Recept afdrukken
No ratings yet

Caprese Torentjes

Voorbereidingstijd10 minuten
grillen3 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 vleestomaten
  • 250 g mozzarella
  • Zwarte olijven ontpit
  • Basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Snijd de vleestomaten en mozzarella in dunne plakjes met een scherp mes.
  • Snijd de zwarte olijven in ringetjes nadat ze ontpit zijn.
  • Maak torentjes door afwisselend plakjes tomaat, mozzarella en olijfringetjes te stapelen, eindigend met een laagje mozzarella.
  • Plaats de torentjes onder een hete grill gedurende 2-3 minuten, of totdat de mozzarella gesmolten is en lichtbruin kleurt.
  • Besprenkel de torentjes met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de Caprese torentjes op borden en garneer met blaadjes basilicum.

Notities

Je kunt de salade aanpassen door extra ingrediënten toe te voegen, zoals verse rucola, balsamico-glazuur of geroosterde pijnboompitten.
Wijnadvies:
Een verfrissende witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals een Chianti Classico past goed bij dit klassieke Italiaanse gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Italiaanse krieltjessalade 2

Recept categorieën: Salade, Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 rode aardappels Redstar
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 ei
  • 1 rode ui
  • ½ appels
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
  • ½ eetlepel(s) Franse mosterd
  • 125 ml zure room
  • 4 nieuwe haringen
  • 4 takjes dille

Instructies

  • Verwarm de oven voor op grillstand
  • Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
  • Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
  • Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
  • Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
  • Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
  • Snij het eiwit in blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
  • Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
  • Roer de zure room los en schep deze door de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwijder de staart en de graten van de haring.
  • Snij de haring in kleine blokjes.
  • Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
  • Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
  • Was en hak de dille.
  • Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
  • Serveer de rest van de saus er apart bij.
  • Tip: bereid de haringsalade een dag van te voren.
  • Dranktip: Hoegaarden witbier