Rissoles à l’Indienne

Rissoles à l'Indienne

gekruide hartige en gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 200 g mager lamsvlees
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kerrie
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes bakken.
  • Intussen de blokjes lamsvlees aanbraden.
  • Van boter en bloem + bouillon een dikke saus maken hierin het lamsvlees gaar smoren op smaak brengen met nog wat zout en de kerrie.
  • Van deze kerriesaus een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brenen op de randen wat achtergehouden beslag doen omvouwen dichtplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Stukjes kip aanbraden en gaarmaken in kerriesaus + scheut sherry
  2. Blokjes varkensvlees/magere ham in een afgeslapte sambalsaus.

Rissoles à la bouquetière

Rissoles à la bouquetière

hartige gevulde groentefrituur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter water
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 50 g bloemkool
  • 50 g doperwtjes
  • 50 g worteltjes
  • boter
  • 2 deciliter sauce béchamel
  • 25 g Parmesan
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren water boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken.
  • Hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • De groenten (en brunoise) laten smoren binden met een sauce béchamel aan het geheel wat geraspte Parmesan toevoegen.
  • Van deze groentenragoût een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brengen dit dubbelvouwen en de rand met wat achtergehouden beslag dichtplakken.
  • Paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een macédoine van selderieknol kervel en ui
  2. Soepgroenten smoren en op dezelfde manier gebruiken.

Pizza Napoletana

Pizza Napoletana

hartige gevulde pannekoek uit Napels (Italië)
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • wijnglas water
  • 5 g gist
  • snufje zout
  • 100 g jonge kaas Bel Paese
  • 2 ansjovis
  • snufje majoraan marjolein
  • 2 tomaatjes

Instructies

  • Van bloem water gist een glad deeg kneden laten rijzen doorkneden en zout toevoegen.
  • Uitrollen tot een ronde lap van ca 20 cm diameter bedekken met stukjes jonge kaas beleggen met de ansjovis bestrooien met majoraan rondom de plakjes tomaat
  • óp het vuur mét deksel of in de hete oven zónder deksel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. De kaas vervangen door uiringen afgewisseld met plakjes verse komkom-
    mer bedekken met kaassaus;
  2. De kaas vervangen door gesmoorde paddestoelen hier en daar uiringen en wat knoflookpoeder.

Feestelijke Matzes Koekjes

Feestelijke Matzes Koekjes

rituele koekjes
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Koek, Pannenkoeken
Land van herkomst: Israel
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommen
  • grote koekepan
  • paletmes
  • lepels
  • schotel
  • sauspan

Ingrediënten

  • 5 matzes
  • Ruim water
  • 3 eieren
  • Een snufje zeezout
  • 60 g ongezouten boter of kokosvet
  • 75 g matzesmeel
  • Extra ongezouten boter of kokosvet om in te bakken
  • Zure room
  • Gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus

Instructies

  • Week de matzes in koud water totdat ze zacht zijn.
  • Laat ze uitlekken en roer ze tot een dikke pasta.
  • Klop de eieren en het zout los.
  • Voeg de gesmolten boter of kokosvet toe en vervolgens de matzespasta.
  • Schep telkens een paar lepels van het mengsel in hete boter of kokosvet en bak de koekjes aan beide zijden goudbruin.
  • Serveer de koekjes met zure room indien bereid met boter, of met gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus indien bereid met kokosvet.

Notities

Varieer de bijgerechten en denk aan kosjer vlees.
Serveer de passoverkoekjes bedekt met jam of een andere smaakvolle topping naar keuze.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 15g

Frisse Franse Pannenkoekjes

Frisse Franse Pannenkoekjes

luchtige eierpannekoeken
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd42 minuten
Recept categorieën: Ei, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ruime sauspan
  • kommen
  • lepels
  • paletmes
  • koekepan met dikke bodem
  • melkkoker

Ingrediënten

  • 100 g ongezouten boter
  • 115 g volkorenmeel
  • ½ liter magere melk
  • 8 eidooiers
  • Een snufje zeezout
  • 125 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of agavesiroop
  • 8 eiwitten
  • Extra boter om in te bakken
  • Poedersuiker en/of vers fruit voor serveren

Instructies

  • Smelt de boter in een ruime sauspan.
  • Voeg het volkorenmeel toe zodra het schuimen begint af te nemen.
  • Voeg vervolgens de kokende melk toe en kook het mengsel tot het dik wordt (het moet loslaten van de panwand).
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de eidooiers, een snufje zout en zoetstof toe aan het afgekoelde mengsel.
  • Roer goed door tot een gladde massa en spatel dan voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoorheen.
  • Bak met dit beslag op gebruikelijke wijze luchtige pannenkoekjes in een koekepan met dikke bodem, waarin je wat extra boter hebt gesmolten.
  • Serveer de pannenkoekjes met een snufje poedersuiker en/of vers fruit.

Notities

Varieer door magere yoghurt te gebruiken en te serveren met basterdsuiker.
Vervang een deel van de boter in het beslag door magere kwark en voeg wat stroop toe voor een extra twist.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 8g | Vet: 9g | Sugar: 8g

Hartige Aardappelkoekjes

Hartige Aardappelkoekjes

Latkes
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Koek, Pannenkoeken
Land van herkomst: Israel
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • Ruim koud water
  • 35 g zelfrijzend bakmeel
  • Een snufje zeezout
  • 2 eidooiers
  • 1 eiwit
  • Frituurvet

Instructies

  • Schil de aardappelen en rasp ze voorzichtig in een kom met koud water.
  • Laat het vervolgens uitlekken door een fijne zeef (mousseline).
  • Meng de geraspte aardappelen in een kom met het zelfrijzend bakmeel, zout en de eidooiers.
  • Roer goed door en voeg het stijfgeslagen eiwit toe.
  • Verhit het frituurvet en schep telkens een paar lepels van dit aardappelbeslag in de hete frituur.
  • Bak ze goudbruin.

