Focaccia met ui, knoflook & rozemarijn

Focaccia met ui, knoflook & rozemarijn

Focaccia, het typisch Italiaanse brood heeft ook in Nederland z’n plekje gevonden. Ik maakte mijn eigen variant, een mix van het Franse uienbrood en het Italiaanse brood: focaccia met ui, knoflook en rozemarijn.
De naam focaccia stamt van het Latijnse ‘focus’, wat ‘haard’ betekent. Focaccia zou volgens de overlevering oorspronkelijk uit Genua komen, waar dit grote, platte brood door de Etrusken in Noord-Italië op een hete steen werd gebakken boven de kooltjes van een vuur dat nog nagloeide. Dit typisch Italiaanse brood wordt ingesmeerd met olijfolie en gebakken met zeezout en Italiaanse kruiden zoals rozemarijn.
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 gram vers focaccia deeg *)
  • 1 flinke ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • 2 theelepel bloem
  • zeezout & peper

Instructies

  • Snij de ui in dunne ringen en smoor deze in drie eetlepels olijfolie samen met de geperste knoflook op laag vuur gaar (glazig en niet laten verkleuren).
  • Voeg een klein beetje zout en voldoende peper toe.
  • Voeg op het laatste moment de bloem toe, goed doorroeren en kort laten nagaren.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Rol op een bakplaat het focacciadeeg uit op het bakpapier waarin het is verpakt.
  • Bestrijk met een kwast het deeg met olijfolie en prik met een vork over de hele oppervlakte gaatjes in het deeg.
  • Verdeel het uienmengsel over het deeg, knip boven het deeg de rozemarijn fijn en bestrooi het met (zee)zout.
    Focaccia met ui, knoflook & rozemarijn
  • Zet de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden (de dunne uienringen hebben de neiging om snel donker te worden).
  • Bak ongeveer 15 minuten tot alles mooi lichtbruin kleurt.
  • Indien de uien te snel verkleuren, zet dan de bakplaat lager in de oven.

Notities

*) uiteraard kun je zelf brooddeeg maken of een pak broodbakmix gebruiken

Druiven-notentaart

Druiven-notentaart

Recept categorieën: Taart
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram bladerdeeg diepvries
  • abrikozenmarmelade of -moes
  • 125 gram rijst gekookte
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ dl rode wijn
  • 1 sinaasappel de schil en het sap er van
  • 250 gram zoete druiven ontpitte
  • 75 gram hazelnoten
  • 75 gram paranoten zonder vlies
  • poedersuiker
  • grand marnier

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 60 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 2 eidooiers

Voor de vulling:

  • 90 gram amandelen gemalen
  • 90 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 400 gram witte druiven
  • 300 gram blauwe druiven
  • 40 gram kristalsuiker

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien en rol het dun uit.
  • Bedek hiermee de bodem en zijkant van een ingevette springvorm en bestrijkhet met abrikozenmoes.
  • Halveer de gepelde druiven en ontpit ze.
  • Maal de gepelde hazelnoten en paranoten fijn.
  • Klop het eiwit met een beetje suiker tot stijve pieken.
  • Vermeng de met vanillesuiker gekookte rijst met de rode wijn, de overige suiker, het losgeklopte eigeel, het sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil, de hazelnoten en de paranoten en schep hier het stijfgeklopte eiwit luchtig door.
  • Vul de deegvorm met deze rijstmassa en bak de taart 1 1/4 uur bij een temperatuur van 180°C.
  • Dek eventueel af met aluminiumfolie.
  • Bedruppel de taart met wat grand marnier en bestrooi hem daarna met poedersuiker.

Deeg:

  • Meng de bloem, de suiker en de boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de eidooiers en 1-2 eetlepels water toe, kneed het snel tot een samenhangend deeg en leg het 10 minuten in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 210 °C.
  • Rol 2/3 deel van het deeg uit tot een ronde lap van 28 cm doorsnee.
  • Bekleed de vorm met het deeg en prik de bodem met een vork in.
  • Rol uit de rest van het deeg 3 dunne strengen, vlecht deze en plak de vlecht met water op de deegrand.
  • Vorm wijnranken en bladeren uit de deegafsnijdsels.
  • Vul de deegbodem met bakpapier en een steunvulling en bak de bodem 10 minuten in het midden van de oven.
  • Verwijder het bakpapier en de steunvulling, zet de bodem nog 10 minuten in de oven terug en bak de deegversieringen 10 minuten mee.

