Recept afdrukken
No ratings yet

Aziatische Rijstomelet met Peultjes

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Azië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 1 persoon
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 200 g peultjes
  • 2 eieren
  • 1 bosuitje in ringetjes gesneden
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 zakje voorgekookte langkorrelige rijst 250 g
  • 1-2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel chilisaus
  • 3 eetlepels Japanse sojasaus of ketjap manis

Instructies

  • Kook de peultjes in ruim water met zout gedurende 3-4 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Giet ze af en zet opzij.
  • Klop in een kom de eieren los met de bosuitjes, sesamolie, ½ theelepel zout en peper.
  • Verwarm de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit in een grote koekenpan de olie en bak een dunne omelet van het eimengsel.
  • Roer in een kommetje de chilisaus met de sojasaus en 1 eetlepel water tot een saus.
  • Meng de warme rijst door de peultjes.
  • Leg de omelet op een bord, schep het rijst-peultjesmengsel erop en vouw de omelet dubbel.
  • Serveer met de chilisaus apart.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling, vormt een goede aanvulling op dit Aziatische gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 3.5mg | Sugar: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Champignon-Zuurkoolstamppot met Blauwaderkaas

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • Zout
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels boter
  • 500 g wijnzuurkool
  • 125 g blauwaderkaas
  • 150 ml plantaardige melk bijv. amandelmelk
  • Peper

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en was ze.
  • Kook de aardappelen in een pan met weinig water en zout, afgedekt, gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Veeg ondertussen de champignons schoon.
  • Snijd grote exemplaren in vieren en kleine exemplaren in helften.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in stukjes.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de champignons en paprika al omscheppend op hoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de wijnzuurkool toe en bak deze nog eens 5 minuten mee.
  • Snijd de korstjes van de blauwaderkaas en snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Verwarm de plantaardige melk in een magnetron.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met een deel van de warme melk tot een smeuïge puree.
  • Schep het zuurkoolmengsel en de kaasblokjes door de puree.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper en verwarm deze kort.
  • Serveer de stamppot direct.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige stamppot gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn zullen de aardse smaken van de champignons en zuurkool complementeren. Als je de voorkeur geeft aan witte wijn, probeer dan een droge Riesling voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Varkenshaasjes met Karamelappel

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
calorieën: 380kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 plakken rauwe ham bijvoorbeeld Coburger
  • 50 g boter
  • 2 grote appels bijvoorbeeld Jonagold
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 100 ml witte wijn of appelsap

Instructies

  • Halveer de varkenshaasjes en vouw de dunne uiteinden dubbel.
  • Steek vast met cocktailprikkers.
  • Bestrijk het vlees met mosterd en bestrooi met zwarte peper.
  • Wikkel elk stukje varkenshaas in een plak ham.
  • Smelt de boter in een grote koekenpan en bak de varkenshaasjes in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Keer regelmatig.
  • Was de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd 8-12 plakken van gelijke grootte.
  • Strooi de basterdsuiker op een bord en druk de plakken appel er één voor één in.
  • Leg de appelplakken na 10 minuten besuikerd in de pan naast de varkenshaasjes en bak ze aan beide kanten goudbruin in 2-3 minuten per kant.
  • Haal het vlees en de appels uit de pan en houd ze warm.
  • Blus het bakvet af met witte wijn of appelsap.
  • Roer goed om alle aanbaksels los te maken en breng de jus op smaak met zout, peper en eventueel extra mosterd.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakken en leg ze met de appelplakken op borden.
  • Druppel de jus erover en maal nog wat zwarte peper erover.

Notities

Serveer deze gevulde varkenshaasjes met karamelappel met aardappelgratin en gestoomde broccoli voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio, past goed bij de smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 19g | Zout: 1.2mg | Sugar: 17g

Recept afdrukken
No ratings yet

BBQ chicken pizza

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Pizza
Land van herkomst: America
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 280 gram kipfilet in smalle repen te snijden
  • 1 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) van je favoriete BBQ saus
  • 1 kant en klare pizzabodem kant
  • maïsmeel griesmeel, of bloem voor het bepoederen van de bodem
  • ½ kopje van je favoriete BBQ saus een kruidig-zoete saus is het best
  • 2 eetlepel(s) gemalen Goudse kaas
  • 1 kopje gemalen mozzarella kaas
  • ¼ kleine rode ui in smalle ringen gesneden
  • 1 eetlepel(s) verse gesneden koriander

Instructies

Om de BBQ Chicken klaar te maken:

  • Bak de kip in olijfolie op middelhoog vuur in een grote koekenpan lichtbruin, zo'n 5 tot 6 minuten.
  • Niet te lang bakken.
  • Laat het afkoelen (eventueel in de koelkast).
  • Als het afgekoeld is marineer je het met 2 eetlepels BBQ saus, zet het geheel in de koelkast.

Om de pizza klaar te maken:

  • Verwarm de oven voor op 260 graden Celsius.
  • Gebruik een grote lepel om ¼ kop van de BBQ saus over het deeg te verspreiden.
  • Verspreid een eetlepel Goudse kaas over de pizza, dek dit af met ¾ kop mozzarella.
  • Verspreid de helft van de stukken kip over de kaas (ongeveer 18 stukjes).
  • Leg ongeveer 18 tot 20 stukken rode ui over het oppervlak. Doe hierna nog ¼ kop mozzarella boven op de pizza. Verdeel de rest van de kip over de pizza.
  • Leg de pizza in het midden van de oven en bak hem op 260 graden Celsius tot de korst krokant en lichtbruin is en de kaas begint te smelten (8 tot 10 minuten).
  • Haal wanneer de pizza klaar is deze uit de oven, en verdeel er nog 1 eetlepel koriander over.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pizza met Gestoomde Ui en Geitenkaas

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 420kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Pizzadeeg 400 g of Tante Fanny Vers Speltpizzadeeg (400 g)
  • 500 g rode ui in halve ringen gesneden
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • Versgemalen peper
  • 5 takjes verse tijm blaadjes geritst
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte) en haal het deeg direct uit de koelkast.
  • Rol het pizzadeeg uit op het bakblik met behulp van het meegeleverde bakpapier.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit de rode ui hierin.
  • Voeg de balsamicoazijn, basterdsuiker, versgemalen peper en tijm toe aan de uien.
  • Stoof de uien gedurende 20 minuten totdat ze gaar zijn.
  • Verdeel de gestoomde ui over de pizzabodem en strooi de pijnboompitten erover.
  • Verkruimel de geitenkaas over de pizza.
  • Bak de pizza onderin de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, tot hij goudbruin is.
  • Snijd de pizza in de gewenste vorm en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Deze pizza met gestoomde ui en geitenkaas combineert goed met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. De fruitige tonen van de wijn passen perfect bij de zoete uien en de romige geitenkaas, terwijl de lichte body van de wijn de pizza niet zal overweldigen.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 54g | Protein: 12g | Vet: 17g | Zout: 1.5mg | Sugar: 15g