Rissoles à l'Indienne
gekruide hartige en gevulde frituur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastje
lepels
messen
sauspannen
kommen
mes
- 300 g bloem
- snufje zout
- 3 eieren
- 21/2 deciliter melk
- 50 g boter
- 3 eiwitten
- boter
- 200 g mager lamsvlees
- 30 g bloem
- 25 g boter
- 2 deciliter bouillon
- snufje zout
- 1 eetlepel kerrie
- eiwit
- paneermeel
- frituurvet
Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes bakken.
Intussen de blokjes lamsvlees aanbraden.
Van boter en bloem + bouillon een dikke saus maken hierin het lamsvlees gaar smoren op smaak brengen met nog wat zout en de kerrie.
Van deze kerriesaus een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brenen op de randen wat achtergehouden beslag doen omvouwen dichtplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.
Varianten:
- Stukjes kip aanbraden en gaarmaken in kerriesaus + scheut sherry
- Blokjes varkensvlees/magere ham in een afgeslapte sambalsaus.
Receptenplein.nl
Home / kommen / Pagina 2
Rissoles à la bouquetière
hartige gevulde groentefrituur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastje
lepels
kommen
sauspannen
mes
- 300 g bloem
- snufje zout
- 3 eieren
- 21/2 deciliter water
- 50 g boter
- 3 eiwitten
- boter
- 50 g bloemkool
- 50 g doperwtjes
- 50 g worteltjes
- boter
- 2 deciliter sauce béchamel
- 25 g Parmesan
- eiwit
- paneermeel
- frituurvet
Van bloem zout eieren water boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken.
Hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
De groenten (en brunoise) laten smoren binden met een sauce béchamel aan het geheel wat geraspte Parmesan toevoegen.
Van deze groentenragoût een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brengen dit dubbelvouwen en de rand met wat achtergehouden beslag dichtplakken.
Paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.
Varianten:
- Een macédoine van selderieknol kervel en ui
- Soepgroenten smoren en op dezelfde manier gebruiken.
Receptenplein.nl
Home / kommen / Pagina 2
Pizza Napoletana
hartige gevulde pannekoek
uit Napels (Italië)
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
paletmes
messen
lepels
kommen
- 100 g bloem
- wijnglas water
- 5 g gist
- snufje zout
- 100 g jonge kaas Bel Paese
- 2 ansjovis
- snufje majoraan marjolein
- 2 tomaatjes
Van bloem water gist een glad deeg kneden laten rijzen doorkneden en zout toevoegen.
Uitrollen tot een ronde lap van ca 20 cm diameter bedekken met stukjes jonge kaas beleggen met de ansjovis bestrooien met majoraan rondom de plakjes tomaat
óp het vuur mét deksel of in de hete oven zónder deksel afbakken.
Varianten:
- De kaas vervangen door uiringen afgewisseld met plakjes verse komkom-
mer bedekken met kaassaus;
- De kaas vervangen door gesmoorde paddestoelen hier en daar uiringen en wat knoflookpoeder.
Receptenplein.nl
Home / kommen / Pagina 2
Feestelijke Matzes Koekjes
rituele koekjes
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar
kommen
grote koekepan
paletmes
lepels
schotel
sauspan
- 5 matzes
- Ruim water
- 3 eieren
- Een snufje zeezout
- 60 g ongezouten boter of kokosvet
- 75 g matzesmeel
- Extra ongezouten boter of kokosvet om in te bakken
- Zure room
- Gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus
Week de matzes in koud water totdat ze zacht zijn.
Laat ze uitlekken en roer ze tot een dikke pasta.
Klop de eieren en het zout los.
Voeg de gesmolten boter of kokosvet toe en vervolgens de matzespasta.
Schep telkens een paar lepels van het mengsel in hete boter of kokosvet en bak de koekjes aan beide zijden goudbruin.
Serveer de koekjes met zure room indien bereid met boter, of met gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus indien bereid met kokosvet.
Varieer de bijgerechten en denk aan kosjer vlees.
Serveer de passoverkoekjes bedekt met jam of een andere smaakvolle topping naar keuze.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 15g
Receptenplein.nl
Home / kommen / Pagina 2
Frisse Franse Pannenkoekjes
luchtige eierpannekoeken
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd42 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar
ruime sauspan
kommen
lepels
paletmes
koekepan met dikke bodem
melkkoker
- 100 g ongezouten boter
- 115 g volkorenmeel
- ½ liter magere melk
- 8 eidooiers
- Een snufje zeezout
- 125 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of agavesiroop
- 8 eiwitten
- Extra boter om in te bakken
- Poedersuiker en/of vers fruit voor serveren
Smelt de boter in een ruime sauspan.
Voeg het volkorenmeel toe zodra het schuimen begint af te nemen.
Voeg vervolgens de kokende melk toe en kook het mengsel tot het dik wordt (het moet loslaten van de panwand).
Laat het afkoelen.
Voeg de eidooiers, een snufje zout en zoetstof toe aan het afgekoelde mengsel.
Roer goed door tot een gladde massa en spatel dan voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoorheen.
Bak met dit beslag op gebruikelijke wijze luchtige pannenkoekjes in een koekepan met dikke bodem, waarin je wat extra boter hebt gesmolten.
Serveer de pannenkoekjes met een snufje poedersuiker en/of vers fruit.
Varieer door magere yoghurt te gebruiken en te serveren met basterdsuiker.