Vulling:

  • Vermeng de amandelen, de poedersuiker, het ei en de crème fraîche.
  • Ontpit de druiven.
  • Bestrijd de voorgebakken deegbodem met de amandelcrème, verdeel de witte druiven erover en bak de taart 20 minuten in het midden van de oven.
  • Schakel de oven terug naar 180°C.
  • Leg de blauwe druiven als een druiventros op de taart, strooi de suiker erover en bak de taart nog 25 minuten verder.
  • Garneer de taart met de wijnranken en de bladeren en serveer hem lauwwarm.

Torta di mandorle

Torta di mandorle

Amandeltaart
Het advies is om elke dag wat ongezouten noten te eten nemen we graag ter harte, zeker wanneer deze gezonde noten verwerkt zijn in een Amandeltaart.
Amandelen zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. De Gezondheidsraad adviseert om elke dag ongezouten noten te eten, omdat noten je cholesterol verlagen en dat helpt weer om je bloedvaten gezond te houden. Naast het feit dat amandelen voor 90% bestaan uit onverzadigde vetten, vormen ze een goede bron van vitaminen, mineralen en eiwitten. Nou, dan wordt eens tijd om iets lekkers te maken met amandelen: Torta di mandorle, Amandeltaart.
Taart of Cake
Veel zoetigheden die in Italië ‘torta’ genoemd worden, zouden in het Nederlands cake genoemd worden. Dus hou ik het voor dit recept op een amandelcake.
Recept categorieën: Cake, Taart
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram amandelen
  • 200 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 200 gram margarine of boter
  • 3 middelgrote eieren
  • 50 ml Amaretto di Saronno of amandelsiroop
  • 1 citroen geraspt
  • 10 gram gist/bakpoeder *1)
  • 1 snufje zout
  • poedersuiker

Instructies

  • Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
  • Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • Vet een spring/bakvorm van 20-24 centimeter in met boter (eventueel bestrooid met paneermeel) of gebruik een siliconen bakvorm.
  • Maal (in een keukenmachine of met een stafmixer) de amandelen.
  • Niet te fijn, zodat je nog kleine stukjes amandel blijf zien.
  • Houd twee eetlepels apart.
  • Splits de eieren.
  • Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa.
  • Klop het eiwit met een snufje zout zo stijf dat je de schaal op z’n kop kunt houden en het eiwit er niet uitloopt.
  • Voeg bij het eigeelmengsel de boter in kleine klontjes toe, goed mixen en vervolgens de citroenrasp en de gemalen amandelen toevoegen.
  • Voeg daarna de bloem, het bakpoeder en de likeur toe.
  • Spatel voorzichtig de stijfgeslagen eiwit door het mengsel en doe het beslag in de bakvorm.
  • Bestrooi met de achtergehouden gemalen amandelen.
  • Bak de amandeltaart in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten (om te rijzen), verhoog dan de temperatuur tot 180 graden (160/70 heteluchtoven) en bak de cake in 20 minuten gaar
  • Controleer eventueel met een satéprikker of de cake gaar is. 
  • Wanneer aan de satéprikker beslag blijft plakken is ie nog niet gaar. 
  • Zodra de satéprikker er wel droog uit komt is de cake gaar.
  • Laat de cake afkoelen, haal uit de bakvorm en bestrooi eventueel met poedersuiker.

