Herfsttaart
Ingrediënten
Ingrediënten voor de vlaaibodem:
- 120 gram echte koude boter
- 60 gram poedersuiker
- een snuf zout
- een snuf kaneel
- Vanille extract
- 1 koud ei maat M
- 190 gram bloem
- 60 gram amandel poeder
Ingrediënten voor de stoofpeertjes:
- 6 tot 8 stoofperen of hele harde handperen
- 100 ml rode wijn of bessensap
- Water
- 2 zakjes vanille suiker
- 90 gram suiker
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- 500 ml melk
- 125 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder Imperial of Custard kookpudding
Ingrediënten voor de bodem:
- 100 gram chocolade naar keuze
Ingrediënten voor de topping:
- Het restje siroop van de stoofpeertjes
- 1 zakje taartina
- eventueel nog wat water
- Gemalen en geroosterde walnootjes
Instructies
- Schil de peren en snijd ze in 4 kwarten.
- Verwijder het klokhuis.
- Leg de peren in een pan en voeg de rest van de ingrediënten toe.
- Vul de peren nu aan met het water totdat ze volledig onder staan.
- Plaats de deksel op de pan en zet deze op het vuur en breng aan de kook.
- Wanneer het kookt verlaag je de temperatuur iets.
- Het moet nog steeds koken maar niet heel hard.
- Houd je peren in de gaten.
- Doordat de suiker gaat koken krijg je een siroop.
- Wordt deze te dik en zijn je peren nog niet gaar, voeg dan nog een beetje water toe.
- Niet te veel want je moet een mooie siroop overhouden.
- Dus beter 3 keer een beetje toevoegen dan 1 keer teveel.
- Wanneer je peren gaar zijn neem je een kom en een zeef.
- Zet de zeef op de kom en schenk er de peren in.
- Laat deze goed uitlekken en afkoelen.
- De siroop bewaar je voor de topping.
- Maak de banketbakkersroom door 400 ml melk met de suiker en het kaneelstokje aan de kook te brengen.
- De resterende 100 ml meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
- Wanneer de melk kookt voeg je een gedeelte bij het koude papje, roer door en schenk het terug in de pan.
- Breng dit nu onder voortdurend roeren terug aan de kook.
- Wanneer je pudding blubt is hij goed en haal je hem van het vuur.
- Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie.
- Laat de pudding afkoelen.
Maak je deeg voor de bodem.
- Voeg alle ingrediënten toe in de kom.
- Zet de machine aan en laat deze mengen tot je een vaste massa krijgt.
- Haal het zanddeeg uit de kom en verpak het in plastic folie.
- Leg het een 1/2 uurtje in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Na koeling rol je het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je vorm.
- Leg de lap in de ingevette vorm.
- Knip bakpapier op maat en leg dit op het zanddeeg.
- Vul met bakparels of gedroogde erwten en bak de bodem in ca 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
- Laat de bodem volledig afkoelen.
- Smelt ondertussen de chocolade en wrijf hiermee de bodem en de binnenkant zijkanten in.
- Dit zorgt ervoor dat je zanddeeg knapperig blijft.
Samenstellen vlaai:
- Neem de pudding erbij en klop deze met een handmixer heel goed door zodat je een mooie crème krijgt.
- Vul de bodem met de crème.
- Neem de peren erbij en rangschik ze mooi over de vlaai.
- Meet hoeveel ml siroop je hebt opgevangen en vul dit eventueel aan tot 200 ml met water en breng het geheel aan de kook.
- Meng de Taartina met een scheutje water.
- Je moet geen suiker meer toevoegen aan de siroop !
- Wanneer de siroop kookt voeg je het scheutje water met Taartina toe en breng het onder voortdurend roeren terug aan de kook.
- Verdeel de siroop nu over de peren en de pudding.
- Zorg dat er ook siroop zit tegen de rand aan.
- Neem de gemalen en geroosterde walnootjes erbij en verdeel deze over de rand van de vlaai.
- Laat de taart nog even koelen in de koelkast, maak koffie en geniet ervan.