Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Koffiegranita met Romige Slagroom

Voorbereidingstijd10 minuten
vriezen3 uur
Recept categorieën: Nagerecht
calorieën: 180kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 eetlepels suiker
  • Mespunt kaneelpoeder
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 250 ml sterke espressokoffie
  • 125 ml slagroom

Instructies

  • Los de suiker, kaneel en de helft van de cacao op in de nog hete koffie.
  • Laat het mengsel daarna afkoelen.
  • Giet de afgekoelde koffie in de lage diepvriesdoos en zet het in de vriezer.
  • Laat het 3 uur bevriezen tot er ijskristallen vormen.
  • Roer de aangevroren koffie los met een vork.
  • Zet de doos nogmaals een uur in de vriezer en schep daarna opnieuw om.
  • Herhaal het invriezen en omscheppen tot de koffie compleet bevroren (granita) is.
  • Neem de granita 5 minuten voor het serveren uit de vriezer.
  • Als het ijs te hard is geworden, laat het dan even staan en schep het daarna om met een vork.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Schep om en om verschillende laagjes koffiegranita en slagroom in twee glaasjes.
  • Bestrooi met de rest van de cacao.

Notities

Bewaartip:

De koffiegranita kan enkele dagen in de vriezer bewaard worden. Haal het een paar minuten voor het serveren uit de vriezer en schep het dan om met een vork.

Wijnadvies:

Geniet van deze verfrissende koffiegranita met een glas whisky voor een perfecte combinatie van smaken.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.5mg | Sugar: 12g

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfijnd Grand Dessert met Soesjes en Sorbetijs

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 ml yoghurtsorbetijs
  • 250 ml citroensorbetijs
  • 50 g poedersuiker + 2-3 eetlepels extra
  • 100 g witte chocolade
  • 8 slagroomsoesjes diepvries
  • Gepofte mihoen
  • 1 beker vanillemilkshake diepvries, pak à 2 stuks
  • 4 eetlepels sinaasappellikeur

Instructies

  • Haal de helft van het ijs uit de verpakking en laat het in de koelkast iets zachter worden.
  • Roer de poedersuiker met enkele theelepels water tot een dik glazuur.
  • Schaaf de chocolade.
  • Doop de soesjes in het glazuur, zet ze op een bord en strooi er een kwart van het chocoladeschaafsel over.
  • Laat de soesjes in 1 uur ontdooien.
  • Schep met een warme ijsbolletjestang van elke smaak vier bolletjes sorbetijs op een bord.
  • Zet ze tot gebruik terug in de vriezer.
  • Strooi royaal poedersuiker over de gepofte mihoen.
  • Bestrooi vier dessertborden met de rest van het chocoladeschaafsel en zet op elk een mooi glaasje.
  • Verwarm de milkshake volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Leg op elk bord twee bolletjes sorbetijs en twee soesjes.
  • Roer de likeur door de milkshake en schenk deze in de glaasjes.
  • Leg een pluk gepofte mihoen op het sorbetijs en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een dessertwijn zoals een Sauternes vormen een heerlijke combinatie met dit grand dessert.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 7g | Vet: 23g | Zout: 0.5mg | Sugar: 38g

Recept afdrukken
No ratings yet

Frambozenparfait met Witte Chocolade Dakje

Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g diepvriesframbozen of 150 g verse frambozen
  • 125 g suiker
  • 2 cups gepasteuriseerd vloeibaar eigeel
  • 1 cup gepasteuriseerd vloeibaar eiwit
  • 400 ml slagroom
  • 150 g witte chocolade
  • 12 blaadjes verse munt

Instructies

  • Laat de frambozen in een doos in 3 uur bij kamertemperatuur ontdooien.
  • Voor de garnering houd je 24 frambozen apart, of gebruik verse frambozen.
  • Wrijf de (rest van de) ontdooide frambozen boven een kom door een zeef met de bolle kant van een lepel, zodat de pitjes achterblijven.
  • Roer de helft van de suiker door de frambozenpuree.
  • Klop in de grootste kom het eigeel luchtig met een mixer.
  • Voeg de rest van de suiker toe en klop tot het mengsel lichtromig is en in volume verdubbeld is.
  • Klop in een derde, vetvrije kom het eiwit stijf met een schone mixer.
  • Klop in een vierde kom de slagroom stijf.
  • Schep het eiwitschuim voorzichtig door het eigeelmengsel.
  • Spatel de slagroom en frambozenpuree erdoor en blijf voorzichtig omscheppen tot het mengsel egaal roze is.
  • Vul glaasjes tot aan de rand met het frambozenparfaitmengsel.
  • Zet de glaasjes minimaal 3 uur in de vriezer.
  • Breek de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie.
  • Strijk telkens een volle eetlepel gesmolten chocolade als een dun laagje over de bevroren parfait uit (de chocolade wordt direct hard door de kou).
  • Zet de glaasjes terug in de vriezer tot gebruik.
  • Haal de glaasjes 10 minuten voor het serveren uit de vriezer en zet ze op bordjes.
  • Versier de bovenkant van de parfaits met de apartgehouden frambozen en blaadjes munt.

Notities

Wijnadvies:

Deze frambozenparfait met witte chocolade dakje gaat goed samen met een lichtzoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese. De frisse en fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de frambozen en de witte chocolade aan, waardoor het een heerlijke combinatie vormt voor bij dit dessert.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 0.1mg | Sugar: 40g