Tarta arancione di ricotta con marmellata

Tarta arancione di ricotta con marmellata

Oranje Ricotta Taart
Een eenvoudig klaar te maken dessert (snel en weinig ingrediënten) met ricotta en vruchtenjam.
Ricotta is een Italiaanse kwarkachtige kaassoort. Het is een bijna sneeuwwitte zachte kaas met weinig vet en zout met een milde zachte, bijna zoete smaak. Daarom leent deze kaas zich goed voor een echt Italiaans dessert.
(in onze reportage op il Tramonto kun je zien hoe ricotta gemaakt wordt)
Door het gebruik van ricotta (en geen boter) is dit gerecht niet machtig en redelijk verantwoord voor mensen die op de calorieën letten. De oranje kleur komt enerzijds door de verse eieren van de boer en anderzijds door de oranje jam, bijvoorbeeld de worteljam, waarover we eerder het recept publiceerden op il Tramonto. Uiteraard kun je ook b.v. abrikozenjam gebruiken. Bij sinaasappeljam moet je er rekening mee houden dat deze (redelijke harde) stukjes sinaasappelschil bevat.
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram ricotta
  • 3 eieren
  • bladerdeeg kant en klaar, 300 gram *1)
  • 100 gram suiker
  • ½ pot jam van oranje vruchten:abrikoos/sinaasappel/wortelen
  • 1 borrelglaasje sinaasappellikeur Grand Marnier, Cointreau, Triple Sec / alternatief : oranje limonadesiroop
  • 5 druppel(s) sinaasappel essence eventueel, is niet echt noodzakelijk
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Rol het bladerdeeg met de deegroller iets uit en leg het inclusief bakpapier in een springvorm en drapeer het deeg over de rand van de springvorm.
  • Prik met een vork op een aantal plaatsen in het bladerdeeg.
  • Splits de eieren en sla het eiwit met een snufje zout stijf.
  • Sla met een mixer het eigeel met de suiker stevig op,
  • voeg dan alle overige ingrediënten toe.
  • Meng alles tot een crème-achtige massa.
  • Spatel heel voorzichtig het stijfgeslagen eiwit door het mengsel en verdeel het over het bladerdeeg.
  • Vouw het overgebleven bladerdeeg over de ei-ricotta-massa en zet de springvorm net onder het midden van de oven.
  • De ei-massa heeft de neiging om snel aan te branden, dus blijf in de buurt.
  • Verlaag na 15 minuten de temperatuur tot 160 graden en vervolgens na 10 minuten naar 120 graden.

Notities

Deze oranje-ricotta-taart kan zowel warm als koud geserveerd worden.
Wijntip:
Vin Santo, Verduzzo, Pedro Ximénez of zoete witte port. Wij hebben er zelf Picolit bij gedronken. Een hele bijzondere en ook best dure zoete witte wijn uit Friulië.
*1) in Italië koop je overal kant & klaar bladerdeeg, zelfs in ronde vorm opgerold in bakpapier. Uiteraard kun je ook kleine vellen bladerdeeg samen tot een groter vlak rollen

Citroenschuimtaart van Astrid Veltman

Citroenschuimtaart van Astrid Veltman

Recept categorieën: Taart
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 2 citroenen
  • 225 gram suiker
  • 3 eieren
  • 20 gram custardpoeder
  • 30 gram boter

Instructies

  • Bekleed een taartvorm van 24 cm doorsnee met het bladerdeeg, leg er een stuk bakpapier en een steunvulling op en bak de bodem in een op 225°C voorverwarmde oven in ± 25 minuten gaar.
  • Haal de bonen en het bakpapier eruit en bak de taartbodem dan nog 10 minuten.
  • Rasp de citroenen en pers ze uit.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eidooiers met 100 gr suiker dik.
  • Roer de custard met wat water los en bind hiermee 4 dl kokend water.
  • Roer dit bij de dooiermassa, schenk het terug in de pan en laat het al roerend binden, zonder te koken.
  • Roer er het citroensap, de rasp en de boter door en schenk deze massa in de taartbodem.
  • Klop de eiwitten met de bij beetjes toegevoegde suiker stijf, bedek de taart hiermee en laat hem onder een verwarmde grill even bijkleuren.

