Recept afdrukken
No ratings yet

Gepaneerde Escalopes van Konijnenrug op Weense Wijze

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Oostenrijk
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 konijnefilets
  • Zout
  • peper
  • Bloem
  • 3 eieren
  • Vers broodkruim
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 80 g boter
  • 8 ansjovisfilets blikje, uitgelekt en afgespoeld
  • 24 kappertjes
  • Vers broodkruim
  • Fijngehakte peterselie
  • 1 ¼ dl crème fraîche

Instructies

  • Snijd de konijnefilets in dunne plakjes (escalopes) in de lengte.
  • Bestrooi met zout, peper en een beetje bloem.
  • Klop 1 ei los met 1 theelepel water.
  • Haal de plakjes vlees eerst door het losgeklopte ei en daarna door vers broodkruim.
  • Kook 2 eieren in 7 minuten hard, hak ze fijn.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan.
  • Bak de plakjes vlees in ongeveer 6 minuten goudbruin, halverwege keren.
  • Leg ze op een schaal.
  • Giet het grootste deel van het bakvet uit de pan.
  • Voeg ansjovis met 2 eetlepels water toe en laat de ansjovis op heel zacht vuur smelten.
  • Voeg kappertjes, fijngehakt ei en peterselie toe.
  • Laat het geheel zachtjes koken.
  • Roer de crème fraîche erdoor.
  • Serveer het vlees op een blaadje sla, schep wat saus erover en garneer met aalbessen.

Notities

Serveer met verse pasta.
Geniet van deze Weense lekkernij met gepaneerde konijnenrug!

Recept afdrukken
No ratings yet

Prei Frittata met Gebakken Krieltjes

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 800 g prei
  • 700 g krieltjes voorgegaard
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 6 eieren
  • 100 ml melk
  • 150 g oude kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de prei schoon door de onderkant te verwijderen en het donkergroene deel van het blad te snijden.
  • Snijd de stengels van de prei in dunne ringen en was ze grondig onder stromend water.
  • Laat goed uitlekken.
  • Verhit in een hapjespan 3 eetlepels olijfolie op matig vuur.
  • Bak de krieltjes afgedekt gedurende 10 minuten tot ze bijna gaar zijn.
  • Schud regelmatig om.
  • Klop in een kom de eieren los met melk en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Roer de helft van de geraspte kaas erdoor.
  • Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak de prei al omscheppend in 2-3 minuten beetgaar.
  • Giet het eimengsel over de prei.
  • Strooi de rest van de kaas erover en leg een deksel op de pan.
  • Laat de frittata op heel laag vuur, eventueel met behulp van een vlamverdeler, in 10-15 minuten stollen.
  • Verwijder het deksel van de hapjespan en bak de krieltjes nog 3-5 minuten zonder deksel, omscheppend, tot ze goudbruin zijn.
  • Snijd de frittata in 8 punten.
  • Serveer op vier borden elk 2 punten frittata met de gebakken krieltjes ernaast.

Notities

Deze frittata kan ook in de oven worden bereid. Verspreid de beetgare prei over een lage taartvorm en giet het eimengsel erover. Bestrooi met kaas en bak de frittata in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 15-20 minuten, of tot hij lichtbruin en gaar is.

Wijnadvies:

Deze hartige frittata gaat goed samen met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige Makreel met Frisse Komkommersalade

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 400 g rijst
  • 1 komkommer in plakjes gesneden
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 gerookte makrelen ontgraat en in stukjes verdeeld
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 teentje knoflook in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels sambal badjak

Instructies

  • Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Schil de komkommer en snijd deze in dunne plakjes.
  • Doe de plakjes in een kom.
  • Verwarm de azijn zachtjes in een steelpannetje en los hierin 1 theelepel zout en 2 theelepels suiker op.
  • Giet het azijnmengsel over de komkommer en laat de smaken minstens 10 minuten intrekken.
  • Fruit in een grote koekenpan de gesnipperde ui en plakjes knoflook in 2 eetlepels olie.
  • Voeg de stukjes makreel toe en bak deze 10 minuten mee.
  • Breng het mengsel op smaak met sambal, zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de pittige makreel en de frisse komkommersalade.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Pannenkoekjes met Verse Cranberrycompote

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Ontbijt
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g suiker
  • ½ theelepel kaneel
  • 250 g cranberry's
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 ml melk
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • Poedersuiker

