Rissoles à la bouquetière
hartige gevulde groentefrituur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastje
lepels
kommen
sauspannen
mes
- 300 g bloem
- snufje zout
- 3 eieren
- 21/2 deciliter water
- 50 g boter
- 3 eiwitten
- boter
- 50 g bloemkool
- 50 g doperwtjes
- 50 g worteltjes
- boter
- 2 deciliter sauce béchamel
- 25 g Parmesan
- eiwit
- paneermeel
- frituurvet
Van bloem zout eieren water boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken.
Hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
De groenten (en brunoise) laten smoren binden met een sauce béchamel aan het geheel wat geraspte Parmesan toevoegen.
Van deze groentenragoût een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brengen dit dubbelvouwen en de rand met wat achtergehouden beslag dichtplakken.
Paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.
Varianten:
- Een macédoine van selderieknol kervel en ui
- Soepgroenten smoren en op dezelfde manier gebruiken.
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 16
Rissoles à l'ananas
zoete gevulde fritures
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastje
sauspannen
schotel
lepels
- 300 g bloem
- 3 dl melk
- 75 g suiker
- snufje zout
- 3 eieren
- boter
- 2 dl abrikozenmarmelade
- 1 blik ananas
- eiwit
- paneermeel
- frituurvet
Van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een glad flensjesbeslag maken hiervan op de gewone manier eenzijdig gebakken flensjes maken.
Van de marmelade en stukjes ananas een dikke pasta maken en hiervan overlangs een dunne laag op elk flensje doen.Dit oprollen halveren en elke helft met een prikker vaststeken.
De rissoles paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.
Varianten:
- Appelmoes en bigarreaux gebruiken i.p.v. abrikozen en ananas
- Een vruchtengelei en stukjes geweekte of verse abrikoos.
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 16
Feestelijke Matzes Koekjes
rituele koekjes
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar
kommen
grote koekepan
paletmes
lepels
schotel
sauspan
- 5 matzes
- Ruim water
- 3 eieren
- Een snufje zeezout
- 60 g ongezouten boter of kokosvet
- 75 g matzesmeel
- Extra ongezouten boter of kokosvet om in te bakken
- Zure room
- Gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus
Week de matzes in koud water totdat ze zacht zijn.
Laat ze uitlekken en roer ze tot een dikke pasta.
Klop de eieren en het zout los.
Voeg de gesmolten boter of kokosvet toe en vervolgens de matzespasta.
Schep telkens een paar lepels van het mengsel in hete boter of kokosvet en bak de koekjes aan beide zijden goudbruin.
Serveer de koekjes met zure room indien bereid met boter, of met gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus indien bereid met kokosvet.
Varieer de bijgerechten en denk aan kosjer vlees.
Serveer de passoverkoekjes bedekt met jam of een andere smaakvolle topping naar keuze.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 15g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 16
Frisse Franse Pannenkoekjes
luchtige eierpannekoeken
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd42 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar
ruime sauspan
kommen
lepels
paletmes
koekepan met dikke bodem
melkkoker
- 100 g ongezouten boter
- 115 g volkorenmeel
- ½ liter magere melk
- 8 eidooiers
- Een snufje zeezout
- 125 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of agavesiroop
- 8 eiwitten
- Extra boter om in te bakken
- Poedersuiker en/of vers fruit voor serveren
Smelt de boter in een ruime sauspan.
Voeg het volkorenmeel toe zodra het schuimen begint af te nemen.
Voeg vervolgens de kokende melk toe en kook het mengsel tot het dik wordt (het moet loslaten van de panwand).
Laat het afkoelen.
Voeg de eidooiers, een snufje zout en zoetstof toe aan het afgekoelde mengsel.
Roer goed door tot een gladde massa en spatel dan voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoorheen.
Bak met dit beslag op gebruikelijke wijze luchtige pannenkoekjes in een koekepan met dikke bodem, waarin je wat extra boter hebt gesmolten.