Rotolini con purè di patate e sedano rapa

Rotolini con purè di patate e sedano rapa

Knolselderij-puree rolletjes /
Een simpel bijgerecht met zowel aardappelen als groente. Past perfect bij ‘stevige’ vleesgerechten, bijvoorbeeld rundvleeshachee of wildgerechten.
Recept categorieën: Bijgerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenpapier
  • slagroomspuit

Ingrediënten

  • ½ kleine knolselderij
  • 4 aardappels
  • 1 eetlepel(s) margarine
  • 1 bouillonblokje
  • peper & zout

Instructies

  • Maak de knolselderij schoon (verwijder de ‘kontjes’ en de grove schil).
  • Halveer de knolselderij en snij met een scherp groot mes of een vleeswarenmachine ongeveer 12 zeer dunne plakken (3 per persoon).
  • Snij het overgebleven deel van de knolselderij in kleine stukken.
  • Schil de aardappelen en kook deze met de stukjes knolselderij gaar.
  • Kook ondertussen in een pan water met een bouillonblokje de plakken knolselderij in 5 minuten gaar.
  • Laat de plakken op een paar vellen keukenpapier uitlekken.
  • Voeg een eetlepel margarine en peper & zout toe aan de gekookte aardappelen en knolselderij en pureer het geheel tot een smeuïge massa.
  • Verdeel de puree over de plakken knolselderij en maak er rolletjes van.
  • Of vorm in je ene hand een conisch achtig ‘ijshoorntje’ en vul deze met een met puree gevulde slagroomspuit.
  • Verwarm de rolletjes in de oven of magnetron voordat ze geserveerd worden.

Notities

In feite is het gewoon puree, maar op een bijzondere manier geserveerd. Het oog wil ook wat….
Gezien de voorbereidingen is het raadzaam om dit bijgerecht ruim van te voren klaar te maken en later in oven of magnetron op te warmen. Sowieso makkelijk wanneer je een deel van je etentje zelfs een dag van te voren kunt klaarmaken.

Bladerdeegtaart met mascarpone en sinaasappel

Bladerdeegtaart met mascarpone en sinaasappel

Een snel en eenvoudig recept. Wanneer je onverwacht bezoek krijgt – en de ingrediënten in huis hebt – staat binnen een half uur een lekkere taart op tafel, die zowel warm als koud goed gegeten kan worden.
Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram bladerdeeg
  • 250 gram mascarpone
  • 2 eieren
  • 100 gram en 2 eetlepels suiker
  • 1 sinaasappel
  • rasp van de schil van 1 citroen
  • 1 eetlepel(s) custard poeder
  • 3 eetlepel(s) melk
  • 1 eetlepel(s) paneermeel

Instructies

  • Snij van de sinaasappel plakken van ongeveer 5 mm en snij of knip de schil er af.
  • Leg de plakken in een lage schaal of diep bord.
  • Knijp de ‘kontjes’ van de sinaasappel uit boven de plakken (voor nog wat extra sap) en gaar de plakken in de magnetron in ongeveer 3 minuten.
  • Rol het bladerdeeg met een deegroller uit tot het een stuk groter is dan de bakvorm die je gebruikt.
  • Bekleed de bakvorm eerst met bakpapier en vervolgens met het bladerdeeg en laat het bladerdeeg overhangen.
  • Prik met een vork hier daar in het bladerdeeg en bestrooi de bodem met een eetlepel paneermeel.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de custard poeder met de melk in een schaaltje of kommetje.
  • Hou een beetje ei over om het deeg te bestrijken.
  • Klop de rest van de twee eieren met de suiker stijf, voeg de citroenrasp, de mascarpone en het custardmengsel toe en klop het geheel nog een minuutje door en giet het vervolgens over de bladerdeegbodem.
  • Verdeel de gare plakken sinaasappel over de mascarpone-massa en vouw het overhangende bladerdeeg terug.
  • Bestrijk nu met een kwast de deegrand met het overgebleven ei en bestrooi het deeg en de sinaasappelschijven met suiker.
  • Bak deze taart in 15 tot 20 minuten gaar.

Notities

Om eerlijk te zijn is dit recept geboren door het snuffelen in onze koelkast. Wat hebben we op voorraad, waar verloopt bijna de houdbaarheidsdatum van en wat vinden we lekker? Op de fruitschaal lagen nog slechts 1 sinaasappel en diverse citroenen. De planning om van de mascarpone een tiramisu te maken ging niet door omdat we dan weer te veel zouden eten en we toch nu echt iets willen afvallen, dus bleef de mascarpone al meer dan een week zielig achter in het hoekje van de koelkast. En bladerdeeg hebben we altijd op voorraad. De idee was dan ook spontaan geboren: een snelle taart van bladerdeeg, mascarpone en sinaasappel.