Instructies

  • Breng in een steelpan de suiker, kaneel en 50 ml water aan de kook.
  • Draai het vuur laag en voeg de cranberry's toe.
  • Laat 7-8 minuten zachtjes koken tot de cranberry's openbarsten.
  • Laat de cranberrycompote afkoelen.
  • Roer een glad beslag van het zelfrijzend bakmeel, ei, vanillesuiker en melk.
  • Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak vier kleine pannenkoeken tegelijk door vier keer met een juslepel een beetje beslag in de pan te gieten.
  • Bak met de rest van de olie en het beslag nog twee keer vier pannenkoeken.
  • Leg de pannenkoekjes op een (warme) schaal en bestrooi ze met poedersuiker.
  • Schep de cranberrycompote erop of serveer die apart erbij.

Notities

Serveertip:

Je kunt de pannenkoekjes de avond van tevoren al maken. De ochtend zelf kun je ze dan afgedekt in de magnetron 1-2 minuten verwarmen op half vermogen.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.1mg | Sugar: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Lamsrack met Spinazie-Pijnboompittenkorst

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Suikervrij
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • ½ pak diepvriesspinazie blad à 450 g, ontdooid
  • 3 sneetjes oud witbrood zonder korst
  • 65 g geroosterde pijnboompitten
  • 30 g verse peterselie
  • 100 g grofgesneden Ardennerham
  • 50 g roomboter op kamertemperatuur
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 8 lamsracks
  • 4 eetlepels pittige mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verkruimel het witbrood in een kom met behulp van een keukenmachine.
  • Maal in dezelfde keukenmachine de pijnboompitten, spinazie, peterselie, en Ardennerham fijn.
  • Meng het spinaziemengsel met de verkruimelde broodkruimels, losgeklopte eieren, geraspte citroenschil, zout en peper.
  • Verhit olijfolie in een grote koekenpan en bak de lamsracks in 2 minuten rondom bruin.
  • Bestrooi de lamsracks met zout en peper en leg ze in een braadslede.
  • Bestrijk de bovenkant van het vlees met mosterd en verdeel het spinaziemengsel erover, druk stevig aan.
  • Bewaar het vlees gekoeld tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en laat de lamsracks op kamertemperatuur komen.
  • Bak de lamsracks in de voorverwarmde oven gedurende 8-10 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat het vlees nog 5 minuten rusten in aluminiumfolie alvorens het tussen de botjes door in plakken te snijden.

Notities

Serveer deze gegrilde lamsrack met spinazie-pijnboompittenkorst met verse aardappelpuree met knolselderij en oude kaas voor een heerlijke maaltijd.

Wijnadvies:

Een goede wijn om bij dit gerecht te serveren is een stevige rode wijn zoals een Malbec of een Cabernet Sauvignon. Hun volle smaken passen goed bij het kruidige lamsvlees en de rijke spinaziekorst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Lamskoteletjes met Champignonsaus

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 lamskoteletjes
  • 3 theelepels milde kerriepoeder
  • 25 g boter
  • 250 g kastanjechampignons in vieren
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Wrijf de lamskoteletjes in met zout en kerriepoeder.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de lamskoteletjes in 1-2 minuten aan elke kant goudbruin.
  • Leg de champignons rondom het vlees in de pan en bak alles nog 2-3 minuten, waarbij je de champignons regelmatig omschept.
  • Leg de lamskoteletjes op twee borden.
  • Breng de champignons op smaak met zout en peper, en schep de fijngeknipte bieslook erdoor.
  • Serveer de champignonsaus over en naast de lamskoteletjes.

Notities

Deze lamskoteletjes met champignonsaus zijn heerlijk in combinatie met gebakken aardappeltjes en een frisse wortelsalade.

Wijnadvies:

Voor een perfecte wijnmatch, probeer een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz. De rijke smaken van de wijn zullen goed samengaan met de kruidige lamskoteletjes en de romige champignonsaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante scholfilet met stoomgroenten

AllerHande 2006
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 4 scholfilets ontdooid
  • 5 eetlepels bloem
  • 1 ei losgeklopt
  • 2 beschuiten verkruimeld
  • 2 pakken stoomgroenten broccoli, wortel, doperwten
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 theelepels gedroogde dille
  • 1 citroen

Instructies

  • ook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Dep de scholfilets droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de scholfilets achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het verkruimelde beschuitkruim.
  • Stoom de groenten gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de gepaneerde visfilets in 3-5 minuten op middelhoog vuur goudbruin en gaar.
  • Als de koekenpan niet groot genoeg is, bak dan de vis in twee keer.
  • Houd de gebakken vis warm onder aluminiumfolie.
  • Roer de gedroogde dille door de gekookte rijst.
  • Serveer de krokant gebakken visfilets met een schijfje citroen en de gestoomde groenten.

