Atjar Bawang Timor - Zure Uitjes met Kruiden

Deze pittige en frisse atjar bawang Timor, gemaakt van sjalotjes en een heerlijke kruidenazijn, is perfect als bijgerecht bij Indonesische maaltijden. Een smaakvolle aanvulling met een zure twist.
(inclusief rusttijd voor de uitjes)3 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
Extra aanwijzing: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 150kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • magnetron
  • glazen litermaat
  • afsluitbare pot

Ingrediënten

  • Schil de sjalotjes en bestrooi ze met zout. Laat ze enkele uren uitlekken.
  • Wrijf de gesnipperde uien knoflook, kemiries, koenjit en djahé tot een brij.
  • Fruit dit mengsel in de olie totdat de uien lichtgeel zijn.
  • Voeg de azijn toe en laat dit kort meekoken. Laat het mengsel daarna afkoelen.
  • Wrijf de sjalotten droog in een doek en schik ze in een afsluitbare pot. Giet de afgekoelde kruidenazijn over de sjalotten.
  • Magnetronmethode: Verwarm de olie in een glazen litermaat onafgedekt 1 minuut op 100% in de magnetron. Roer de fijngewreven kruiden erdoor en verwarm nog 2 à 3 minuten op 100%. Voeg de azijn toe en breng alles 6 à 7 minuten op 100% aan de kook. Volg daarna de rest van de instructies.
  • Sluit de pot af en laat de atjar minstens een dag staan om de smaken goed in te laten trekken.

Instructies

  • Schil de uitjes, bestrooi ze met zout en laat ze enkele uren uitlekken.
  • Wrijf de gesnipperde uien met knoflook, kemiries, koenjit en djahé tot een brij en fruit dit in olie tot de uien lichtgeel zijn.
  • Voeg de azijn toe en kook die even mee.
  • Laat de massa afkoelen.
  • Wrijf de sjalotten droog in een doek, schik ze in een afsluitbare pot en giet de kruidenazijn er overheen.

Magnetron:

  • Voorbereiden zoals aangegeven.
  • Doe de olie in een glazen litermaat en verwarm deze onafgedekt 1 min. op 100%.
  • Roer de fijngewreven kruiden erdoor en verwarm alles onafgedekt 2 à 3 min. op 100%.
  • Voeg de azijn toe en breng alles in 6 à 7 min. op 100% aan de kook.
  • Verder afmaken zoals hierboven aangegeven.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze atjar met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De zurige tonen van de wijn vullen de frisse smaak van de atjar goed aan.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1.5mg | Sugar: 10g

Bebotok

vis in pakjes met santen
Recept categorieën: Magnetron koken, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 moten vis
  • 3 kemiries
  • 2 theelepel laos
  • 1 theelepel koenjit
  • 3 lomboks
  • 5 rode uien
  • 2 witte uien
  • 1 mespuntje ketoembar
  • ½ theelepel trassi
  • 1 kopje dikke santen
  • asem
  • zout

Instructies

  • De vismoten in een asempapje (keukentamarinde) doen.
  • De kruiden fijnmaken en met dikke santen mengen.
  • Dan wikkelt men elk moot vis met een weinig van de saus in een pisangblad of aluminiumfolie en laat ze 30 min. lang stomen of 20-30 min. in de oven of op een houtskoolvuur.
  • Voor garnalen hetzelfde recept met toevoeging van wat geraspte kokos en gesneden groene lombok.

Magnetron:

  • Gebruik bakpapier in plaats van aluminiumfolie.
  • Het bakpapier hoeft niet met olie ingesmeerd te worden.
  • Gebruik geen zout op de vis.
  • Verwarm 1 eetlepel olie ineen glazen litermaat onafgedekt 1 min. op 100%.
  • Schep het kruidenmengsel erdoor en verwarm het onafgedekt 2-3 min. op 100%.
  • Roer de santen erdoor.
  • Leg de vis met aan alle kanten kruidenmengsel met santen op het bakpapier en vouw alles tot pakjes.
  • Leg de pakjes vis op een groot bord en verwarm ze 6-7 min. op 100%.