Serveer de pannenkoekjes met een snufje poedersuiker en/of vers fruit.
Varieer door magere yoghurt te gebruiken en te serveren met basterdsuiker.
Vervang een deel van de boter in het beslag door magere kwark en voeg wat stroop toe voor een extra twist.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 8g | Vet: 9g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 16
Poolse Nalesniki
Gevulde Flensjes
Totale tijd40 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
invetkwastje
paletmes
houten
Lepel
Voor de flensjes:
- 200 g bloem
- Snufje zout
- 4 eieren
- 4 deciliter melk
- Boter
Voor de vulling:
- 125 g boter
- 125 g kwark of zure room
- 1 ei
- Snufjes zout en peper
Maak op de gewone wijze een flensjesbeslag van bloem, zout, eieren, en melk.
Bak hiervan tamelijk dunne flensjes in een flensjespan.
Roer intussen de boter zacht en meng deze met de kwark (of zure room).
Voeg daarna het ei, zout en peper toe, en klop alles goed glad.
Bedek elk flensje met een dunne laag van deze kwarkvulling, rol ze op, snijd in 3 kleine stukken, paneer ze à l'anglaise, en bak ze goudgeel in de hete frituur.
Variaties:
Gebruik in plaats van kwark en boter zure room.
Maak een vulling met ragoût (bloem, boter, bouillon) waarin blokjes meikaas voor een hartigere smaak.
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 16
Pikante Chinese Loempia's met Vlees en Garnalen
Heerlijke hartige en pikante Chinese loempia's gevuld met vlees, garnalen en knapperige groenten. Perfect voor een knapperige snack!
Bereidingstijd45 minuten min
Totale tijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
flensjespan
invetkwastje
paletmes
sauspan of braadpan
- 250 g bloem
- Snufje zout
- 2 eieren
- 4 dl water
- Boter voor bakken
- 50 g garnalen gesnipperd
- 250 g vleesresten bijv. varkensvlees, kip, enz.
- Reuzel voor bakken
- 1 teentje knoflook geperst
- Prei gesneden
- Selderij gesneden
- Taugé
- Zout en peper naar smaak
- Frituurvet
Maak een flensjesbeslag van de bloem, zout, eieren, en water door goed te mixen met een garde.
Verhit de flensjespan en bak dunne flensjes met een beetje boter.
Zorg dat ze heel dun zijn.
Verhit reuzel in een sauspan of braadpan en fruit de vleesresten en geperste knoflook.
Voeg de gesneden prei, selderij, taugé, en eventueel gesnipperde garnalen toe.
Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
Leg een deel van de vulling in het midden van elk flensje.
Vouw de onderste helft en de zijkanten van het flensje om de vulling en rol het op tot een croquettevorm.
Plak de flap vast met wat overgebleven beslag.
Verhit de frituurolie of het vet in de frituurpan.
Frituur de loempia's tot ze goudgeel en knapperig zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer warm.
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 16
Hartige Aardappelkoekjes
Latkes
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Kevenaar
messen
grove rasp
kommen
lepels
- 1 kg aardappels
- Ruim koud water
- 35 g zelfrijzend bakmeel
- Een snufje zeezout
- 2 eidooiers
- 1 eiwit
- Frituurvet
Schil de aardappelen en rasp ze voorzichtig in een kom met koud water.
Laat het vervolgens uitlekken door een fijne zeef (mousseline).
Meng de geraspte aardappelen in een kom met het zelfrijzend bakmeel, zout en de eidooiers.
Roer goed door en voeg het stijfgeslagen eiwit toe.
Verhit het frituurvet en schep telkens een paar lepels van dit aardappelbeslag in de hete frituur.
Bak ze goudbruin.
Gebruik cakemeel en voeg wat vanillesuiker toe voor een zoetere variant.
