Kruidige Brioche: Luxe Brood met Verse Kruiden

Kruidige Brioche: Luxe Brood met Verse Kruiden

Een luchtig en rijk briochebrood met een verfijnde mix van verse kruiden. Perfect voor een luxe ontbijt, brunch of als smaakvol bijgerecht!
inclusief rijstijd en bakken4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Brood, Ontbijt
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje droge gist 7 gram
  • 500 gram gezeefde bloem
  • 30 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 6 eieren losgeklopt
  • 300 gram boter op kamertemperatuur
  • 125 gram roomboter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels gemengde groene kruiden peterselie, dille, kervel
  • 1 fijngeraspte ui
  • Peper en zout

Instructies

  • Los de gist op in 3 eetlepels lauw water.
  • Meng de gezeefde bloem, suiker en zout in een kom.
  • Voeg het opgeloste gistmengsel toe.
  • Roer de eieren, twee tegelijk, door het mengsel.
  • Voeg de boter op kamertemperatuur toe en meng goed tot een elastisch deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat het op een warme plaats ongeveer 2 uur rijzen.
  • Sla de lucht uit het deeg met een deegroller.
  • Vet de briochevorm in en bestuif deze met bloem.
  • Vorm het deeg tot een bol en plaats het in de vorm.
  • Laat het deeg nog eens 2 uur rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de brioche in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
  • Bestrijk de bovenkant van het brood direct uit de oven met water.
  • Laat de brioche volledig afkoelen voordat je het serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer het briochebrood licht geroosterd met gezouten boter of als luxe aanvulling bij een brunchbuffet.
Wijnadvies:
Combineer dit kruidige briochebrood met een glas droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Amandeltaart met Peer en Abrikozenjam

Amandeltaart met Peer en Abrikozenjam

Deze heerlijke amandeltaart met peer en abrikozenjam is een perfecte afsluiting van elke maaltijd. De zachte peren en knapperige amandelen zorgen voor een feestelijke traktatie, geserveerd met een toef slagroom.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 175 gram amandelen fijngemalen
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • 250 gram bloem
  • 4 peren
  • 300 gram boter
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel poire eau de vie
  • 130 gram suiker
  • Slagroom
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng de bloem, een snufje zout en 100 gram suiker.
  • Kneed 150 gram boter in blokjes en 1 ei door het mengsel tot een stevig deeg.
  • Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm ermee.
  • Meng de rest van de boter, de eieren, de overgebleven suiker, de fijngemalen amandelen en poire eau de vie tot een amandelcrème.
  • Strijk de amandelcrème uit over het deeg.
  • Schil de peren, halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne schijfjes.
  • Schik de schijfjes peer op de amandelcrème.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 35-45 minuten.
  • Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel water, zeef het mengsel en bestrijk de taart direct na het bakken ermee.
  • Laat de taart afkoelen op een rooster.

Notities

Serveer de taart lauwwarm of koud met lobbig geslagen slagroom.
Geniet van deze heerlijke taart met peer!
Wijnadvies:
Serveer deze taart met een lichte dessertwijn zoals een Sauternes of een mousserende wijn voor een feestelijke twist.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g