Recept afdrukken
No ratings yet

Gouden Gele Rijst

Nasi Koening
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 theelepel gemalen kurkuma koenjit
  • 1 theelepel gemalen koriander ketoembar
  • ½ theelepel gemalen komijn djintan
  • 400 g langkorrelige rijst gewassen
  • 500 ml kokosmelk
  • 250 ml water
  • 4 kerriebladeren
  • 1 kaneelstokje

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een grote steelpan.
  • Roerbak 1 theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel gemalen koriander, en ½ theelepel gemalen komijn samen met 400 gram gewassen langkorrelige rijst gedurende 1 minuut, zodat de rijst wordt bedekt met de kruiden en het aroma vrijkomt.
  • Voeg vervolgens 500 ml kokosmelk, 250 ml water, 4 kerriebladeren en 1 kaneelstokje toe en breng aan de kook.
  • Verlaag het vuur en laat het mengsel 10-12 minuten sudderen tot de vloeistof is opgenomen.
  • Plaats de rijst in een rijststomer en stoom gedurende 10-12 minuten, of tot de korrels licht zijn geworden.
  • Als je geen rijststomer hebt, haal dan de pan van het vuur en laat deze 10 minuten afgedekt staan.
  • Verwijder tot slot de kerriebladeren en het kaneelstokje en serveer de rijst onmiddellijk.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Basoh

gekruiden gehakt in koolvladeren
Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt hoh
  • 1 theelepel laos
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel ve-tsin
  • 2 eieren geklutst
  • peper
  • ½ kopje pindakaas
  • kopje azijn
  • 1 theelepel djahé
  • sambal
  • zout
  • koolbladeren hele
  • suiker

Instructies

  • Gehakt vermengen met de ingrediënten, balletjes maken en in een koolblad verpakken.
  • Deze dan dichtmaken met een cocktailprikker en gaar stomen.
  • Alle ingrediënten met wat water vermengen en op een vuurtje heet maken.
  • Intussen is de basoh gaar en wordt die uit de stomer gehaald.
  • Op een schaal doen en overgieten met de saus.

Kue mangkok
Recept afdrukken
No ratings yet

Kue mangkok

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Oosters
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 glazen zelfrijzend bakmeel
  • 1 glas Klapper geraspte
  • 1 glas suiker
  • 2 vanillesuiker
  • 1 glas koolzuurhoudend water
  • klein zout
  • kleurstof toko

Instructies

  • Meng alle ingrediënten goed (behalve de kleurstof) door elkaar.
  • Doe ongeveer 1/3e deel van het beslag in een aparte kom.
  • Meng een paar druppels kleurstof door de kom met 2/3e deel beslag.
  • Breng (voldoende) water aan de kook in de rijststomer.
  • Doe papieren cupcakevormpjes in de bakjes en schep in elk bakje een grote lepel beslag met kleurstof, daarna een schep wit beslag.
  • Zet alle bakjes in de stoommand en wikkel een schone theedoek om het deksel van de pan.
  • Laat de kue mangkok een half uur stomen.

Notities

Bestrooi de kue mangkok nadat ze afgekoeld zijn, met geraspte kokos. Let op: tijdens het stomen het deksel niet van de pan halen omdat anders de kue mangkok niet openbarst!