Notities

Gebruik cakemeel en voeg wat vanillesuiker toe voor een zoetere variant.
Wentel de latkes na het bakken door een mengsel van kaneel en suiker voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 8g

Russische Zoete Macaronipannenkoeken

Russische Zoete Macaronipannenkoeken

Lapsjevnik
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Pasta
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g lintmacaroni
  • Voldoende melk
  • 3 eidooiers
  • 50 g ongezouten boter
  • Een snufje zeezout
  • 2 eetlepels natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
  • 25 g volkorenmeel
  • 3 eiwitten
  • Extra boter om in te bakken

Instructies

  • Kook de lintmacaroni gaar in melk, laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Klop de eidooiers met de boter tot het mengsel schuimig is.
  • Voeg zout, zoetstof en bloem toe, en meng goed door.
  • Voeg dan de uitgelekte macaroni (Japschà) toe en vermeng alles goed.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
  • Giet het geheel in een ingevette koekepan en bak het afgedekt gedurende ongeveer 15 minuten totdat het goudbruin is.

Notities

Vervang de lintmacaroni door spaghetti, kook ze in bouillon, bak ze en bedek ze met wat tomatenpuree voor een andere variant.
Voeg een gedeelte gesmoorde hanenkammen toe als kruiderij, met een snufje foelie voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 11g | Vet: 14g | Sugar: 4g

Havermoutdelight Pannenkoekjes

Havermoutdelight Pannenkoekjes

gevulde zoete pannekoekjes
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Schotland
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ruime pan
  • kommen
  • koekepan met dikke bodem
  • palet
  • mes
  • lepels
  • schotel

Ingrediënten

  • 350 g havermout
  • ½ liter water
  • 3 eieren
  • 25 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
  • Een snufje zeezout
  • 125 g volkorenmeel
  • Extra ongezouten boter
  • Suiker
  • Jam of stroop naar keuze

Optioneel:

  • Cornflakes even geweekt en minder bloem voor een knapperige textuur

Optioneel:

  • Gehakte walnoten of andere noten geserveerd met bruine basterdsuiker

Instructies

  • Laat de havermout weken in water.
  • Klop de eieren met de natuurlijke zoetstof en het zeezout tot het mengsel schuimig is.
  • Meng dit met de uitgelekte havermout (bij voorkeur met de havermout-wateroplossing).
  • Roer goed door en voeg ten slotte de volkorenmeel toe.
  • Voeg indien nodig wat extra water toe.
  • Bak met dit vrij dikke beslag op gebruikelijke wijze in een ruime hoeveelheid boter pannenkoekjes.
  • Serveer de pannenkoekjes met suiker, jam of stroop naar keuze.

Notities

Varieer door cornflakes te gebruiken (even geweekt) en iets minder bloem toe te voegen voor een knapperige textuur.
Voeg gehakte walnoten of andere noten toe aan het beslag en serveer met bruine basterdsuiker voor extra crunch.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 11g | Vet: 9g | Sugar: 8g

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Zweden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • melkkoker
  • sauspan
  • kommen
  • koekepan met dikke bodem
  • paletmes
  • lepels
  • schotel

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 60 g griesmeel
  • 75 g boter
  • 60 g suiker
  • 6 eieren
  • Extra boter om te bakken
  • Suiker om te bestrooien
  • 500 ml bessensaus

Instructies

  • Verwarm de melk in een melkkoker met het vanillestokje tot het aroma vrijkomt.
  • Verwijder het vanillestokje.
  • Meng de griesmeel geleidelijk in de melk en klop tot een stevige massa.
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de boter, suiker en eieren toe aan het afgekoelde mengsel en roer goed door.
  • Bak dunne pannenkoekjes in een koekenpan met dikke bodem in wat boter.
  • Serveer de pannekoekjes bestrooid met suiker en een royale hoeveelheid bessensaus.

Notities

Probeer eens een variatie door rijstebloem te gebruiken en serveer met een lichte marasquinsaus.
Vul de pannenkoekjes met kersen op sap, en serveer met greinsuiker en geraspte hazelnoot voor extra smaak en textuur

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 20g

Spaanse Gevulde Tortilla

Spaanse Gevulde Tortilla

Castillanes
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Tortilla
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grote koekepan met dikke bodem
  • mes
  • paletmes
  • lepels
  • kommen

Ingrediënten

  • 50 g bloem
  • 1 ½ deciliter water
  • 2 uien
  • 50 g vet spek
  • Boter
  • ½ theelepel cayennepeper
  • Paprika
  • Snufje zout
  • Toast voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem met water in een beslagkom.
  • Snipper de uien en fruit deze samen met de dobbelsteentjes spek in een grote koekepan met dikke bodem.
  • Voeg wat boter toe.
  • Voeg cayennepeper, paprika en zout toe aan het uien-spekmengsel.
  • Roer goed door en laat het even smoren.
  • Bedek het mengsel met een lepel beslag en bak tot de bovenkant droog is.
  • Draai de tortilla om, laat de andere kant kort aantinten en serveer met toast.

Notities

Probeer variaties door het spek te vervangen door flinters ham.
Gebruik boemboe nasi goreng in plaats van uien (geweekt), maar voeg dan geen extra kruiden toe.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 8g