Zalm met zwarte olijven
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Equipment
- magnetron folie,
- lage magnetronschaal doorsnede ca. 24 cm
Ingrediënten
- 600 gr zalmmoten
- 1 dunne prei
- 8 zwarte olijven zonder pit
- 25 g boter of margarine
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl visfond pot á 380 ml, AH,
- 1 theelepel ansjovisboter Royal Mail,
- 1 bekertje crème fraîche 125 ml, AH,
- 2 theelepels aardappelmeel
- zout
- witte peper
- ½ eetlepel citroensap
Instructies
- Zalm besprenkelen met citroensap.
- Prei schoonmaken, wassen en witte deel in stukken van ca. 8 cm snijden (groen van prei wordt niet gebruikt).
- Stukken halveren en in lange dunne repen snijden.
- Olijven in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
- In magnetronkommetje boter op vol vermogen (700 Watt) in ca. 1 minuut laten smelten.
- Schaal invetten met helft van gesmolten boter.
- Preireepjes in schaal leggen en ca. 1 minuut op vol vermogen fruiten.
- Preireepjes omscheppen.
- Zalm op prei leggen en besprenkelen met rest van gesmolten boter.
- Zalm afgedekt in ca. 8 á 10 minuten op helft van vermogen (350 Watt) bijna gaar laten worden. ca. 3 á 4 minuten laten nagaren.
- Intussen wijn, fond en ansjovisboter in magnetronschaaltje doen en in ca. 4 minuten op vol vermogen laten inkoken.
- Crème fraîche mengen met aardappelmeel.
- Door vocht roeren en ca. 1/2 minuut op vol vermogen meewarmen.
- Op smaak brengen met zout en peper.
- Zalm met prei over vier borden verdelen.
- Saus half erop en ernaast scheppen.
- Olijfreepjes erover verdelen.
- Serveren met gekookte krielaardappeltjes of aardappelpuree en tomatensla.