Tagliatelle met snoekbaarsfiletjes á la Rob Heijdra

Tagliatelle met snoekbaarsfiletjes á la Rob Heijdra

Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 snoekbaarsfilets of andere witte vis
  • ½ rode en 1/2 gele paprika
  • 1 uitje klein gesneden
  • 8 kleine tomaatjes kort in kokend water houden zodat de velletjes makkelijk loslaten
  • 1 zakje geraspte kaas
  • 3 teentjes knoflook
  • een paar takjes basilicum fijn gesneden
  • 1 vers pepertje rood
  • 500 gram tagliatelle
  • handjevol olijven in schijfjes om het geheel te decoreren
  • scheutje goede olijfolie om over het opgemaakte bord te schenken

Instructies

  • Eerst paprika, ui, knoflook, pepertje en basilicum in pan fruiten met wat gezonde olie.
  • Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 graden.
  • De snoekbaarsfiletjes in een licht ingevette ovenschaal leggen.
  • Dan de groenten en kruidenmengsel er overheen leggen.
  • Tomaatjes ontvellen en in plakjes erover draperen.
  • Als laatste nog wat geraspte kaas er over en dan +/- 15 minuten in de oven schuiven.
  • De pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar koken.
  • Het resultaat uit de oven verdelen over de tagliatelle.

Peperoni ripieni

Peperoni ripieni

Gevulde paprika’s een keuze die we voor de lezer van il Tramonto gemaakt hebben vanuit de gedachte dat het smakelijk moet zijn, licht verteerbaar, gezond, Italiaans en natuurlijk passend bij een lekker wijntje uit Friulië of – deze keer ook passend – met een lekker vers getapt biertje.
Overigens met groente van het seizoen! Bovendien ziet het er ook nog eens vrolijk en uitnodigend uit om klaar te maken en om te verorberen. Zeg eens zelf, is het geen plaatje?!
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 paprika’s bijv. rood, groen en geel
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 2 rijpe tomaten
  • 3 flinke tenen knoflook
  • 250 gram gehakt Italiaans salsicciagehakt
  • verse kruiden uit de tuin bieslook, tijm, rozemarijn
  • tomatenpuree dubbel geconcentreerd
  • bouillonpoeder
  • olijfolie extra vergine