Wentel de latkes na het bakken door een mengsel van kaneel en suiker voor extra smaak.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 8g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 16
Russische Zoete Macaronipannenkoeken
Lapsjevnik
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar
kookpannen
kommen
paletmes
invetkwastje
koekepan met dikke bodem
- 200 g lintmacaroni
- Voldoende melk
- 3 eidooiers
- 50 g ongezouten boter
- Een snufje zeezout
- 2 eetlepels natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
- 25 g volkorenmeel
- 3 eiwitten
- Extra boter om in te bakken
Kook de lintmacaroni gaar in melk, laat ze uitlekken en afkoelen.
Klop de eidooiers met de boter tot het mengsel schuimig is.
Voeg zout, zoetstof en bloem toe, en meng goed door.
Voeg dan de uitgelekte macaroni (Japschà) toe en vermeng alles goed.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
Giet het geheel in een ingevette koekepan en bak het afgedekt gedurende ongeveer 15 minuten totdat het goudbruin is.
Vervang de lintmacaroni door spaghetti, kook ze in bouillon, bak ze en bedek ze met wat tomatenpuree voor een andere variant.
Voeg een gedeelte gesmoorde hanenkammen toe als kruiderij, met een snufje foelie voor extra smaak.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 11g | Vet: 14g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 16
Havermoutdelight Pannenkoekjes
gevulde zoete pannekoekjes
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar
ruime pan
kommen
koekepan met dikke bodem
palet
mes
lepels
schotel
- 350 g havermout
- ½ liter water
- 3 eieren
- 25 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
- Een snufje zeezout
- 125 g volkorenmeel
- Extra ongezouten boter
- Suiker
- Jam of stroop naar keuze
Optioneel:
- Cornflakes even geweekt en minder bloem voor een knapperige textuur
Optioneel:
- Gehakte walnoten of andere noten geserveerd met bruine basterdsuiker
Laat de havermout weken in water.
Klop de eieren met de natuurlijke zoetstof en het zeezout tot het mengsel schuimig is.
Meng dit met de uitgelekte havermout (bij voorkeur met de havermout-wateroplossing).
Roer goed door en voeg ten slotte de volkorenmeel toe.
Voeg indien nodig wat extra water toe.
Bak met dit vrij dikke beslag op gebruikelijke wijze in een ruime hoeveelheid boter pannenkoekjes.
Serveer de pannenkoekjes met suiker, jam of stroop naar keuze.
Varieer door cornflakes te gebruiken (even geweekt) en iets minder bloem toe te voegen voor een knapperige textuur.
Voeg gehakte walnoten of andere noten toe aan het beslag en serveer met bruine basterdsuiker voor extra crunch.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 11g | Vet: 9g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 16
Crêpes Suzette van Ben J. Kuyper
Crêpes Suzette
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
invetkwastje
paletmes
sauspan
réchaud
Voor de Crêpes:
- 300 g bloem
- 50 g suiker
- Snufje zout
- 2 eieren
- 4 deciliter melk
- Boter voor het bakken
Voor de Sinaasappel-Curaçao Saus:
- 25 g suiker
- 75 g boter
- 50 cc sinaasappelsap
- 50 cc Curaçao likeur
- Flinters sinaasappelschil
Maak een glad beslag van gezeefde bloem, suiker, zout, eieren en melk in een beslagkom.
Bak flensjes op de gebruikelijke manier en doordrenk ze met een suikerstroopje: smelt suiker en boter samen, voeg sinaasappelsap en flinters sinaasappelschil toe.
Voeg vervolgens Curaçaolikeur toe en laat het geheel op zacht vuur indikken.
Na het doordrenken, besprenkel de flensjes met suiker en daarna royaal met cognac.
Flambeer de flensjes voor een spectaculaire presentatie.
Experimenteer met verschillende likeuren zoals Bénédictine, Kirsch, enzovoort.
Varieer de flambage met bijvoorbeeld rum of arak voor een unieke smaakbeleving.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 16