Notities

Leg de vis de avond ervoor in de koelkast om te ontdooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperige Champignon- en Gerookte Kiptaart

Bereidingstijd45 minuten
Baktijd30 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Kip
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 500 g champignons in kwarten
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 g gerookte kipfilet in blokjes
  • 2 eieren
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 1 pak filodeeg ontdooid

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de champignons op hoog vuur in 5 minuten bruin.
  • Laat al het vocht verdampen.
  • Schep de crème fraîche door de champignons en haal de pan van het vuur.
  • Roer de gerookte kip en de eieren door het champignonmengsel.
  • Breng op smaak met kerriepoeder, tijm, zout en peper.
  • Vet een springvorm in met wat olie.
  • Neem het ontdooide filodeeg uit de verpakking en vouw de vellen voorzichtig uit.
  • Smeer de bovenkant van elk deegvel in met olijfolie.
  • Leg drie deegvellen in de springvorm met de ingevette kant naar boven, laat ze steeds iets verspringen en ruim over de rand hangen.
  • Leg nog twee keer drie deegvellen in de vorm zodat een gesloten deegbodem ontstaat.
  • Verdeel het champignonmengsel over de deegbodem.
  • Vouw het overhangende deeg losjes over de vulling terug.
  • Verfrommel het laatste deegvel en bedek er, ook met de ingevette kant naar boven, de rest van de taart mee.
  • Bak de taart in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin en knapperig.

Notities

Serveer de champignon- en gerookte kiptaart warm of lauwwarm.

Wijnadvies

Een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Knolselderij-Aardappelstamppot met Serranoham

Voorbereidingstijd9 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Porties: 2 personen
calorieën: 400kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 500 g kruimige aardappels
  • 100 g Serranoham
  • 1 theelepel olie
  • 50 ml kippenbouillon van tablet
  • 75 g verse zuivelspread light
  • 1 eetlepel Dijonnaise of 1 theelepel mosterd en 2 theelepels mayonaise
  • 15 g verse peterselie fijngeknip

Instructies

  • Snijd de knolselderij in plakken, schil ze en snijd ze vervolgens in blokjes.
  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
  • Kook de knolselderij en aardappels in een pan met een bodempje water en zout afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar.
  • Halveer de plakken ham.
  • Verhit olie in een grote koekenpan en bak de ham aan beide kanten krokant.
  • Houd de ham warm op laag vuur.
  • Giet de knolselderij en aardappels af.
  • Verwarm de bouillon.
  • Stamp de knolselderij en aardappels fijn met de bouillon, zuivelspread en Dijonnaise (of mosterd en mayonaise).
  • Schep de fijngeknipte peterselie erdoor.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verdeel de stamppot over twee borden en serveer met de warme ham.

Notities

Bewaartip:

Deze stamppot kan niet goed worden bewaard vanwege de ham en de zuivelspread. Het is het beste om het direct te consumeren.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze romige knolselderij-aardappelstamppot en kan de smaken mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Kipcurry met Paksoi en Woknoedels

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Lactosevrij
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 grote ui gesnipperd
  • 80 g korma currypasta
  • 400 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 248 g woknoedels
  • 2 struiken paksoi
  • 5 eetlepels olie

Instructies

  • Verhit 3 eetlepels olie in een wok en fruit de gesnipperde ui met de korma currypasta tot het geurig wordt.
  • Voeg de blokjes kip toe en bak ze op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg na 5 minuten 200 ml water toe en stoof de kip op matig vuur in 10 minuten gaar, waarbij je de blokjes regelmatig omschept.
  • Kook de woknoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Breek de bladeren van de paksoi los van de stronk en snijd ze in grove stukken.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en roerbak de paksoi op hoog vuur in 5-7 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Serveer de gekookte woknoedels in vier diepe borden, met daarop de romige kipcurry en de gebakken paksoi ernaast.

Notities

Lekker met een flinke schep volle kokosmelk voor een nog romiger gerecht.

Voor vegetariërs:

Vervang de kip door tofu of vegetarische roerbakblokjes.

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.