Recept afdrukken
No ratings yet

Prei Frittata met Gebakken Krieltjes

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 800 g prei
  • 700 g krieltjes voorgegaard
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 6 eieren
  • 100 ml melk
  • 150 g oude kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de prei schoon door de onderkant te verwijderen en het donkergroene deel van het blad te snijden.
  • Snijd de stengels van de prei in dunne ringen en was ze grondig onder stromend water.
  • Laat goed uitlekken.
  • Verhit in een hapjespan 3 eetlepels olijfolie op matig vuur.
  • Bak de krieltjes afgedekt gedurende 10 minuten tot ze bijna gaar zijn.
  • Schud regelmatig om.
  • Klop in een kom de eieren los met melk en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Roer de helft van de geraspte kaas erdoor.
  • Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak de prei al omscheppend in 2-3 minuten beetgaar.
  • Giet het eimengsel over de prei.
  • Strooi de rest van de kaas erover en leg een deksel op de pan.
  • Laat de frittata op heel laag vuur, eventueel met behulp van een vlamverdeler, in 10-15 minuten stollen.
  • Verwijder het deksel van de hapjespan en bak de krieltjes nog 3-5 minuten zonder deksel, omscheppend, tot ze goudbruin zijn.
  • Snijd de frittata in 8 punten.
  • Serveer op vier borden elk 2 punten frittata met de gebakken krieltjes ernaast.

Notities

Deze frittata kan ook in de oven worden bereid. Verspreid de beetgare prei over een lage taartvorm en giet het eimengsel erover. Bestrooi met kaas en bak de frittata in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 15-20 minuten, of tot hij lichtbruin en gaar is.

Wijnadvies:

Deze hartige frittata gaat goed samen met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.