Ljouwerter Krystsop

Ljouwerter Krystsop

Kerstsoep uit Leeuwarden

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de soep

  • 500 gram runderschenkel
  • 30 gram boter
  • 1 liter water
  • 1 flinke ui
  • 1 wortel
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 peperkorrels
  • 1 glas rode wijn
  • zout
  • tijm
  • marjolein
  • dragon

Voor de roux:

Instructies

  • Maak de visballetjes (fiskbaltsjeen bruine balletjes (brúne baltsjetevoren klaar volgens de recepten op deze site.
  • Snijd de wortel en de ui in schijfjes.
  • Zet de schenkel in een liter water op en voeg zout, de schijfjes wortel en ui, de laurierblaadjes, de peperkorrels, de tijm, de marjolein en de dragon eraan toe.
  • Trek er in 2 à 3 uur een geurige bouillon van.
  • Zeef de bouillon en giet er het glas rode wijn bij.
  • Neem een flinke pan en smelt daarin 40 gram boter.
  • Voeg de bloem toe en roer dit mengsel tot het lichtbruin van kleur is. Schenk er dan langzaam en onder voortdurend roeren de bouillon bij.
  • Voeg de bruine balletjes en de visballetjes in ongeveer gelijke hoeveelheden met de eieren toe aan de soep.
  • Laat het geheel nog 5 minuten doorkomen.
  • Maak de soep af naar smaak met wat zout, peper, een paar druppels citroensap en een scheutje sherry.
  • Desgewenst kan het gekookte en gare schenkelvlees in dobbelsteentjes worden gesneden, in een beetje boter voorzichtig bruin worden gebakken en aan de soep worden toegevoegd.
  • Dien het op met kleine met boter besmeerde sneetjes volkorenbrood.

Notities / Tips / Wijnadvies

Visballetjes recept klik hier
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep
Land van herkomst Friesland / Nederland
Feestdagen etc Kerst