Vervang een deel van de boter in het beslag door magere kwark en voeg wat stroop toe voor een extra twist.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 8g | Vet: 9g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kommen / Pagina 2
Hartige Aardappelkoekjes
Latkes
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Kevenaar
messen
grove rasp
kommen
lepels
- 1 kg aardappels
- Ruim koud water
- 35 g zelfrijzend bakmeel
- Een snufje zeezout
- 2 eidooiers
- 1 eiwit
- Frituurvet
Schil de aardappelen en rasp ze voorzichtig in een kom met koud water.
Laat het vervolgens uitlekken door een fijne zeef (mousseline).
Meng de geraspte aardappelen in een kom met het zelfrijzend bakmeel, zout en de eidooiers.
Roer goed door en voeg het stijfgeslagen eiwit toe.
Verhit het frituurvet en schep telkens een paar lepels van dit aardappelbeslag in de hete frituur.
Bak ze goudbruin.
Gebruik cakemeel en voeg wat vanillesuiker toe voor een zoetere variant.
Wentel de latkes na het bakken door een mengsel van kaneel en suiker voor extra smaak.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 8g
Receptenplein.nl
Home / kommen / Pagina 2
Russische Zoete Macaronipannenkoeken
Lapsjevnik
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar
kookpannen
kommen
paletmes
invetkwastje
koekepan met dikke bodem
- 200 g lintmacaroni
- Voldoende melk
- 3 eidooiers
- 50 g ongezouten boter
- Een snufje zeezout
- 2 eetlepels natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
- 25 g volkorenmeel
- 3 eiwitten
- Extra boter om in te bakken
Kook de lintmacaroni gaar in melk, laat ze uitlekken en afkoelen.
Klop de eidooiers met de boter tot het mengsel schuimig is.
Voeg zout, zoetstof en bloem toe, en meng goed door.
Voeg dan de uitgelekte macaroni (Japschà) toe en vermeng alles goed.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
Giet het geheel in een ingevette koekepan en bak het afgedekt gedurende ongeveer 15 minuten totdat het goudbruin is.
Vervang de lintmacaroni door spaghetti, kook ze in bouillon, bak ze en bedek ze met wat tomatenpuree voor een andere variant.
Voeg een gedeelte gesmoorde hanenkammen toe als kruiderij, met een snufje foelie voor extra smaak.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 11g | Vet: 14g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kommen / Pagina 2
Havermoutdelight Pannenkoekjes
gevulde zoete pannekoekjes
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar
ruime pan
kommen
koekepan met dikke bodem
palet
mes
lepels
schotel
- 350 g havermout
- ½ liter water
- 3 eieren
- 25 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
- Een snufje zeezout
- 125 g volkorenmeel
- Extra ongezouten boter
- Suiker
- Jam of stroop naar keuze
Optioneel:
- Cornflakes even geweekt en minder bloem voor een knapperige textuur
Optioneel:
- Gehakte walnoten of andere noten geserveerd met bruine basterdsuiker
Laat de havermout weken in water.
Klop de eieren met de natuurlijke zoetstof en het zeezout tot het mengsel schuimig is.
Meng dit met de uitgelekte havermout (bij voorkeur met de havermout-wateroplossing).
Roer goed door en voeg ten slotte de volkorenmeel toe.
Voeg indien nodig wat extra water toe.
Bak met dit vrij dikke beslag op gebruikelijke wijze in een ruime hoeveelheid boter pannenkoekjes.
Serveer de pannenkoekjes met suiker, jam of stroop naar keuze.
Varieer door cornflakes te gebruiken (even geweekt) en iets minder bloem toe te voegen voor een knapperige textuur.
Voeg gehakte walnoten of andere noten toe aan het beslag en serveer met bruine basterdsuiker voor extra crunch.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 11g | Vet: 9g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kommen / Pagina 2
Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
melkkoker
sauspan
kommen
koekepan met dikke bodem
paletmes
lepels
schotel
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
- 60 g griesmeel
- 75 g boter
- 60 g suiker
- 6 eieren
- Extra boter om te bakken
- Suiker om te bestrooien
- 500 ml bessensaus
Verwarm de melk in een melkkoker met het vanillestokje tot het aroma vrijkomt.
Verwijder het vanillestokje.
Meng de griesmeel geleidelijk in de melk en klop tot een stevige massa.
Laat het afkoelen.
Voeg de boter, suiker en eieren toe aan het afgekoelde mengsel en roer goed door.
Bak dunne pannenkoekjes in een koekenpan met dikke bodem in wat boter.
Serveer de pannekoekjes bestrooid met suiker en een royale hoeveelheid bessensaus.
Probeer eens een variatie door rijstebloem te gebruiken en serveer met een lichte marasquinsaus.
Vul de pannenkoekjes met kersen op sap, en serveer met greinsuiker en geraspte hazelnoot voor extra smaak en textuur
Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / kommen / Pagina 2
Spaanse Gevulde Tortilla
Castillanes
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar
- 50 g bloem
- 1 ½ deciliter water
- 2 uien
- 50 g vet spek
- Boter
- ½ theelepel cayennepeper
- Paprika
- Snufje zout
- Toast voor serveren
Meng de bloem met water in een beslagkom.
Snipper de uien en fruit deze samen met de dobbelsteentjes spek in een grote koekepan met dikke bodem.
Voeg wat boter toe.
Voeg cayennepeper, paprika en zout toe aan het uien-spekmengsel.
Roer goed door en laat het even smoren.
Bedek het mengsel met een lepel beslag en bak tot de bovenkant droog is.
Draai de tortilla om, laat de andere kant kort aantinten en serveer met toast.
Probeer variaties door het spek te vervangen door flinters ham.
Gebruik boemboe nasi goreng in plaats van uien (geweekt), maar voeg dan geen extra kruiden toe.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 8g
Receptenplein.nl
Home / kommen / Pagina 2