Recept afdrukken
No ratings yet

Pompoen-Biersoep met Gerookte Ham

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 g bleekselderij
  • 250 g pompoen
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 0,8 l kippen- of kalfsbouillon
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 fles Karmeliet Tripel 33 cl
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 150 g magere gerookte ham in snippers
  • 2 eetlepels bladselderij

Instructies

  • Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in blokjes.
  • Hak de bleekselderij (houd 2 eetlepels achter), de ui en de knoflook fijn.
  • Verhit de zonnebloemolie in een soeppan en roerbak alle groenten kort.
  • Zet het vuur laag, giet de kippen- of kalfsbouillon erbij en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg kerriepoeder, peper en zout toe.
  • Pureer de groenten met een blender of staafmixer en giet de puree terug in de pan.
  • Giet de helft tot driekwart van het bier bij de soep en verwarm het 5 minuten goed door.
  • Voeg de crème fraîche en de gerookte ham toe.
  • Serveer de soep in voorverwarmde soepborden.
  • Garneer met de achtergehouden fijngesneden bladselderij en serveer met warm stokbrood en een glas Karmeliet Tripel.

Notities

  • U kunt de kerrie meeroerbakken voor een intensere smaak.
  • Geef de soep extra bite met geroosterde pompoenpitten en/of ringetjes bleekselderij.
  • Geniet van deze heerlijke biersoep als een smakelijk en verwarmend voorgerecht!
  • Serveer de biersoep met een goed gekoeld glas Karmeliet Tripel voor een perfecte smaakcombinatie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Frambozenmousse met Witte Chocolade en Vanillewijnsiroop

Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g diepvriesframbozen
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 250 ml zoete witte dessertwijn
  • 400 ml slagroom
  • 100 g witte chocolade
  • 100 g suiker

Instructies

  • Laat de bevroren frambozen eerst ontdooien.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap met een mesje het merg eruit.
  • Breng 100 ml wijn met het vanillestokje, vanillemerg en suiker aan de kook, laat even trekken.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit.
  • Neem de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje, los de gelatine op in de warme wijn.
  • Houd een paar frambozen achter en pureer de rest met een blender of staafmixer.
  • Wrijf de frambozenpuree eventueel door een zeef.
  • Laat het gelatinemengsel even afkoelen en roer het met de rest van de wijn door de frambozenpuree.
  • Laat dit mengsel in de koelkast in ca.
  • 40 minuten lobbig worden.
  • Klop de slagroom bijna stijf en schaaf met een dunschiller de chocolade in krullen.
  • Spatel, zodra het gelatinemengsel begint op te stijven, de slagroom erdoor en verdeel het frambozenmengsel over de (met olie ingevette) vormpjes.
  • Zet ze in de koelkast en laat de puddinkjes in 2-3 uur opstijven.
  • Dompel de puddingvormpjes tot de rand in een bak met heet water, om ze makkelijk uit de vorm te krijgen.
  • Leg een bord op elk vormpje, draai ze samen om en schud elk puddinkje voorzichtig los.
  • Garneer met de bewaarde frambozen en de chocoladekrullen.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte dessertwijn, zoals een Muscat de Beaumes-de-Venise, past uitstekend bij dit heerlijke dessert met fruitige frambozensmaken en romige witte chocolade.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 30g | Zout: 0.1mg | Sugar: 30g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Aardappel-Pastinaakpuree

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 pastinaken
  • 8 aardappels
  • 2 grote uien
  • Een snufje tijm
  • 1 dl melk
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in de schil en maak intussen de groenten schoon.
  • Snipper de ui en snijd de pastinaak in stukken.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui.
  • Voeg een snufje tijm, de pastinaak en een bodempje water toe en laat het geheel gaar stoven.
  • Voeg een scheutje melk toe aan de pastinaak met ui en pureer dit mengsel fijn met een blender of staafmixer.
  • Pel de gare aardappelen en pureer ze.
  • Roer de pastinaakpuree door de aardappelpuree.
  • Breng het geheel op smaak met peper, nootmuskaat en zout.

Notities

Serveer deze romige aardappel-pastinaakpuree als bijgerecht bij stoofgerechten, gegrild vlees of vis. Het past ook goed bij vegetarische maaltijden zoals groentenquiches of gevulde paprika's.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 4g | Zout: 0.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Vanilleshake met exotisch fruit

Recept categorieën: Koude Dranken
Porties: 1
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 mango
  • 1 banaan
  • 1 limoen
  • 6 deciliter Optimel yoghurt vanille

Instructies

  • Schil de mango, snijd het vruchtvlees in stukken van de pit.
  • Pel de banaan en snijd hem in stukken.
  • Pers de limoen uit.
  • Pureer de mango met de banaan en het limoensap in een blender of in een hoge kom met een staafmixer.
  • Voeg de yoghurt toe en mix tot een schuimig mengsel.
  • Verdeel over de glazen en serveer direct.

Pizza met parmaham, mozzarella en basilicumolie
Recept afdrukken
No ratings yet

Italiaanse Pizza met Basilicumolie en Parma Ham

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 780kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • Voor het deeg of koop vers pizzadeeg:
  • 500 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 300 ml lauw water
  • 1 tl suiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Voor de tomatensaus:
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 gram tomaten uit blik
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Voor de topping:
  • 1 flinke bos basilicum met steel en al
  • 150 ml olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • Zout
  • 4 bollen mozzarella
  • 200 gram Parmaham
  • 80 gram rucola
  • 50 gram geraspte Parmezaan

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Zeef de bloem met het zout op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden.
  • Meng het lauwe water met de suiker en gist tot het is opgelost.
  • Laat 10 minuten staan zodat het gist kan activeren.
  • Giet het watermengsel en de olijfolie in het kuiltje en kneed met je handen de bloem door het water.
  • Kneed in circa 5 minuten tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg vervolgens circa 1 uur rijzen in een met olijfolie ingevette kom, afgedekt met een vochtige doek.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit de sjalot, knoflook en oregano circa 3 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree toe en verwarm nog circa 1 minuut.
  • Giet de tomatenblokjes erbij en laat circa 15 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk deeg rond uit met een deegroller.
  • Leg de pizzabodems op een bakplaat en beleg ze met de tomatensaus, plakjes mozzarella en basilicumolie.
  • Bak de pizza's circa 15 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen de basilicumolie door basilicum, olijfolie, knoflook en zout in een blender te mixen tot een gladde olie.
  • Haal de pizza's uit de oven en garneer met plakken Parmaham, rucola en geraspte Parmezaanse kaas.
  • Besprenkel tot slot met basilicumolie.

Notities

Je kunt de pizzabodems het best zo’n 15-20 minuten voordat je ze wilt bakken uitrollen en koelen in de koelkast.

Wijnadvies:

Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti Classico of Sangiovese past perfect bij de smaken van deze pizza.

Nutrition

Calories: 780kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 4mg | Sugar: 6g