Instructies

  • Met uitzondering van de paprika’s snij je de groente – samen met het gezin onder het genot van een Prosecco – in kleine stukjes (zie foto).
  • De paprika’s snij je doormidden zodat je 2 gelijke helften krijgt en je haalt de zaden eruit.
  • Laat je door de warmte niet gek maken zoals ik, want ik begon ook de gele paprika in kleine stukjes te snijden.
  • Fout, niet doen!
  • Daarom hadden wij geen gelijk aantal halve paprika’s voor ons beiden.
  • Niettemin zagen de kleine stukjes paprika in de prut er wel fleurig uit.
  • Maak wat extra wortels schoon en knabbel die gezellig op tijdens de voorbereidingen!
  • Neem een wokpan en plaats die op je gaspit in de buitenkeuken.
  • Als de pan heet is doe dan het gehakt erin.
  • Zorg dat het vlees goed kan aanbraden (en niet gaat koken) en toch niet zwart wordt.
  • Pers dan de knoflook uit boven de pan en verdeel het al roerend door het gehakt.
  • Zorg dat de knoflook kan mee braden. Gooi de stukjes wortel er nu bij want die hebben even nodig om te garen.
  • Na 3 minuten flink meebraden, mag je de stukjes ui erbij doen.
  • Goed roeren en zorg dat de ui glazig wordt.
  • Onze vlam van het gaspit is heel krachtig, daarom zetten wij de pit nu iets lager.
  • Let dus op dat je de goede vlam onder de wok houdt, niet te groot en niet te klein.
  • Al roerend doe je de stukjes courgette (en wij dus ook stukjes gele paprika) erbij.
  • Als alles doorgeroerd is kunnen de stukjes tomaat erbij.
  • Na 1 minuut doorroeren kun je de kruiden erbij snipperen.
  • Het moment van proeven is dan ook aangebroken.
  • Want al proevend ga je de prut als een waardige chef-kok afmaken.
  • Niet te veel kruiden en zeker niet te weinig.
  • Hoeveel bouillonpoeder doe je erbij?
  • Wat jezelf prefereert.
  • En dan neem je de dubbel geconcentreerde tomatenpuree en al proevend bepaal jezelf hoeveel erbij moet.
  • Koken is PROEVEN en niet alles gewoon erin kwakken!
  • Bij gebruik van de tomatenpuree kan het gebeuren dat de prut teveel indikt.
  • Doe er dan een beetje water bij (bier mag ook) en let op dat het niet te waterig wordt.
  • De groente/gehaktvulling moet namelijk niet te droog en niet te nat zijn, omdat je hiermee de halve paprika’s gaat vullen.
  • Is de gehaktvulling op smaak en nu klaar?
  • Gas uitzetten en doe er dan een flinke scheut olijfolie in en roer het geheel door.
  • Tijd om de paprika’s te vullen.
  • ijk naar de foto: niet te vol doen, dan kan het bij het pruttelen in de oven overlopen.
  • Hoelang nu in de oven (de oven die in de keuken staat, niet die waarin je jezelf bevindt)!
  • Oven voorverwarmen op 180 graden.
  • Je schuift het plateau op de onderste stand in de oven en laat de oven op 180 graden staan.
  • Laat nu in 20 minuten garen.
  • Kijk tussendoor dat alles goed gaat.
  • Niet te zwart en gaart het voldoende?
  • Koken is ook voortdurend controleren!
  • Als je niet al een Prosecco bij de voorbereidingen en een rosétje tijdens het kokkerellen hebt gedronken, wordt het nu toch echt tijd om iets lekkers te pakken.
  • Maak er een feestje van.
  • Laat een ander de tafel dekken en neem nu even een moment voor jezelf, tussendoor wel wakend op het geheel.
  • En dan ruik je het, de paprika’s zijn lekker gaar en de Italiaanse geuren komen je tegemoet.
  • Tijd om te eten. SMAKELIJK!

Notities

Aangezien wij geen grote eters zijn, houden wij het bij 2 halve paprika’s voor gezien. Bovendien nemen wij dit gerecht als onderdeel van kookwijze Michel Montignac. (Kort uitgelegd voor nu: scheiding van vetten en koolhydraten. In de jaren 90 waren wij 12 kilo afgevallen door deze kookwijze.)
Echter voor grotere gezinnen en hongerige buiken is het aan te raden om couscous of een

Rauwe ham gevuld met kabeljauw

Rauwe ham gevuld met kabeljauw

Een recept in het kader van Terra & Mare, ook in Italië een trend om gerechten van vlees (terra/land) en vis (mare/zee) bij elkaar te voegen. Bekende voorbeelden zijn varkensvlees met garnalen en rijstschotels met vis, vlees en kip. Kabeljauw met prosciutto (rauwe ham) is een smakelijk gerecht van Terra & Mare.
Recept categorieën: Varkensvlees, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram kabeljauwfilet
  • 8 plakken prosciutto crudo rauwe ham
  • olie om te bakken
  • peper en eventueel zout

Instructies

  • Verdeel de kabeljauw in vier stukken, bestrooi met peper (gezien het feit dat de rauwe ham al zout is, is het niet nodig om zout toe te voegen).
    Rauwe ham gevuld met kabeljauw
  • Vet een ovenschaal in met een klein beetje olie..
  • Omwikkel de kabeljauw met de plakken ham en besprenkel met een klein beetje olie.
  • Bak in het midden van de oven in 15 min. gaar.

Notities

Dit gerecht heeft de neiging om snel te droog te worden, want zowel de rauwe ham als de vis bevatten nauwelijks vet. Wij aten dit vis/vleesgerecht met een zelfgemaakte (koude) dragonsaus en een prutje van verse groenten.

Een glas frisse witte wijn er bij en het buikje is weer gevuld….