Forel uit de oven

Forel uit de oven

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Noorwegen
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • aluminium folie

Ingrediënten

  • 4 hele forellen van binnen schoongemaakt
  • 1 citroen in plakjes
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • handje basilicum fijngehakt
  • 4 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Leg elke forel op een stuk aluminium folie en giet er een eetlepel olijfolie over.
  • Verdeel de knoflook en de basilicum over de forellen en doe een beetje in de buikholtes.
  • Voeg zout en peper toe en leg twee plakjes citroen op de vis.
  • Vouw het pakketje dicht en bak de vis 25 minuten op 180°c

Gezonde ontbijtkoek

Gezonde ontbijtkoek

Recept categorieën: Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • aluminium folie

Ingrediënten

  • 125 gram dadels ontpitte
  • 3 theelepel speculaaskruiden of koekkruiden
  • 200 ml water heet
  • 100 gram noten naar smaak
  • 3 grote eieren
  • 175 gram roggemeel koop je gewoon bij xxl AH of biowinkel
  • 125 gram havermoutmeel dit maal ik zelf in een koffiemolen
  • 200 gram roggemeel
  • 100 gram rijstmeel
  • 100 ml rijstmelk ik gebruikte soyamelk
  • 3 theelepel wijnsteenbakpoeder te koop bij biowinkel maar in nood zou ik het aandurven om 2,5 – 3 theelepels gewone bakpoeder te gebruiken
  • kokosolie om blik in te smeren
  • 1,5 theelepel oerzoet alternatieve suiker of kokosbloesemsuiker
  • Extra noten voor bovenop de koek
  • snufje zout gebruikte Rens overigens niet

Evt. havermout om bakblik te bedekken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • In een keukenmachine of blender maal je de dadels, de eieren met het hete water fijn en romig.
  • Het is een prettige manier om de dadels helemaal fijn te krijgen.
  • Als je alleen de dadels maalt wordt het zo’n kleffe boel.
  • Maal de noten fijn met de vijzel of sla ze fijn met een deegroller.
  • Schenk het dadelvocht over in een beslagkom.
  • Voeg hier de melk, het gezeefde meel, speculaaskruiden, zout naar smaak en bakpoeder bij.
  • Roer goed door en voeg tenslotte de gemalen nootjes toe.
  • Vet je (medium grote) cakevorm in met kokosolie of andere olie zonder smaak.
  • Rens doet geen bloem op de olie in de bakvorm.
  • Om zeker te weten dat de cake goed uit de vorm komt heb ik onderin wat bakpapier gedaan en langs de zijkanten havermout.
  • Het deeg mag in de bakvorm.
  • Ik versierde de bovenkant met diverse nootjes en strooide hier oerzoet overheen.
  • Ik vind kokosbloesemsuiker nog lekker, maar het is best prijzig.
  • Oerzoet is goedkoper en een goed alternatief. Je koopt het in biologische winkels.
  • De gezonde koek gaat de oven in voor 60 minuten. Bedek de bovenkant met aluminiumfolie om de nootjes te beschermen tegen aanbranden.
  • Haal zo’n 10 minuten voordat de koek klaar is, de zilverfolie weg.
  • Test je koek met een prikker of de binnenkant gaar is.
  • Zo niet, geef het dan nog kort de tijd te garen.
  • Laat de koek ruim 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm gaat.
  • Niet te vroeg, het zou jammer als de ontbijtkoek zou breken omdat je zo nieuwsgierig bent om het te testen!