Javaanse Loempia
loempiavel gevuld met kip en groenten
Ingrediënten
- 1 kip
- 1 liter water
- 2 bouillonblokjes kippensmaak
- 2 blaadjes salam Indonesische laurier
- 500 gram witte kool
- 500 gram taugé
- 1 literblik rebung strips bamboe
- 10 takjes selderie
- 3 ui
- 6 teentjes knoflook
- ½ dl slaolie
- 2 theelepel trassi garnalenpasta
- 2 theelepel peper
- 1 bouillonblokje kippensmaak
- zout
- 30 zelfgemaakte loempiavellen of 45 vellen uit de diepvries
- 1 ei
- 5 dl slaolie om te frituren
Instructies
- Zet een pan op met 1 liter water, de kip, 2 bouillonblokjes en de salam.
- Trek hiervan een bouillon in 1 1/2 uur.
- Laat daarna de kip afkoelen, ontdoe de kip van botjes en vellen en snijd het vlees in stukjes. De bouillon kunt u bewaren voor soep.
- Was de kool en snijd die in dunne reepjes, spoel de tauge af en laat beide uitlekken.
- Laat ook de inhoud van het blik rebung uitlekken.
- Was de selderie en snijd die fijn.
- Pel de uien en de knoflook, snijd deze zeer fijn en fruit ze tezamen met de trassi in de slaolie in een wadjan glazig.
- Voeg daarna kool, tauge en rebung toe en roer alles goed dooreen.
- Voeg de peper toe en verkruimel het bouillonblokje, doe eventueel nog zout naar smaak erbij.
- Voeg de gesneden kip en selderie toe en roer alles nogmaals goed om.
- Laat het geheel uitlekken in een vergiet, vang het vocht op, giet dit weer terug en laat het opnieuw goed uitlekken en afkoelen (zeker twee uur).
- Kluts het eitje en leg de loempiavellen klaar.
- Als u vellen uit de diepvries gebruikt, leg dan in het midden van elk vel nog een half vel.
- Leg er 2 eetlepels vulling op, vouw de zijkanten naar binnen, het onderste stukje naar boven en smeer het laatste stukje in met geklutst ei en vouw de loempia's dicht als een envelopje.
- Laat de slaolie in een wadjan of frituurpan goed heet worden en frituur hierin de loempia's. Laat ze staande uitlekken.
- Serveer de loempia's warm met een sausje.
Notities / Tips / Wijnadvies
U kunt de loempia's die u over of te veel hebt, kant en klaar, maar ongebakken invriezen. Voor het gebruik hoeft u ze niet eerst te ontdooien.