Recept afdrukken
No ratings yet

Banketletter

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

voor ± 20 stukjes

Instructies

  • Leg de deegplakjes op elkaar en rol ze uit tot een rechthoek van ± 30 x 30 cm.
  • Snijd de deeglap in tweeën en plak ze aan elkaar (tot 15 x 60 cm).
  • Vorm de amandelspijs tot een rol van 55 cm.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de amandelspijs op de deeglap en vouw het deeg rond de amandelspijs.
  • Plak de deegnaad en de zijkanten met water vast en vorm de rol met de deegnaad naar beneden op de bakplaat tot een letter S.
  • Bestrijk het deeg met ei en bak het in het midden van de oven in ± 35 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Lekker met warme bisschopswijn

Recept afdrukken
No ratings yet

Friese duimpjes

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Friesland
Porties: 60 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250 gram gezeefde bloem
  • zout
  • 100 gram fijngehakt hazelnoten
  • 1 theelepel fijngewreven anijszaad
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Roer de boter, de suiker en de eieren tot een schuimig mengsel.
  • Voeg de bloem en 1 mespuntje zout toe en kneed alles tot een mooi glad

deeg.

  • Kneed de hazelnoten, het anijszaad, het gemberpoeder en de kaneel door het

deeg.

  • Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een lap van 24 x 20
  • cm en 1 cm dik en snijd die in reepjes van 4 x 2 cm.
  • Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ± 25
  • minuten lichtbruin.
  • Druk de koekjes uit de oven direct aan één kant met uw duim in en laat ze op
  • een rooster afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Appelplaattaart uit de Savoie

Recept categorieën: Taart
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 5 ontdooide plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 40 gram boter
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 6 friszure appels
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een rechthoekige deeglap ter grootte van de bakplaat (± 25 x 35 cm).
  • Leg de deeglap op de bakplaat en zet die ± 30 minuten in de koelkast.
  • Roer intussen de boter en de suiker zacht en romig.
  • Voeg het ei en de amandelen toe en roer alles tot een gladde crème.
  • Snijd de deegranden eventueel mooi bij en prik de deegbodem regelmatig met een vork in.
  • Verdeel de amandelcrème over de deegbodem, laat rondom een rand van 2 1/2 cm vrij.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de appels, boor het klokhuis uit en snijd de appels in tweeën.
  • Snijd de helften in plakjes en snijd de plakjes net niet helemaal los.
  • Druk zachtjes op de plakjes, zodat de appelhelften open waaieren.
  • Schik de halve appels in 3 rijen op de amandelcrème (± 4 helften per rij).
  • Bak de appeltaart ± 20 minuten in het midden van de oven.
  • Verwarm de abrikozenjam met het citroensap en breng dit aan de kook.
  • Lepel de warme jam direct uit de oven over de appels en laat de taart afkoelen.