Kabeli pilau

      Reacties uitgeschakeld voor Kabeli pilau

 

Kabeli pilau

Kip met rijst uit Afghanistan
Categorie met kip, met rijst
Keuken Afganistan
porties 6 personen
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in

  • 1 3/4 kg in stukken verdeelde kip
  • 2 grote gesnipperde uien
  • 2 theelepels zout
  • 1 3/4 liter heet water
  • 250 gr langkorrelrijst

Voor de saus:

  • 2 middelgrote fijngesneden uien
  • 30 gr boter
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 3 gekookte in plakjes gesneden wortelen
  • 100 gr rozijnen

Hoe maak ik het klaar

  • Doe de stukken kip, de uien, het zout en het warme water in een grote pan.
  • Leg het deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur 2 uur trekken (de kip moet zacht worden, maar toch stevig blijven).
  • Haal de stukken kip uit de pan en laat ze afkoelen (bewaar de bouillon).
  • Haal het vlees van de botten; gebruik voor dit gerecht alleen grote stukken vlees.
  • Kook de rijst in water met zout gaar, giet hem af en zet de pan tot gebruik afgedekt weg.

Saus:

  • Smelt de boter, fruit de uien daarin lichtbruin en neem de pan van het vuur.
  • Voeg de kardemom en de komijn toe en maak er een pasta van.
  • Voeg ± 1/2 liter van de kippenbouillon toe en laat het 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng het zo nodig verder met kardemom en komijn op smaak.
  • Meng de gekookte rijst, de saus en het kippevlees door elkaar en doe het in een ingevette ovenschaal.
  • Leg de wortelplakjes erop en strooi er de rozijnen over.
  • Dek de schaal af en zet het gerecht 35-45 minuten in een matig warme oven (± 170
  • °C).
  • Voeg, als het te droog wordt, bouillon toe.
  • Schep de wortelen en de rozijnen voorzichtig door de rijst met kip.
  • De bouillon die u niet in het hoofdgerecht gebruikt, kunt u als soep vooraf geven.