Kaaskroketjes met mierikswortelsaus
Ingrediënten
- 2 walnoot Baukje
- 8 takjes peterselie
- 200 gram Kernhem kaas
- 1 sjalotje
- 25 gram boter
- ½ theelepel chilipoeder
- ½ groentebouillontablet
- 40 gram bloem
- 1 ei
- ½ pakje paneermeel á 75 gr
- 1 dl Biogarde Roer
- 3 eetlepels geraspte mierikswortel Kühne
- zout peper
- 1 tomaat
- frituurolie of -vet
Instructies
- Hak de walnoten fijn.
- Knip in een kommetje 6 takjes peterselie fijn.
- Snijd de korstjes van de kaas en snijd de kaas in kleine stukjes.
- Pel en snipper het sjalotje.
- Smelt de boter in een pan met dikke bodem en bak het sjalotje met het chilipoeder zachtjes ± 2 minuten.
- Verkruimel het bouillontablet erboven en roer de bloem erdoor.
- Voeg al roerend scheutje voor scheutje 2 dl water toe en blijf roeren tot een dik gebonden saus ontstaat.
- Roer er de walnoten, de stukjes kaas, en de helft van de fijngeknipte peterselie door.
- Schenk de kaassaus in een diep bord en laat afkoelen.
- Laat de saus in de koelkast ± 1 uur opstijven.
- Klop in een ander diep bord het ei met 1 eetlepel water los.
- Strooi het paneermeel op een plat bord uit.
- Snijd de koude kaasmassa in 8 puntjes en vorm die met een koele hand tot kroketjes.
- Haal de kaaskroketjes eerst één voor één door het ei en wentel ze vervolgens door het paneermeel, zodat alle kanten met paneermeel zijn bedekt.
- Herhaal dit nog een keer en zet de kaaskroketjes tot het gebruik afgedekt in de koelkast.
- Roer in een schaaltje een sausje van de biogarde, de mierikswortel, de rest van de gehakte peterselie en zout en peper.
- Was de tomaat en snijd hem in 8 partjes.
- Verhit de olie in een frituurpan tot 175°C of tot er een witte damp af komt en frituur de kaaskroketjes met 4 tegelijk in ± 3 minuten goudbruin.
- Laat ze in een vergiet uitlekken, leg ze op een schaal en garneer met toefjes peterselie en de partjes tomaat.
- Geef de mierikswortelsaus er apart bij.
- Serveer met een salade van lollo rosso en bruin stokbrood.