Zalmragout met bladerdeeg
Recept afdrukken
No ratings yet

Tortine di salmone

Zalmragout met bladerdeeg / Een gerecht dat als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht geserveerd kan worden. Door  kleine soufflé-schaaltjes te gebruiken, heb je geen geknoei met opscheppen. Met een krokant dakje van bladerdeeg ziet het er ook nog eens verrassend uit. En op deze manier krijg je zelfs kinderen aan de vis met groente.
Recept categorieën: Hartige taart, Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 6 porties
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 gram zalmfilet
  • 4 hardgekookte eieren
  • 1 rauw eirecept_il tramonto_0308
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gram bladerdeeg
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter of margarine
  • 1 visbouillontablet
  • 1 groentebouillontablet
  • 100 ml slagroom
  • worcestersaus
  • peper & zout
  • olie om te bakken

Instructies

  • Smeer met een kwast of stukje keukenpapier een stuk aluminiumfolie in met een scheutje olie.
  • Leg de zalmfilet op de folie en bestrooi deze met peper & zout en giet er de citroensap over.
  • Vouw de aluminiumfolie dicht, maar laat een klein kiertje open zodat het vocht kan verdampen.
  • Gaar de vis in 20 minuten in de oven op 175 graden.
  • Snipper 2/3 deel van de gare zalm in kleine stukjes.
  • Gooi het eventuele kookvocht niet weg.
  • Snipper de gekookte eieren in kleine stukjes.
  • Snijd de courgette in kleine stukjes en bak deze samen met de (geperste) knoflook en peper & zout gaar in een scheut olie.
  • Los de beide bouillontabletten op in een liter kokend water.
  • Boter in pan laten smelten.
  • Met een houten lepel bloem erdoor roeren, totdat er een deegklomp ontstaat.
  • Blijven roeren en ‘bak’ de deegklomp op middelvuur.
  • Beetje bij beetje de bouillon toevoegen en goed roeren.
  • Op eigen gevoel voldoende bouillon toevoegen totdat de ragout de juiste dikte heeft bereikt. Indien het dreigt te gaan klonteren dan even met een garde stevig doorkloppen.
  • Blijven roeren met een houten spatel om aanbakken te voorkomen.
  • Meng er vervolgens de stukjes ei, de gebakken courgette, de zalmsnippers en eventueel kookvocht van de vis doorheen.
  • Maak de ragout af met de slagroom en maak op smaak met worcestersaus en peper & zout (liefhebbers van een mildere smaak kunnen een schepje suiker toevoegen).
  • Wanneer de ragout door het toevoegen van de droge vis en eieren te dik wordt, kun je er gerust nog wat bouillon bij doen.
  • Verdeel de visragout over de schaaltjes.
  • Breek de overgebleven zalm in 6 stukjes en verdeel deze over de schaaltjes.
  • Rol met een deegroller het bladerdeeg tot een grote dunne lap en steek met een ‘dessert-ring’ (of een groot glas) rondjes uit het deeg.
  • Maak deksels van bladerdeeg op de schaaltjes.
  • Duw het deeg goed vast.
  • Gebruik eventueel het overgebleven deeg om de bladerdeegdeksels te versieren.
  • Bestrijk het deeg met ei (geklutst met een snufje zout).
  • Prik met een cocktailprikker 4 gaatjes in het deeg.
  • Bak af in een voorverwarmde oven (180 graden).
  • Let op: de ragout is al gaar, dus hoeft in feite alleen het bladerdeeg gebakken te worden en ondertussen wordt de ragout verhit.

Notities

De ragout kun je al een dag van te voren maken (trekken de smaken goed in). Wanneer je koude ragout gebruikt moet je rekening houden met een iets langere baktijd.

Kue mangkok
Recept afdrukken
No ratings yet

Kue mangkok

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Oosters
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 glazen zelfrijzend bakmeel
  • 1 glas Klapper geraspte
  • 1 glas suiker
  • 2 vanillesuiker
  • 1 glas koolzuurhoudend water
  • klein zout
  • kleurstof toko

Instructies

  • Meng alle ingrediënten goed (behalve de kleurstof) door elkaar.
  • Doe ongeveer 1/3e deel van het beslag in een aparte kom.
  • Meng een paar druppels kleurstof door de kom met 2/3e deel beslag.
  • Breng (voldoende) water aan de kook in de rijststomer.
  • Doe papieren cupcakevormpjes in de bakjes en schep in elk bakje een grote lepel beslag met kleurstof, daarna een schep wit beslag.
  • Zet alle bakjes in de stoommand en wikkel een schone theedoek om het deksel van de pan.
  • Laat de kue mangkok een half uur stomen.

Notities

Bestrooi de kue mangkok nadat ze afgekoeld zijn, met geraspte kokos. Let op: tijdens het stomen het deksel niet van de pan halen omdat anders de kue mangkok niet openbarst!

Chocolade BBQ dip
Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade BBQ dip

Speciaal voor in de zomer, voor op de BBQ, maar uiteraard is dit ook tijdens het gourmetten een succes. Deze tip is in ieder geval een afsluiter in stijl. En eenvoudig zelf klaar te maken.
Recept categorieën: Barbecue, Gourmet
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • banaan
  • verse ananas
  • Aardbeien
  • chocolade pastilles Droste

Instructies

  • Snij een banaan in stukjes.
  • Snij een verse ananas in stukjes.
  • Was de aardbeien en verwijder het kroontje.
  • Leg al het fruit op een schaaltje, zorg ervoor dat deze niet nat is.
  • Smelt enkele Droste pastilles in het aluminium bakje op de BBQ, totdat alle pastilles gesmolten zijn en er een smeuïg geheel ontstaan is.
  • Let op dat het vuur niet te heet is, anders verbrand de chocolade.
  • Wanneer het geheel gesmolten is, haal dan het aluminium bakje van de BBQ.
  • Let op, het bakje is heet!
  • Serveer het fruit tegelijk met de gesmolten chocolade.
  • Prik het fruit aan een satéprikker en dip het fruit in de gesmolten chocolade.
  • Smullen maar!