(St Jacobsschelpen in deeg)
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Doe 185 g bloem in een kom en voeg 65 g, in stukjes gesneden, boter toe.
  • Maak het met de vingers fijn.
  • Maka een kuiltje in de bloem en leg de eierdooier, wat zout en 1 eetlepel olie erin.
  • Voeg 3 tot 5 cl water toe en meng snel tot een samenhangend deeg.
  • Maak er een bal van en bewaar tot gebruik.
  • Snij het schelpdierenvlees in stukjes.
  • Smelt 35 g boter in een pan en voeg 35 g bloem toe en maak een witte roux.
  • Voeg 3½ dl water toe en maak een gladde saus.
  • Laat 15 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met zout, peper en klein gesneden truffel.
  • Voeg de koraal en de schelpdieren toe.
  • Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 4 mm dikte.
  • Snij er 4 schijven uit die 2 à 3 cm groter zijn dan de schelpen.
  • Schenk het schelpdierenmengsel in de schelpen en leg er een plak deeg over.
  • Sla het deeg goed om de schelp en plak vast met een beetje water.
  • Zorg dat ze hermetisch gesloten zijn.
  • Klop de 2e eierdooier met wat water los en bestrijk het deeg ermee.
  • Zet de schelpen 20 minuten in een oven van 200ºC.
  • Serveer ze warm.